ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην οφθαλμολογία θα ανακοινωθούν στο 7ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton από 13 έως και 15 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή 500 οφθαλμιάτρων από όλο το κόσμο. Ειδικότερα, όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Εταιρείας Αθ. Νικολακόπουλος, θα συζητηθούν θέματα όπως:

-Η χρήση των βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.
-Η μεταμόσχευση μελαχρωστικών κυττάρων σε ασθενείς με κάποια είδη τύφλωσης.
-Οι νέες θεραπείες των οφθαλμιατρικών παθήσεων στους διαβητικούς.
-Τα αποτελέσματα τελευταίων μελετών για τη χρήση των διαγνωστικών λέϊζερ (OCT).
-Οι εξελίξεις στην ατραυματική χειρουργική χωρίς ράμματα- στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και στις αποκολλήσεις του αμφιβληστροειδούς.
-Οι τελευταίες θεραπείες για την αντιμετώπιση της νεογνικής αμφιβληστροειδοπάθειας στα πρόωρα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει για πρώτη φορά ταυτόχρονη μετάδοση μέσω διαδικτύου των διαλέξεων αλλά και των χειρουργείων που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο το πρωί στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» από τους χειρουργούς οφθαλμιάτρους κ.κ. Η. Γεωργάλα, Σ. Γκοτζαρίδη, Γ. Παππά, Γ. Παροικάκη και τον διευθυντή της οφθαλμιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, κ. Α. Νικολακόπουλο, με συντονιστές τους καθηγητές της πανεπιστημιακής κλινικής του «Γ. Γεννηματά» κ.κ. Α. Κουτσανδρέα και Μ. Αποστολόπουλο.

Εξάλλου, σημαντικές αναμένονται οι διαλέξεις που θα πραγματοποιήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, κ. Στάνλεϋ Τσανγκ, ο οποίος θεωρείται παγκοσμίως από τους πρωτοπόρους στη χειρουργική του αμφιβληστροειδούς. Ομοίως, μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος θα είναι η ομιλία του διευθυντή στο νοσοκομείο Μούρφιλντς στο Λονδίνο, κ. Λίντον Ντα Κρουζ ο οποίος εφαρμόζει τεχνικές μεταμόσχευσης μελαχρωστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση κάποιων περιστατικών τύφλωσης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η παρουσίαση της διευθύντριας του Νοσοκομείου της Λισαβόνας, κα Σούζαν Τεξέϊρα σχετικώς με την αντιμετώπιση της αμφιβληστροειδοπάθειας των προώρων νεογνών αλλά και η παρουσίαση της θεραπείας όγκων του οφθαλμού με τη χρήση κυκλοτρονίου (είδος ακτινοβολίας) από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, κ. Λεωνίδα Ζωγράφο. Δύο ξεχωριστά θέματα αναμένεται να αποτελέσουν οι ενδοβόλβιες ενέσεις φαρμάκων για την αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας από τον
καθηγητή κ. Λίλετεχ Βου από την Κόστα Ρίκα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην φαρμακευτική θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας από τον χειρουργό οφθαλμίατρο, διευθυντή κλινικής, κ. Τζον Χριστοφορίδη, από το Οχάϊο των ΗΠΑ.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση νέων χειρουργών στα πιο σύγχρονα συστήματα «μικρής τομής» ενώ θα
πραγματοποιηθούν και 8 φροντιστήρια σε διάφορους τομείς για την ενημέρωση των συνέδρων σε νέες τεχνικές.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ευρωπαϊκών Εταιριών Αμφιβληστροειδούς, όπως είναι η Euretina. Η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο στη Χαλκιδική «σχολείο» για την εκπαίδευση των χειρουργών του αμφιβληστροειδούς που έρχονται από όλη την Ευρώπη, με συμμετοχή διδασκάλων από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα συμμετάσχουν και στο παρόν συνέδριο.



    Στην κορυφή