ΑΝΤΙΔΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ


Υπάρχει μια ολόκληρη φιλολογία αλλά και παραφιλολογία για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το τσίμπημα μιας μέδουσας. Ξίδι, μαγειρική σόδα, πάγος και πολλά άλλα (ανάμεσα στα οποία η αμμωνία που υπάρχει και στα...ούρα) έχουν προταθεί κατά καιρούς από ειδικούς και μη για την ανακούφιση των θυμάτων της τσούχτρας. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τις πιο απλές και αποτελεσματικές μεθόδους για να μειώνεται ο έντονος πόνος. Ζεστό νερό και κρέμες λιδοκαΐνης είναι αυτά που προτείνουν οι ερευνητές.

Stop στο δηλητήριο

Αφού μελέτησαν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του πόνου από το τσίμπημα της μέδουσας οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δύο είναι οι πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί τρόποι να μειωθεί ο πόνος. Ο ένας είναι να ρίξει κάποιος πάνω στο σημείο που πονάει ζεστό νερό και ο άλλος να τοποθετήσει εκεί κάποια κρέμα που περιέχει λιδοκαΐνη η οποία θα μουδιάσει την περιοχή.

Οι μέδουσες κάθε φορά που τσιμπάνε εμφυτεύουν στο δέρμα του θύματος μικροσκοπικούς σάκους γεμάτους δηλητήριο που ονομάζονται νηματοκύστες και συνεχίζουν να χύνουν το δηλητήριο τους για πολύ ώρα μετά το τσίμπημα.

«Η λιδοκαΐνη ενεργεί ως τοπικό αναισθητικό και όπως φαίνεται αναστέλλει την περαιτέρω απελευθέρωση δηλητηρίου από τις νηματοκύστες μετά το αρχικό τσίμπημα. Το ζεστό νερό έχει ανάλογη δράση απενεργοποιώντας το δηλητήριο» αναφέρει ο Νίκολας Γουόρντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Emergency Medicine.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

    Στην κορυφή