ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΣΚΕΨΗΣ... ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ


Δεν είναι κάτι που οι επιστήμονες θέλουν να παραδέχονται, αλλά ο εγκέφαλος των ανθρώπων τείνει να μειώνεται με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και πιο... χαζοί!
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει η Daily Mail, ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται τα τελευταία 20.000 χρόνια και είναι παγκόσμιο φαινόμενο, για τα δύο φύλα και για όλες τις φυλές.

Στα τελευταία 20.000 χρόνια ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώθηκε από 1.500 κυβικά εκατοστά σε 1.350, μείωση που αντιστοιχεί σε μία μπάλα του τένις. Κάποιοι παλαιοντολόγοι αποδέχονται αυτήν τη διαπίστωση όσον αφορά τη συρρίκνωση του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά δεν συμφωνούν με το γεγονός ότι η μείωση φέρνει και... ανοησία. Ωστόσο, άλλοι μελετητές πιστεύουν πως πράγματι ο άνθρωπος χάνει το μυαλό του και σε μέγεθος και σε νοητικές ικανότητες.
Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί προσπαθώντας να επεξηγηθεί το φαινόμενο αυτό. Ένα σενάριο λέει ότι το μεγάλο κρανίο ήταν απαραίτητο για την παλαιολιθική εποχή και ήταν θέμα επιβίωσης.

Σύμφωνα με μία δεύτερη θεωρία υποστηρίζεται πως το μέγεθος του κρανίου-εγκεφάλου ακολουθεί τις ανάγκες... μασήματος. Όσο πιο εύκολο γίνεται να τρώμε το φαγητό με το μαγείρεμα, τόσο πιο πολύ μικραίνει το κρανίο μας. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα μελετητών, τα μωρά που επιβιώνουν σε μία δύσκολη γέννα έχουν μεγάλα κρανία, άρα αυτοί οι επιστήμονες ορίζουν ως κριτήριο επιβίωσης το μέγεθος του εγκεφάλου.

Άλλη ομάδα ερευνητών ισχυρίζονται ότι το μέγεθος του ανθρώπινου εγκέφαλου διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπου. Όταν αντιμετωπίζει περιόδους κρίσεων ο εγκέφαλος είναι μεγάλος, ενώ όταν οι εποχές είναι ήρεμες και εύκολες δεν χρειάζεται να σκέφτεται πολύ και ο εγκέφαλος ακολουθεί την ανάλογη πορεία. Έτσι, λοιπόν, οι περισσότεροι επιστήμονες κλίνουν στο συμπέρασμα ότι επειδή η εποχή μας παρέχει στον άνθρωποι όλες τις ευκολίες και τις λύσεις, αυτός δεν χρειάζεται να σκέφτεται πολύ, άρα ο εγκέφαλος του τού είναι άχρηστος και μειώνεται!

Πηγή Real.gr

    Στην κορυφή