ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ


Με απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ), οι γιατροί όλης της χώρας πραγματοποιούν την Τετάρτη πανελλαδική απεργία.

Οι γιατροί αντιδρούν στην ψήφιση την ίδια μέρα του 'εφαρμοστικού νόμου', ο οποίος περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ΕΣΥ, τη δραστική ουσία, τα γενόσημα και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΙΣ αντιδρά "στην επικίνδυνη πολιτική που ασκείται στον τομέα της Υγείας και στις πρακτικές των αλλαγών της τελευταίας στιγμής από τον υπουργό Υγείας.

Μοναδική επιδίωξη της πολιτικής της κυβέρνησης- σημειώνει - είναι η περικοπή των δαπανών Υγείας με κάθε τρόπο".


Απο την πλευρά του ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην απεργία.

Στις 10.30 το πρωί της ίδιας μέρας, στο ξενοδοχείο President θα πραγματοποιηθεί έκτακτη πανιατρική συγκέντρωση, με θέμα τα μέτρα που προβλέπει ο Εφαρμοστικός Νόμος, όπως η υποχρεωτική αναγραφή από τους ιατρούς της δραστικής ουσίας και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

"Η αποκλειστικού στόχου ακολουθούμενη πολιτική για τη δραστική μείωση των δαπανών υγείας, έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο και θέτει ευθέως πλέον σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία." αναφέρει το ΔΣ του ΙΣΑ και προσθέτει:

"Η τροϊκανής έμπνευσης υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας από τους γιατρούς, αρχής γενομένης την 1-3-2012 και η επιλογή από το φαρμακοποιό του φθηνότερου γενόσημου φαρμάκου, ανατρέπει πλήρως τους κανόνες ασφάλειας στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Παράλληλα, καταργεί τον επιστημονικό ρόλο του θεράποντος ιατρού, πέραν του ποινικού αδικήματος της αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος και οδηγεί τους πολίτες να πληρώνουν από τις λεηλατημένες τσέπες τους τα φάρμακα που εμπιστεύονται.

Γενόσημα φάρμακα δοκιμασμένα στη κλινική πράξη, μέσα από μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας, είναι αποδεκτά.

Απορρίπτουμε την με άτακτο τρόπο και χωρίς προηγούμενες κλινικές μελέτες, μαζική εισαγωγή γενόσημων φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης."


Στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος συναυλία διαμαρτυρίας, με το Μανώλη Μητσιά, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Σε πανελλαδική απεργία την Παρασκευή, καλεί τα μέλη της και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ενω σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

"Στο όνομα της οικονομικής ελευθερίας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον ιδιωτικό τομέα παραδίδεται στα κεφαλαιουχικά συμφέροντα,τα οδοντιατρεία μεταβάλλονται σε supermarkets, οι οδοντίατροι χάνουν την επιστημονική και επαγγελματική τους ανεξαρτησία, ο ασθενής μένει εντελώς απροστάτευτος και η δημόσια υγεία χωρίς κανένα εχέγγυο αφού, από δω και πέρα, όχι μόνο εταιρείες και νομικά πρόσωπα, αλλά ο οποιοσδήποτε κατά κυριολεξία, μπορεί να λειτουργήσει οδοντιατρείο.

Η Ομοσπονδία ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο, από την πρώτη ημέρα ισχύος του Ν. 3919/11 (2.3.2011),ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς την εξαίρεση του οδοντιατρικού λειτουργήματος από ένα τόσο αόριστο και επικίνδυνο νομικό πλαίσιο, τους έθεσε προ των ευθυνών τους επιχειρηματολογώντας τεκμηριωμένα για τις διαστάσεις του λάθους τους, διαπραγματεύτηκε σκληρά μαζί τους, προσέφυγε τέλος, εξαντλώντας τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα της, στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας την ακύρωση των ρυθμίσεων."


Τέλος, η ΕΙΝΑΠ καλεί τα μέλη της σε 3ωρη στάση εργασίας (11π.μ. - 2μ.μ.) και συγκέντρωση στο President. Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης έχει ως εξής:

''Η τρόικα και η κυβέρνηση στραγγαλίζουν το βιοτικό επίπεδο και οδηγούν σε μείωση του χρόνου ζωής των ανθρώπων της χώρας μας.

α) 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 29/2/12 στις 11 π.μ. – 2 μ.μ. και συγκέντρωση στο President
β) 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 1/3/12 στις 11 π.μ. – 2 μ.μ. και ΓΣ

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την ανερμάτιστη και επικίνδυνη πολιτική στον πολύπαθο χώρο της υγείας, που με την ψήφιση στη Βουλή του Εφαρμοστικού Νόμου έρχεται να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, να οδηγήσει τον Έλληνα ασφαλισμένο στην απόγνωση και στην πλήρη απαξίωση τον γιατρό.

Καταγγέλλουμε την πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ, που κατεδαφίζει τη δημόσια περίθαλψη και εξοντώνει τους λειτουργούς της.

Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και την εγκατάλειψη κάθε σχεδίου για παραπέρα μείωση των ήδη πενιχρών αποδοχών μας.

Απαιτούμε την ενίσχυση των νοσοκομείων σε μόνιμο προσωπικό, υλικά, φάρμακα, υποδομές.

Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που είναι απαράδεκτο και καταστροφικό από όλες τις απόψεις, στο οποίο την τελευταία στιγμή προσετέθη άρθρο που μειώνει παραπέρα το ήδη εξευτελιστικό ωρομίσθιο της εφημεριακής μας αποζημίωσης (17%).

Ο μόνος ορθολογικός τρόπος μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στους αρρώστους, είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η παρακολούθησή της με αξιόπιστους ελέγχους.

Η συνταγογράφηση γεννοσήμων φαρμάκων, εφόσον αναφέρεται σε αξιόπιστα και ελεγμένα φάρμακα, είναι αποδεκτή, αφού εξάλλου στηρίζουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και πολλές φορές έχουμε ζητήσει κρατική φαρμακοβιομηχανία.

Δεν μπορούμε όμως να αποδεχτούμε ανεξέλεγκτα και ατάκτως εισαγόμενα και κυκλοφορούντα στη χώρα μας γεννόσημα.
Δεν μπορεί να υιοθετηθεί διοικητικού τύπου ορισμός αναλογίας γεννοσήμων στην αγορά των φαρμάκων.

Η οποιαδήποτε αύξηση της συνταγογράφησης γεννοσήμων να προκύπτει από την κατάκτηση της εμπιστοσύνης του θεράποντα γιατρού.
Είμαστε αντίθετοι με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, γιατί είναι επικίνδυνη για τους αρρώστους. Στο νόμο δε που την επιβάλλει ζητούν από τον άρρωστο, σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό, να υπογράψει για να πάρει το φθηνότερο από τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας, με δικιά του ευθύνη και, σαν αντάλλαγμα, θα πληρώνει μικρότερη συμμετοχή. Αυτό είναι εξευτελιστικό, ανάλγητο και επικίνδυνο.

Καλούμε σε 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 29/2 στις 11 π.μ. – 2 μ.μ. και συμμετοχή όλων στη συγκέντρωση του ΙΣΑ στο ξενοδοχείο President στις 11 π.μ. και στη συναυλία διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος στις 6 το απόγευμα.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και τους βουλευτές να αντισταθούν σε υποδείξεις των δανειστών και εταίρων μας που, πέρα από τις μειώσεις των αποδοχών μας, οδηγούν και σε μειώσεις του χρόνου ζωής των ανθρώπων της χώρας μας.

Προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας 11 π.μ – 2 μ.μ. την Πέμπτη 1 Μαρτίου και έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ.''

    Στην κορυφή