ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΠΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ


Από το 2000 είχαν εκφράσει ανησυχίες οι αμερικανικές αρχές υγείας για την γαλλική κατασκευάστρια εταιρία εμφυτευμάτων στήθους Poly Implant Prothese (PIP), που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο.

Η Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έστειλε έναν εμπειρογνώμονά της να επιθεωρήσει ένα εργοστάσιο της εταιρίας (PIP), στην περιοχή Σεν Σιρ Μερ στη νοτιοανατολική Γαλλία, τον Μάιο του 2000.

Λίγο αργότερα, η FDA απέστειλε στον ιδρυτή της εταιρίας Ζαν-Κλοντ Μας προειδοποιητική επιστολή στην οποία ανέφερε ότι τα εμφυτεύματα ήταν "νοθευμένα", επικαλούμενη τουλάχιστον 11 παραβιάσεις των κανόνων κατασκευής.

Τα προβλήματα αφορούσαν τα αλατούχα εμφυτεύματα της PIP έναν διαφορετικό τύπο από τα εμφυτεύματα σιλικόνης τα οποία οι γαλλικές αρχές απέσυραν από την αγορά το 2010 επειδή χρησιμοποιούσαν βιομηχανική σιλικόνη αντί για ιατρική με αποτέλεσμα η γαλλική εταιρία να χρεοκοπήσει.

Το εργοστάσιο που επιθεώρησε η FDA χρησιμοποιείτο για την κατασκευή των εμφυτευμάτων σιλικόνης της PIP.
Η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε την περασμένη εβδομάδα οι γυναίκες στη Γαλλία που έχουν εμφυτεύματα σιλικόνης της συγκεκριμένης εταιρίας να υποβληθούν σε αφαίρεσή τους από τους χειρουργούς τους καθώς τα εμφυτεύματα αυτά αποδείχτηκε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποστούν ρήξη.

Σε άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία και τη Βραζιλία, οι αρχές έκαναν έκκληση στις γυναίκες που έχουν αυτά τα εμφυτεύματα να επισκεφθούν τον γιατρό τους για έλεγχο.

Το ερώτημα είναι γιατί η προειδοποίηση της FDA δεν οδήγησε σε αυστηρότερο έλεγχο στις δραστηριότητες της PIP από τις αρμόδιες αρχές της Γαλλίας και άλλων χωρών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον κάποιου προσώπου που εμπλέκεται στην υπόθεση.
Σύμφωνα με πηγές, δικαστήριο της Μασσαλίας θα απαγγείλει σύντομα κατηγορίες για απάτη εις βάρος τεσσάρων με έξι πρώην υπαλλήλων της PIP.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


    Στην κορυφή