ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ Η ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ


Όσοι απορρίπτουν το κρέας και το ψάρι για χάρη της χορτοφαγίας μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την καρδιακή υγεία του οργανισμού τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας στη Βρετανία.

Μελέτη που έγινε σε δείγμα 44,500 ατόμων στην Αγγλία και τη Σκοτία έδειξε ότι οι χορτοφάγοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο, έως και 32%, να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν εξαιτίας καρδιοπάθειας σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν κρέας και ψάρι. Κατά τους ειδικούς η εξήγηση του μειωμένου κινδύνου για τους χορτοφάγους βρίσκεται στις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ χορτοφάγων και μη στις τιμές της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης αλλά και στο βάρος τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής.

Οι καρδιοπάθειες αποτελούν μεγάλη πληγή των Δυτικών χωρών, περισσότερο από κάθε άλλη ασθένεια. Είναι υπαίτιες για τον θάνατο 94.000 ατόμων κάθε χρόνο στη Βρετανία.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν δεδομένα 15.100 χορτοφάγων και 29.400 ανθρώπων που επέλεγαν το κρέας και το ψάρι στη διατροφή τους. Κατά τη διάρκεια της 11ετούς μελέτης, 169 άνθρωποι κατέληξαν λόγω καρδιακής πάθησης και 1.066 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο για τον ίδιο λόγο. Όλοι τους ανήκαν στην ομάδα των ατόμων με τις ισχυρές διατροφικές προτιμήσεις σε κρέας και ψάρι.

Η Τρέισι Πάρκερ από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας ανέφερε σχολιάζοντας τη μελέτη ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημασία και την αναγκαιότητα μιας ισορροπημένης και με ποικιλία διατροφής, ανεξάρτητα από το αν περιέχει κρέας ή όχι. Συμβούλεψε ωστόσο όσους σκοπεύουν να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή, να φροντίσουν ώστε τα γεύματά τους να καλύπτουν τις ανάγκες που έχει ο οργανισμός σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online
    Στην κορυφή