ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ


Σχετικά με την "παρουσίαση των κυβερνητικών θέσεων για την χρηματοδότηση του ΕΣΥ, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ και την πολιτική για το φάρμακο που έγινε την 5-9-12 στην διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής," ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τα εξής:

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται την αγωνία της κοινωνίας στην προσπάθεια να εξασφαλισθούν σήμερα συνθήκες πλήρους, δωρεάν και αξιόπιστης παροχής ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, σε όλους όσους ζουν στη χώρα και έχουν ανάγκη παροχών υγείας. Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στο καθολικό αίτημα για την στήριξη του ΕΣΥ κατά προτεραιότητα. Δεν στηρίζει με κρατική χρηματοδότηση τον ΕΟΠΥΥ. Επιμένει στην ασφαλιστική ανταποδοτικότητα στις υγειονομικές παροχές, αφήνοντας χωρίς κάλυψη κυρίως αυτούς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους άνεργους, τους για κάθε λόγο ανασφάλιστους, τους μη "νόμιμους μετανάστες", το ¼ δηλαδή του πληθυσμού. Το Υπουργείο Υγείας δεν παρεμβαίνει υπεύθυνα, αντίθετα παρουσιάζει στρεβλή εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τις ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου και την επικίνδυνη αδυναμία πρόσβασης των ασθενών στην φαρμακευτική τους αγωγή.

Η μνημονιακές επιλογές οδηγούν πλέον σε ανθρωπιστική καταστροφή για την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει την ανεύθυνη. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική "πυγμής" απέναντι στους εργαζόμενους της υγείας, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, τη στιγμή μάλιστα που είναι έτοιμη να υποκύψει σε κάθε επιταγή της τρόικας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποστηρίζει ότι οι ανάγκες όλων των ανθρώπων υπερβαίνουν τις μνημονιακές πρακτικές στην υγεία. Υποστηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην υγεία και όλων των πολιτών και θεωρεί θεμελιακό δικαίωμα, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους κάλυψη, τη δωρεάν καθολική πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδοτούμενο, αξιόπιστο σύστημα ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας.

Η επιτροπή ελέγχου κοινοβουλευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


    Στην κορυφή