ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ


Σύγχυση, άγνοια και απογοήτευση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δηλώνει η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων και των γιατρών. Οι ασφαλισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν εξυπηρετούνται ικανοποιητικά και πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους ενώ οι γιατροί στην συντριπτική πλειοψηφία τους απορρίπτουν το νέο φορέα και αρνούνται να συνάψουν σύμβαση.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν μεταξύ άλλων από έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) η εταιρία Prognosis σε ασφαλισμένους και γιατρούς μέλη του ΙΣΑ κατά την χρονική περίοδο 15-2-2012 εως 23-2-2012.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι τα στοιχεία αναδεικνύουν την αρνητική εικόνα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με ασφαλισμένους και γιατρούς να θεωρούν ότι το νέο σύστημα αντί για βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και άρση της ταλαιπωρίας των ασθενών , οδήγησε σε χειροτέρευση την ήδη υφιστάμενη δυσμενή κατάσταση που υφίστατο πριν από τη λειτουργία του .Καταδεικνύουν ότι ότι έπρεπε να γίνει αυτό που ως Ι.Σ.Α. ζητούσαμε δηλαδή ν αναβληθεί η έναρξη λειτουργίας του και να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος , διότι το βεβιασμένο , το ασυντόνιστο και η προχειρότητα με την οποία στήθηκε όλο το εγχείρημα, θα πολλαπλασίαζε τα προβλήματα για τα οποία υποτίθεται δημιουργήθηκε. Η κυβέρνηση αντί να θεμελιώσει ένα σύγχρονο Σύστημα Π.Φ.Υ. ξεκινώντας από τον κεντρικό πυλώνα στήριξής του που είναι η πρόληψη, κλείνει νοσοκομεία, θέλει να νεκραναστήσει υπερχρεωμένα Ταμεία Υγείας, κόβει φάρμακα και εξετάσεις, επιχειρεί να επιβάλλει σε γιατρούς και ασφαλισμένους την παροχή τριτοκοσμικού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας”

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας παρά το γεγονός οτι ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία του στις 1/1/2012 , μόνο το 31% των ερωτηθέντων γνωρίζουν την ύπαρξη του Φορέα, το 10% γνωρίζει κάτι ακαθόριστο ως ενιαίο φορέα ενώ το 60% δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή του!

Σχεδόν οι μισοί (το 47%) των ασφαλισμένων του πρώην ΙΚΑ που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλισμένων του Φορέα δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του ΕΟΠΥΥ .

Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει ότι το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ που αφορά 9.000.000 ασφαλισμένους απέτυχε να ενημερώσει με τελεσφόρο τρόπο τον Ελληνικό λαό, με αποτέλεσμα το αλαλούμ και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων .

Το 43% των ασφαλισμένων δήλωσαν ότι πληρώνουν πιο πολλά χρήματα για τα φάρμακά τους και το 39,4% για τις εργαστηριακές εξετάσεις τους .Επίσης διαπιστώθηκε ότι για τη διαδικασία παροχής φαρμάκων στους ασφαλισμένους επικρατεί άγνοια και ασάφεια γεγονός που επιτείνει μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βιώνουν οι ασφαλισμένοι ως συνέπεια των αλλεπάλληλων περικοπών σε μισθούς, αμοιβές και συντάξεις.

Όσον αφορά τις ποιοτικές παραμέτρους στην παρεχόμενη περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ ,μόνο το 4-16% δηλώνει αλλαγή προς το καλύτερο .Ειδικότερα ένας στους τρείς κατά μέσον όρο θεωρεί ότι άλλαξε προς το χειρότερο ο τρόπος συνταγογράφησης των φαρμάκων, η ευκολία στα ραντεβού, ο χρόνος αναμονής, το κόστος επίσκεψης του γιατρού και το κόστος της αγοράς των φαρμάκων.

Σχετικά με τη διαδικασία του ραντεβού μόνο το 28% των ασφαλισμένων γνωρίζει την ύπαρξη του 184. Οι ερωτώμενοι ασφαλισμένοι δίνουν επτά διαφορετικές απαντήσεις γεγονός που σηματοδοτεί το μέγεθος της σύγχυσης και έλλειψης ενημέρωσης των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους και τις εικόνες με τις τεράστιες ουρές που αποτύπωσαν τα ΜΜΕ.


Το ενθαρρυντικό είναι ότι τα 2/3 (73%) των ασφαλισμένων απάντησαν ότι γνωρίζουν σε ποιο γιατρό να πάνε για να γράψουν τα φάρμακά τους, κάτι που επετεύχθη μετά από μεγάλο αγώνα των ιατρικών συλλόγων και των φορέων, προκειμένου να δοθεί τελικά η δυνατότητα συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς και να διευκολυνθούν χιλιάδες ασφαλισμένων.

Ο Ιατρικός Κόσμος

Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι γιατροί απορρίπτουν το μόρφωμα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αρνούνται να συνάψουν σύμβαση με το Φορέα. Οι λόγοι που επικαλούνται είναι αποκαλυπτικοί της υποτίμησης και του ευτελισμού στον οποίο επιχειρούν να οδηγήσουν το ιατρικό σώμα .

Ειδικότερα το 70% των ερωτηθέντων γιατρών δηλώνουν ότι είναι από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι από το νέο σύστημα υγείας. Σημειώνεται ότι στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται νοσοκομειακοί γιατροί , γιατροί του Ι.Κ.Α., γιατροί συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθώς και γιατροί μη συμβεβλημένοι. Είναι άξιο προσοχής αυτό το εύρημα , διότι ανάγλυφα καταδεικνύει ότι αυτοί που καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους τον νέο φορέα και τη λειτουργία του, δηλώνουν απερίφραστα στη συντριπτική τους πλειοψηφία , ότι δεν τους ικανοποιεί το νέο σύστημα.

Το 74 % των ιδιωτών γιατρών (που ήταν ως πρότινος συμβεβλημένοι με τα επιμέρους Ταμεία του ΕΟΠΥΥ, ή συνεχίζουν να είναι και τώρα συμβεβλημένοι) ΔΕ γνωρίζει πότε θα πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ το 60% δεν γνωρίζει ούτε τον τρόπο με τον οποίο θα πληρωθεί.

Από τους γιατρούς που συμμετείχαν στην έρευνα το 65% ήταν μη συμβεβλημένοι και το 35% παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ. Από το ποσοστό των μη συμβεβλημένων, στο ερώτημα εαν σκοπεύουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, σε ποσοστό 64% απαντούν ΟΧΙ και μόνον ένα 14% απαντά ΝΑΙ . Η ανάλυση των λόγων που το 64% δεν θέλει να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, είναι αποκαλυπτική του ευτελισμού του κύρους και της ιατρικής αξιοπρέπειας, καθώς και της επαγγελματικής εξαθλίωσης στην οποία οδηγούνται οι έλληνες γιατροί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών θεωρεί ότι με το νέο σύστημα αλλάξουν προς το χειρότερο οι ποιοτικές παράμετροι που αφορούν τόσο την εξυπηρέτηση του ασθενή όσο και την αμοιβή του γιατρού.

Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν αλλεπάλληλες αναβολές έναρξης , ασυνεννοησία σε επίπεδο υπευθύνων που ενημέρωναν με τα s.m.s. , τα e-mail και τα fax ενώ άλλα έλεγε το Υπουργείο Εργασίας άλλα το Υπουργείο Υγείας και άλλα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αυτή η ανακολουθία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στον ΕΟΠΥΥ, με αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίους και ανακοινώσεις σχετικά με την αμοιβή των ιατρικών επισκέψεων, των ιατρικών πράξεων και με τους συμβεβλημένους γιατρούς να μην γνωρίζουν ποιες λίστες πρέπει να συμπληρώσουν, πόσους ασθενείς να εξετάσουν, που να καταθέσουν τις λίστες ασθενών. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με ένα φαξ που βουίζει και ένα τηλέφωνο που δεν απαντά. Η ενημέρωση προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αλλά και προς τους πιστοποιημένους μη συμβεβλημένους γιατρούς, γίνεται με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του κειμένων διφορούμενων, δυσνόητων και αλληλοαναιρούμενων σε βάθος χρόνου.


  • Ο Ιατρικός κόσμος και ο Ι.Σ.Α., τάσσονται υπερ του εξορθολογισμού στο χώρο της Υγείας και της περιστολή της σπατάλης, με μέτρα όμως που σέβονται τον ασθενή και το γιατρό, καθώς και την αξιοπρέπειά τους .
  • Είμαστε όμως εξίσου ξεκάθαροι, ότι ως θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας, δεν θα επιτρέψουμε να την κατεδαφίσουν και να την ξεπουλήσουν στο επί θύραις καρτέλ της Υγείας , ούτε θα γίνουμε συνένοχοι στο δρόμο που επέλεξαν κυβέρνηση και Υ.Υ.Κ.Α. , που ευθέως οδηγεί σε δραματική μείωση το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων πολιτών, όπως στατιστικά έχει διαπιστωθεί από όπου πέρασε το Δ.Ν.Τ.
  • Θα μας βρίσκουν καθημερινά μπροστά τους , όσο θα επιμένουν να ακρωτηριάζουν τη Δημόσια Υγεία, να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας με τα ανθυγιεινά μέτρα που νομοθετούν . Οι αλλαγές που επιβάλλουν στον ευαίσθητο χώρο της υγείας είναι χάρτινες για να αντέξουν , στη χιονοστιβάδα της οργής του κόσμου , που σύντομα θα συμπαρασύρει τους ίδιους και τα θνησιγενή δημιουργήματά τους.

Δείτε εδώ αναλυτικά την έρευνα

    Στην κορυφή