ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ


Πολλές έρευνες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προκειμένου να διερευνηθεί η σχέση της στοματικής κατάστασης και της οστεοπόρωσης. Σημεία όπως η απορρόφηση της φατνιακής ακρολοφίας της κάτω γνάθου, η βαρύτητα της περιοδοντικής νόσου και κατά συνέπεια η απώλεια δοντιών, μεταβολές στην μορφολογία του σπογγώδους οστού και μεταβολές στο πάχος του συμπαγούς πετάλου της κάτω γνάθου και η μορφολογία του έσω χείλους του συμπαγούς πετάλου της κάτω γνάθου χρησιμοποιήθηκαν για την διάγνωση ασθενών με οστεοπόρωση Στον καθοριστικό ρόλο του Οδοντιάτρου στην διάγνωση της οστεοπόρωσης θα αναφερθεί η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 30ου Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συνεδρίου , καθηγήτρια κυρία Καίτη Καραγιάννη.

Σύμφωνα με την κυρία Καραγιάννη, το 1993 εκτιμήθηκε ότι γίνονται περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ιατρικές ακτινογραφικές εξετάσεις και 300 εκατομμύρια οδοντιατρικές ακτινογραφικές εξετάσεις ετησίως σε όλο τον κόσμο. Οι οδοντιατρικές ακτινογραφικές εξετάσεις αποτελούν το 30% περίπου όλων των ιατρικών ακτινογραφικών εξετάσεων. Και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οδοντιατρικές ακτινογραφικές εξετάσεις αποτελούν περίπου το 1/3 του συνολικού αριθμού ιατρικών ακτινογραφικών εξετάσεων.

Η ύπαρξη οστεοπόρωσης φαίνεται ότι μπορεί να εντοπιστεί στα οδοντιατρικά ακτινογραφήματα με απλό τρόπο. Η οστεοπόρωση, δηλαδή η γενικευμένη μείωση της οστικής πυκνότητας, ενδιαφέρει τον οδοντίατρο για δύο λόγους: Γιατί η επιτυχία κάποιων θεραπειών, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση εμφυτευμάτων εξαρτάται από την κατάσταση των οστών των γνάθων, δεδομένου ότι για την τοποθέτησή τους προϋποθέτει ορισμένο όγκο οστού

Στο 30Ο Π.Ο.Σ. που διοργανώνεται από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής από τις 22 -24 Οκτωβρίου, με θέμα «Η φυσιογνωμία του σύγχρονου οδοντιάτρου στις απαιτήσεις του μέλλοντος», θα γίνει ακόμη αναφορά στην σχέση παχυσαρκίας και στοματικής υγείας.

Η περιφέρεια της μέσης υποδηλώνει και προβλήματα που σχετίζονται με την στοματική υγεία. Συγκεκριμένα τα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι νεαροί ενήλικες που έχουν αυξημένη περιφέρεια μέσης έχουν και περισσότερα περιοδοντολογικά προβλήματα, ενώ έχει βρεθεί ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με βαθύτερους περιοδοντικούς θυλάκους.
Εκτός από τη δίαιτα ένας επιπλέον παράγοντας που εμπλέκεται στην συσχέτιση της παχυσαρκίας με την τερηδόνα , είναι τόσο η μειωμένη ροή σάλιου που φαίνεται να έχουν τα παχύσαρκα άτομα όσο και η ξηροστομία που προκαλούν τα φάρμακα για τον έλεγχο του βάρους.

Σύμφωνα με τις μελέτες τα παχύσαρκα παιδιά και οι έφηβοι φαίνεται επίσης ότι έχουν ταχύτερη ανάπτυξη, πρόωρη έναρξη της εφηβείας, αυξημένη ανάπτυξη του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος καθώς και προχωρημένη οδοντική ηλικία. Έχει βρεθεί η οδοντική ηλικία να επιταχύνεται κατά μέσο όρο 1,5 έτη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.
Η διαπίστωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας γιατί τουλάχιστον 1 στους 3 ενήλικες είναι παχύσαρκος και 1 στα 4 παιδιά είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο, κατατάσσοντας την χώρα μας μέσα ανάμεσα στις πρώτες παγκοσμίως στο θέμα της παχυσαρκίας. Τα τελευταία 20 χρόνια, η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας στις Ευρωπαϊκές χώρες έχει περίπου τριπλασιαστεί. Ο οδοντίατρος όλο και περισσότερο θα αντιμετωπίζει ασθενείς με αυξημένο βάρος, το οποίο θα συνοδεύεται από προβλήματα υγείας. Θα πρέπει να γνωρίζει λοιπόν ότι η πρόληψη, η οποία πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία, είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Ο γοργός ρυθμός ανάπτυξης της Οδοντιατρικής και η στενή σχέση της με πολλές πτυχές της γενικότερης υγείας του ατόμου , έδωσαν την ευκαιρία για μια ενδιαφέρουσα και πλούσια θεματολογία ανέφερε μεταξύ άλλων ο Επιστημονικός Συντονιστής της Ο.Ε. Aναπλ. Καθηγητής κ. Ιωαν Τζούτζας.

Ένα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει τους συνέδρους είναι και η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχιατρικές διαταραχές. Είναι γνωστό πως 7-22% των παιδιών και εφήβων υποφέρει από κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή και οι επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες είναι σημαντικές: δυσκολίες στις σχέσεις με συνομηλίκους, στις σχολικές επιδόσεις και προσαρμογή, και στην ενήλικη ζωή με δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και αυξημένα ποσοστά εμπλοκής με το νόμο καθώς και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πρόνοιας.

Πολλές μελέτες στο διεθνή και ελλαδικό χώρο έχουν δείξει ότι άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχιατρικές διαταραχές παρουσιάζουν κακή στοματική υγεία και μεγάλη ανάγκη για οδοντιατρική θεραπεία. Συγκεκριμένα, 41.44% των παιδιών και 60.56% των νεαρών ενηλίκων με νοητικά και σωματικά προβλήματα έχουν ανάγκη για περιοδοντική θεραπεία. Περισσότερες από 80% των τερηδονισμένων επιφανειών των δοντιών τους δεν έχουν θεραπευτεί. Η οδοντιατρική θεραπεία αυτής της ομάδας των ασθενών είναι πιο δύσκολη και απαιτεί περισσότερο χρόνο συγκριτικά με την παροχή θεραπείας στον υγιή πληθυσμό.

Πέραν όμως τον σημαντικών επιστημονικών θεμάτων που θα αναπτυχθούν το θέμα του συνεδρίου περισσότερο επίκαιρο από ποτέ θα δώσει την ευκαιρία να γίνει εκτενής αναφορά στα προβλήματα της άσκησης τη Οδοντιατρικής. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. κ. Αθαν. Κατσίκης , «το επάγγελμα του οδοντιάτρου είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη. Έρχεται να υπηρετήσει την υγεία μέσα από την διπλή υπόσταση που έχει σαν επάγγελμα και λειτούργημα συγχρόνως».

«Στη χώρα μας ο Έλληνας οδοντίατρος θα πρέπει να είναι καλός επιστήμονας, αλλά και καλός επαγγελματίας δεδομένου ότι το κάθε οδοντιατρείο είναι συγχρόνως και μία οικονομική μονάδα η οποία καλείται να επιβιώσει με τιμολόγια που δεν έχουν αναπροσαρμοσθεί από το 1992 , όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία», καταλήγει ο πρόεδρος του Ο.Σ.Α. κ. Αθαν. Υφαντής.

Στο συνέδριο που αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 2500 οδοντίατροι από ολόκληρη την χώρα, θα αναπτυχθούν οι παρακάτω θεματικές ενότητες Γηροδοντιατρική, Διαγνωστική και Ακτινολογία του Στόματος, Εμφυτευματολογία, Ενδοδοντία, Ιατροδικαστική, Ιστορία της Οδοντιατρικής, Νοσοκομειακή Οδοντιατρική, Οδοντική Χειρουργική, Οδοντιατρικά Βιοϋλικά, Ορθοδοντική, Προληπτική Οδοντιατρική – Κοινωνική Οδοντιατρική, Παιδοδοντιατρική, Περιοδοντολογία, Προσθετική Ακίνητη, Προσθετική Κινητή, Στοματολογία, Στοματοπροσωπικός Πόνος – Φυσιολογία Στοματογναθικού Συστήματος, Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική,


    Στην κορυφή