ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑΣ


Τα δύο τρίτα των επεμβάσεων για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι πιθανότατα άχρηστα! Και αυτό διότι η σκωληκοειδίτιδα, όταν δεν συνδέεται με επιπλοκές, μπορεί να θεραπευθεί με απλή λήψη αντιβιοτικών. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal».

Η σκωληκοειδίτιδα που δεν συνδέεται με επιπλοκές όπως η διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης ή η περιτονίτιδα (η φλεγμονή δηλαδή του περιτόναιου, του υμένα που καλύπτει τα τοιχώματα της κοιλιάς και τα σπλάγχνα που βρίσκονται στην κοιλιά και στην πύελο) αφορά το 80% των περιπτώσεων. Στο υπόλοιπο 20% των ασθενών η μόνη λύση είναι πράγματι η επέμβαση.

Οι ερευνητές διερεύνησαν την έκβαση ασθενών που έπασχαν από «απλή» σκωληκοειδίτιδα και έλαβαν αντιβιοτική θεραπεία αντί να υποβληθούν σε επέμβαση. Η μελέτη τους αποτελούσε ουσιαστικώς μια μετα-ανάλυση τεσσάρων προηγούμενων ερευνών οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά 900 ασθενείς. Περίπου οι μισοί ασθενείς υποβλήθηκαν σε επέμβαση ενώ οι υπόλοιποι σε θεραπεία με αντιβιοτικά.

Λιγότερες επιπλοκές

Οπως προέκυψε, μεταξύ των ασθενών που έλαβαν αντιβιοτικά, το 63% δεν χρειάστηκε να υποβληθεί ξανά σε θεραπεία για διάστημα ενός χρόνου και πλέον. Παράλληλα η λήψη αντιβιοτικών συνδέθηκε με 31% λιγότερες επιπλοκές σε σύγκριση με το χειρουργείο.

Από τα 400 και πλέον άτομα που έλαβαν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας τα 68 παρουσίασαν υποτροπή των συμπτωμάτων τους. Από αυτούς οι 13 εμφάνισαν σοβαρό πρόβλημα σκωληκοειδίτιδας, τέσσερις δεν είχαν πρόβλημα με τη σκωληκοειδή απόφυση ενώ τρεις έλαβαν επιτυχώς επιπλέον αντιβιοτική θεραπεία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Χειρουργικής του Γαστρεντερικού Συστήματος στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και στο Ιατρικό Κέντρο Queen’s Ντίλιπ Λόμπο τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν ότι ένα ιατρικό «δόγμα» που βασιλεύει τα τελευταία 130 χρόνια και αφορά την επέμβαση ως μοναδική λύση για τη σκωληκοειδίτιδα, πιθανότατα δεν ισχύει πλέον. «Με δεδομένο ότι έχουμε πλέον στα χέρια μας καλύτερα διαγνωστικά όπλα για τη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας, είναι ασφαλέστερο να υιοθετούμε μια λιγότερο επιθετική τακτική που αφορά την παρακολούθηση του ασθενούς και τη θεραπεία με αντιβιοτικά σε ό,τι αφορά τα άτομα που εμφανίζουν σκωληκοειδίτιδα χωρίς επιπλοκές ή όταν δεν είμαστε τόσο σίγουροι για τη διάγνωση» είπε ο ερευνητής και προσέθεσε ότι μια τέτοια συντηρητική τακτική μπορεί να μειώσει την ανάγκη διεξαγωγής των περισσότερων επεμβάσεων αφαίρεσης της σκωληκοειδούς απόφυσης και τη νοσηρότητα σε πολλούς ασθενείς.

Επέμβαση στις σοβαρές περιπτώσεις

Ο καθηγητής Λόμπο υπογράμμισε ωστόσο ότι σε ασθενείς με σαφή σημάδια διάτρησης της σκωληκοειδούς απόφυσης ή περιτονίτιδας, η έγκαιρη επέμβαση συνεχίζει να αποτελεί τον χρυσό κανόνα.

Σημειώνεται ότι παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν πρόσφατα και από μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας με επικεφαλής τον δρα Ρόντνι Μέισον. Οι ειδικοί είδαν, όπως ανέφεραν στο τεύχος Φεβρουαρίου του επιστημονικού περιοδικού «Surgical Infections», ότι η χορήγηση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας συνδέεται με πολύ λιγότερες επιπλοκές σε σύγκριση με τη σκωληκοειδεκτομή.

Ο δρ Μέισον τονίζει πάντως ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά για τη σκωληκοειδίτιδα θα πρέπει να έχουν στον νου τους ότι πιθανώς να χρειαστεί να υποβληθούν σε επέμβαση, εάν παρουσιάσουν υποτροπή. Όπως λέει, ποσοστό της τάξεως του 60% των ασθενών θα γλιτώσει την εγχείριση μετά τη λήψη αντιβιοτικών. «Ωστόσο, ένα 40% μπορεί να εμφανίσει υποτροπή και ως εκ τούτου πιθανώς να χρειαστεί επέμβαση με όσους κινδύνους αυτή συνεπάγεται».

Κίνδυνος υποτροπής μετά τα αντιβιοτικά

Σε συνοδευτικό άρθρο της μελέτης ο δρ Ολαφ Μπάκερ από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, γράφει ότι η συντηρητική θεραπεία με αντιβιοτικά φαίνεται να είναι καλύτερη από την επέμβαση. Ο ειδικός συμπληρώνει ωστόσο ότι η σκωληκοειδεκτομή δεν είναι μια δύσκολη επέμβαση που να συνδέεται με επιπλοκές ενώ παράλληλα υπενθυμίζει ότι μετά τη λήψη αντιβιοτικών ελλοχεύει ο κίνδυνος υποτροπής ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τελικώς και πάλι σε επέμβαση.

Στο κόστος για τα συστήματα υγείας αναφέρεται και ο δρ Καρλ Σούλμαν, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριδα. «Παρότι τα αντιβιοτικά αποτελούν πιο φθηνό τρόπο θεραπείας, εάν οι ασθενείς λάβουν αντιβιοτικά και στη συνέχεια χρειαστεί να υποβληθούν σε επέμβαση εξαιτίας αποτυχίας των αντιβιοτικών , τότε το συνολικό κόστος είναι τελικώς υψηλότερο» σημειώνει ο ειδικός.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

    Στην κορυφή