ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τα εθνικά τους προγράμματα για την ενημέρωση και αφύπνιση των πολιτών και τον περιορισμό των κινδύνων και του πόνου εξαιτίας της νόσου, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μέχρι το 2030 ενδεχομένως να υπάρχουν 21,4 εκατομμύρια άνθρωποι με καρκίνο σε όλο τον κόσμο--από 12,7 εκατομμύρια που ήταν το 2008 -- και σχεδόν τα δύο τρίτα εξ αυτών θα προέρχονται από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, προειδοποίησε σήμερα ο ΠΟΥ με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

Ο Σιν Γιανγκ Σου, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για τον Δυτικό Ειρηνικό, δήλωσε ότι σωστά οργανωμένα εθνικά προγράμματα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του βάρους της νόσου που πλήττει περισσότερο τους φτωχούς, οι οποίοι είναι σε μεγαλύτερο βαθμό εκτεθειμένοι σε παράγοντες κινδύνου και έχουν μικρότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες πρόληψης.

"Χρειαζόμαστε να κάνουμε πράξη τις γνώσεις μας. Ο έλεγχος του καρκίνου πρέπει να γίνει ευθύνη όλων. Για να κερδίσουμε τη μάχη κατά του καρκίνου, ο τομέας υγείας θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλους τομείς, όπους εκείνους της γεωργίας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας τροφίμων, του εμπορίου και των μεταφορών", είπε ο ίδιος.

Το 32% όλων των κρουσμάτων καρκίνου το 2008 προερχόταν από την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, που περιλαμβάνει 37 χώρες στην Ασία και τον Ειρηνικό.

"Σημειώθηκαν λίγο περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή το 2008 - 2,31 εκατομμύρια σε άνδρες και 1,75 εκατομμύρια σε γυναίκες", αναφέρει ο ΠΟΥ και προσθέτει ότι "σχεδόν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή πέθαναν από καρκίνο τον περασμένο χρόνο".

Πηγή Real.gr

    Στην κορυφή