ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ


Έτοιμα να υποδεχθούν και πάλι από το Δευτέρα τους μαθητές και σπουδαστές τους είναι τα Ειδικά Σχολεία και τα εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, του ιστορικού φορέα που φροντίζει για την κατάρτιση παιδιών με νοητική υστέρηση, μετά τη δικαίωση των επίπονων προσπαθειών της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου και προσωπικά του Προέδρου του Ι.Σ.Α. Γιώργου Πατούλη, για να μην κλείσει η σημαντική αυτή προνοιακή δομή λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Η επαναλειτουργία του Σικιαριδείου επισφραγίστηκε στη συνάντηση του Προέδρου του Ι.Σ.Α. κ. Πατούλη, με τη νέα Πρόεδρο του Δ.Σ του Ιδρύματος Βάγια Τσακατάρα, στη θέση του παραιτηθέντος Σ. Σικιαρίδη.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης, από τη στιγμή που πληροφορήθηκε το κλείσιμο των σχολείων του ιδρύματος, μετά τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης από πλευράς Πολιτείας, διατύπωσε ως αδήριτη την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη. Εξέλιξη που θα οδηγούσε στον αποκλεισμό εκατοντάδες παιδιά με νοητική υστέρηση, από τις απαραίτητες εκπαιδευτικές διαδικασίες που είχαν ως στόχο την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία καθώς και την επαγγελματική τους κατάρτιση.


Αναλαμβάνοντας δυναμικές πρωτοβουλίες, ο κ. Πατούλης, πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις γονέων και καθηγητών για την επαναλειτουργία του ιδρύματος, ενώ με παρεμβάσεις προς την Κεντρική Διοίκηση και τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας ζήτησε επιτακτικά να εξευρεθούν οι πόροι χρηματοδότησης που θα επέτρεπαν την ομαλή λειτουργία του φορέα.

Με αφορμή την αίσια έκβαση στην υπόθεση της επαναλειτουργίας του Ιδρύματος ο κ. Πατούλης, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που οι προσπάθειες μας είχαν αίσιο τέλος και ένα ίδρυμα όπως το Σικιαρίδειο, με περισσότερα από 70 χρόνια προσφοράς στα παιδιά με νοητική υστέρηση σε επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, τελικά θα συνεχίσει να προσφέρει το πολύτιμο έργο του. Ο στόχος μας για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που θα αποτρέψει το οριστικό κλείσιμο μιας πολύτιμης κοινωνικής και εκπαιδευτικής δομής, φαίνεται πως τελικά επιτεύχθηκε. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει το Δήμο Αμαρουσίου, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που αγωνίστηκαν και πέτυχαν να αποτρέψουν το κλείσιμο του Σικιαρίδειου».

Η κ. Τσακατάρα, νέα Πρόεδρος του Δ.Σ του Σικιαρίδειου Ιδρύματος και Διευθύντρια Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Εργασίας, μετέφερε τη βούληση των επικεφαλής του Υπουργείου Εργασίας να εξευρεθούν οι τρόποι χρηματοδότησης που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος σε σταθερή βάση.

Η χρηματοδότηση της δομής προβλέπει τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και κοινοτικών πόρων, ενώ το Υπουργείο Παιδείας διατηρεί την υποχρέωση καταβολής της μισθοδοσίας του διδακτικού προσωπικού.

Η ένταξη των παιδιών στα σχολεία και στα εργαστήρια του Σικιαρίδειου Ιδρύματος θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάμεσα στα οποία κοινωνικά και γεωγραφικά.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο Διευθυντής Διοίκησης του Σικιαρίδειου Ιδρύματος Χρήστος Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Σικιαρίδειου Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκος, και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καρλαύτης.


    Στην κορυφή