''ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΣ'' ΞΕΝΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Ο ξενώνας του Ronald McDonald στο Τσάρλεστον (RMHC) των ΗΠΑ, παρουσίασε πρόσφατα την πρωτότυπη ανακαίνισή του με πρωταγωνιστή τον αντιμικροβιακό χαλκό – ένα υλικό που εξοντώνει μικρόβια, ιούς και βακτηρίδια άμεσα – με στόχο τη περαιτέρω προστασία των ευάλωτων παιδιών και οικογενειών που εξυπηρετεί. Η εκτενής ανακαίνιση ξεχωρίζει το RMHC ως τον πρώτο μη κερδοσκοπικό οργανισμό προσωρινής κατοικίας στην Αμερική που έχει προχωρήσει σε τέτοια διαδικασία, αντικαθιστώντας ατσάλινες, πλαστικές και ξύλινες επιφάνειες με χαλκό και κράματα χαλκού, όπως τον μπρούντζο και τον ορείχαλκο. Πολλές επιφάνειες αφής τακτικής χρήσης ανακαινίστηκαν, όπως τα χερούλια στις σκάλες, οι νεροχύτες, οι βρύσες, τα τραπέζια, οι κλειδαριές, τα πόμολα και τα χερούλια στις καρέκλες.

Εκπρόσωποι του RMHC και οι ειδικοί της βιομηχανία χαλκού, παρουσίασαν τη νέα όψη του ξενώνα σε μια ιδιαίτερη τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, όπου παρευρέθηκαν κοινοτικά μέλη και τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και πρώην και νυν φιλοξενούμενοι του RMHC. Το RMHC, είναι ξενώνας φιλοξενίας για οικογένειες και παιδιά από τη νοτιοανατολική Αμερική, που δέχονται καθημερινή ιατρική υποστήριξη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ν. Καρολίνα (MUSC).

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ν. Καρολίνα, μέτρησε τα ποσοστά βακτηριδίων στις παλιές επιφάνειες πριν εγκατασταθούν οι επιφάνειες χαλκού και θα τα συγκρίνει με τα νέα δεδομένα, τα οποία θα παρουσιάσει το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Τον Οκτώβριο του 2011, τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας με δείγματα από διάφορες επιφάνειες, έδειξαν πως, οι νοσηλευόμενοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας με αντιμικροβιακές επιφάνειες, παρουσίαζαν λιγότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Επίσης, οι χάλκινες επιφάνειες είχαν 97% λιγότερα βακτηρίδια, σε σύγκριση με άλλες επιφάνειες από πλαστικό ή ατσάλι σε νοσηλευτικές εγκαταστάσεις. Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν πως μειώνοντας τα ποσοστά βακτηριδίων στο περιβάλλον του ασθενή, μειώνονται αποτελεσματικά και οι πιθανότητες μόλυνσης.

«Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού και είμαστε σε αναμονή των αποτελεσμάτων, από τις νέες χάλκινες επιφάνειες στον ξενώνα Ronald McDonald. Ελπίζω πως τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στην ώθηση του νοσοκομειακού κλάδου προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή, στη περαιτέρω χρήση του αντιμικροβιακού χαλκού,» δήλωσε η κα Barbara Bond, εκτελεστική διευθύντρια του ξενώνα Ronald McDonald στο Τσάρλεστον, προσθέτοντας «Ήταν τιμή μας που συνεργαστήκαμε με τους κατασκευαστές χαλκού και με τους εργολάβους που δωρίσανε όχι μόνο τα υλικά, αλλά και τον πολύτιμο χρόνο τους, ώστε να δημιουργήσουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους φιλοξενούμενους μας και τα παιδιά τους

«Η πρακτική αυτή εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού, είναι ένα δυνατό παράδειγμα στο Αμερικανικό κοινό και προσφέρει μεγαλύτερα επίπεδα κατανόησης, σχετικά με τα οφέλη του χαλκού, όχι μόνο στο νοσοκομειακό περιβάλλον, αλλά και σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους,» δήλωσε ο Δρ Michael Schmidt, Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνας, καθώς και επικεφαλής της σχετικής έρευνας.

Οι αρχικές συζητήσεις για το έργο αυτό, πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2010, και οι εγκαταστάσεις των αντιμικροβιακών επιφανειών, έγιναν το τρίτο τρίμηνο του 2011. Ο ξενώνας παρέμεινε ανοιχτός κατά την διάρκεια της ανακαίνισης, επιτρέποντας στο RMHC να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του, με ελάχιστες ενοχλήσεις.


    Στην κορυφή