AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ


Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στις εκδηλώσεις εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς για το 2012 που διοργάνωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο από τις 24 Σεπτεμβρίου 2012 έως και τις αρχές Δεκεμβρίου 2012 καθώς συμμετείχαν σε αυτές 2.720 άτομα. Νέα διάσταση στην εφαρμογή των δράσεων αποτέλεσε η συνεργασία του Ωνασείου με Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως ο Δήμος Καλλιθέας, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου και ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Η συνεργασία με τους Δήμους εξασφάλισε τη συμμετοχή περισσότερων συμπολιτών μας στις δωρεάν δράσεις του ΩΚΚ. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:



1. Δωρεάν Πρόβλεψη Κινδύνου Καρδιαγγειακών Παθήσεων (μέτρηση Heart Score). Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου περιελάμβανε τη δωρεάν μέτρηση της αρτηριακής πίεσης & της χοληστερόλης, τη λήψη δημογραφικών στοιχείων, την καταγραφή των καπνιστικών συνηθειών ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη Συμβουλευτική Νοσηλευτική. Σε όλους τους εξεταζομένους δόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για την υπέρταση, την χοληστερόλη και οδηγίες διατροφής. Συνολικά εξετάστηκαν 2.147 άτομα στο Ωνάσειο και στους Δήμους. Ενδιαφέρον είναι ότι στο 50-60% των εξετασθέντων συστήθηκε περαιτέρω έλεγχος.



2. Μουσικό Δρώμενο «Μουσική και Καρδιά». Το μουσικό δρώμενο που είχε ως στόχο να αναδείξει τη θεραπευτική αξία της τέχνης, είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του Καρδιολόγου κ. Αθανάσιου Δρίτσα. Τις δύο παραστάσεις που δόθηκαν σε πολιτιστικούς χώρους των Δήμων Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου παρακολούθησαν 320 άτομα.



3. Υπάλληλοι των Δήμων Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου παρακολούθησαν Σεμινάρια Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης. Προτεραιότητα στην παρακολούθηση δόθηκε σε υπάλληλους που εξυπηρετούν κοινό.



4. Ιατρική επίσκεψη στα Εξωτερικά Ιατρεία και διενέργεια βιοχημικών εξετάσεων. Το Ωνάσειο πρόσφερε τη δυνατότητα σε 137 άτομα να εξεταστούν και να υποβληθούν σε βιοχημικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν με τη χρήση του ασφαλιστικού τους ταμείου. Το πακέτο των βιοχημικών εξετάσεων περιελάμβανε (γενική αίματος, σάκχαρο, χοληστερίνη, χοληστερόλη HDL & LDL, τριγλυκερίδια αίματος, προσδιορισμό κρεατινίνης, ουρία αίματος). Επιπρόσθετα έγινε ηλεκτροκαρδιογράφημα και κλινική εκτίμηση.



5. Δωρεάν κλινική αξιολόγηση και διενέργεια υπερήχων καρδιάς σε 82 παιδιά.



Οι δράσεις και τα στατιστικά στοιχεία θα κοινοποιηθούν στο World Heart Federation, φορέα ο οποίος δίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς.


    Στην κορυφή