Αγγειογραφία


Τι είναι η Αγγειογραφία;

Αγγειογραφία είναι μια εξέταση κατά την οποία χορηγείται μέσω ένεσης υγρής μορφής χρωστική ουσία, η οποία εκχύνεται στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να είναι εύκολα ορατές στις ακτινογραφίες.

Τα προηγούμενα χρόνια, το αγγειογράφημα χρησιμοποιείτο ευρέως για τον έλεγχο της κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων. Σήμερα, μη επεμβατικές εξετάσεις παρέχουν τις ίδιες πληροφορίες με λιγότερη ταλαιπωρία και κίνδυνο για τον ασθενή. Αυτές περιλαμβάνουν εξέταση Doppler, ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία, υπέρηχους, αξονικές τομογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες.

Η αγγειογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν ο ιατρός εξετάζει την περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, καθώς δίνει μια σαφή εικόνα για την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων.

Η αγγειογραφία μπορεί να αποκαλύψει ανευρύσματα (εξογκώματα που οφείλονται σε αποδυνάμωση των τοιχωμάτων ενός αιμοφόρου αγγείου)

Η αγγειογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει μια καλή εικόνα της καρωτιδικής αρτηρίας και των υποσυστημάτων της στο λαιμό και το κεφάλι. Η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται συνήθως για να διερευνηθεί μια αιμορραγία στον εγκέφαλο (εγκεφαλική αιμορραγία) ή για να προσδιοριστεί η παροχή αίματος σε έναν όγκο. Το αγγειογράφημα μπορεί να δείξει εάν μια εγχείρηση είναι αναγκαία ή και πιθανή.

Η αγγειογραφία χρησιμοποιείται για την εξέταση των στεφανιαίων αρτηριών που στέλνουν αίμα στην καρδιά. Η εξέταση αυτή μπορεί να δείξει τον βαθμό στένωσης των αρτηριών της καρδιάς.

Η Αγγειογραφία χρησιμοποιείται για την εξέταση των αρτηριών στα πόδια και τους νεφρούς, καθώς και της αορτής (της μεγαλύτερης αρτηρίας του ανθρώπινου σώματος)

Η αγγειογραφία χρησιμοποιείται για να εξεταστεί το ήπαρ και για τον εντοπισμό ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένων των όγκων και μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη στον προγραμματισμό χειρουργικής επέμβασης.


Πώς γίνεται μία αγγειογραφία;

Πριν από την λήψη μιας ακτινογραφίας, υγρής μορφής χρωστική ουσία εκχύεται στα αιμοφόρα αγγεία μέσω ένεσης. Εάν η εξέταση αφορά τις αρτηρίες της καρδιάς, την καρωτιδική αρτηρία ή τις μεγάλες αρτηρίες που προέρχονται από την αορτή, ο καθετήρας εισάγεται στην βουβωνική χώρα ή περιστασιακά στο χέρι.

Πριν ο καθετήρας μπορέσει να εισχωρήσει σε μια αρτηρία, η γύρω περιοχή πρέπει να μουδιάσει με τοπικό αναισθητικό. Με τη χρήση βελόνας, ένα κοντό, λεπτό σύρμα με στρογγυλευμένο άκρο παρεμβάλλεται προσεκτικά γύρω από την αρτηρία. Η καθοδήγηση γίνεται με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης (X-ray εικόνες) στο σημείο όπου είναι απαραίτητη η χρωστική ουσία. Κατόπιν, η βελόνα αφαιρείται και ένα αγγειακό περίβλημα παρεμβάλλεται γύρω από το σύρμα. Ο καθετήρας μπορεί να προστεθεί στη συνέχεια, κατά μήκος του σύρματος-οδηγού.

Όταν ο καθετήρας βρίσκεται στη σωστή θέση, το σύρμα αποτραβιέται και η χρωστική ουσία εκχύνεται μέσω του καθετήρα. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μια αίσθηση ζεστασιάς στην περιοχή, αλλά αυτό θα εξαφανιστεί μετά από μερικά δευτερόλεπτα.

Τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να ελεγχθούν πλέον σε μια οθόνη, ή σε μια σειρά από ταχύτατα καταγραφόμενες ακτινογραφίες.


Είναι επικίνδυνη η Αγγειογραφία;

Μια μικρή μειοψηφία ασθενών είναι αλλεργικοί στην υγρή χρωστική ουσία, κάτι που οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά της χρωστικής ουσίας σε ιώδιο. Όποιος έχει βιώσει στο παρελθόν τέτοιες αντιδράσεις θα πρέπει να το αναφέρει στον ιατρό του. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος ο καθετήρα να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στα οποία έχει εισέλθει.

Η Εγκεφαλική Αγγειογραφία φέρει ένα μικρό αλλά σημαντικό κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με τους κινδύνους της ακτινοσκόπησης (X-ray εικόνες) που μπορεί να βλάψουν το μωρό Αγγειγραφεία τους.

Οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή ηπατικές, καρδιακές ή νεφρικές ασθένειες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και θα πρέπει να ζητούν συμβουλές από ειδικευμένο ιατρό, ανάλογα με την φύση της πάθησης τους.

Ο κίνδυνος των ακτίνων Χ να αποδειχτούν επιβλαβείς είναι πολύ μικρός. Τα σύγχρονα μηχανήματα ακτίνων Χ έχουν σχεδιαστεί για να λαμβάνει εικόνες υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη δόση ακτινοβολίας.


    Στην κορυφή