ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΜΕ ΜΕΤΡΟ


Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν Κηλιδώδη Εκφυλισµό (MD) σε προχωρημένο στάδιο, μία ασθένεια των ματιών που προκαλεί μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης και συνδέεται με το γήρας, σε σχέση με εκείνους που δεν λαμβάνουν το παυσίπονο, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα.

Τα δεδομένα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Opthalmology, δεν αποδεικνύουν ότι η ασπιρίνη προκαλεί τύφλωση, αλλά εμπνέουν ανησυχία για το αν η ασπιρίνη με κάποιο τρόπο επιτείνει την πάθηση αυτή δεδομένου του μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων που λαμβάνουν καθημερινά το παυσίπονο για καρδιακές παθήσεις.

«Όσοι πάσχουν από Κηλιδώδη Εκφυλισμό μάλλον δεν είναι σκόπιμο να λαμβάνουν ασπιρίνη», δήλωσε ο Ουίλιαμ Κρίστεν του νοσοκομείου Brigham&Women's Hospital στη Βοστώνη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι ερευνητές υπό τον Πάουλους ντε Χονγκ του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου συγκέντρωσαν πληροφορίες από σχεδόν 4.700 ανθρώπους άνω των 65 ετών. Η μελέτη περιελάμβανε Νορβηγούς, Εσθονούς, Βρετανούς, Γάλλους, Ιταλούς, Έλληνες και Ισπανούς ηλικιωμένους.

Από τους 839 ανθρώπους που λάμβαναν ασπιρίνη καθημερινά, οι 36 -ποσοστό περίπου τέσσερις στους 100- έπασχαν από Κηλιδώδη Εκφυλισμό σε προχωρημένο στάδιο, τον αποκαλούμενο Υγρό Τύπο MD- πιο σπάνια μορφή με την απώλεια της κεντρικής όρασης να είναι σοβαρότερη.

Συγκριτικά, σχεδόν δύο στους 100 ηλικιωμένους που λάμβαναν ασπιρίνη με μικρότερη συχνότητα έπασχαν από τον ίδιο τύπο MD.

Ο Υγρός Τύπος της πάθησης, που προκαλείται από τη ρήξη των αιμοφόρων αγγείων των ματιών, οδηγεί σε απώλεια της όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ματιού.

Ο Ξηρός Τύπος είναι πιο συνηθισμένος και λιγότερο οξύς, παρότι και αυτή η μορφή προκαλεί απώλεια όρασης.

Συνδυαστικά ο Υγρός Τύπος και ο Ξηρός Τύπος Κηλιδώδη Εκφυλισμού συνιστούν την πρώτη αιτία απώλειας της όρασης μεταξύ ανθρώπων άνω των 60 ετών και πλήττει εκατομμύρια Αμερικανούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση της ασπιρίνης δεν συνδέεται με τον Ξηρό Τύπο ούτε με αρχικά στάδια της νόσου.

«Δεν νομίζω ότι είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο Κρίστεν στο Ρόιτερς.

«Θεωρώ ότι η επίδραση της ασπιρίνης μπορεί να είναι διαφορετική κατά τα πρώτα στάδια του Κηλιδώδη Εκφυλισμού σε σχέση με το προχωρημένο στάδιο».

Σύμφωνα με τον Ντε Χονγκ, για τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα που λαμβάνουν ασπιρίνη για να προλάβουν τυχόν επιδείνωσή τους, τα οφέλη του φαρμάκου είναι σημαντικότερα από τον κίνδυνο για την όρασή τους.

«Ένα υγιές μάτι με πλήρη ικανότητα είναι άχρηστο σε έναν νεκρό», σχολίασε ο ίδιος.

Πηγή athina984.gr


    Στην κορυφή