ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην απόφασή του να εγκαταστήσει θεραπευτικές μονάδες του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ) σε τρία νοσοκομεία της Αττικής, μεταξύ των οποίων του ΚΑΤ στο Μαρούσι, όπως αποδείχθηκε στη διάρκεια σύσκεψης υπό την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίως από το λεκανοπέδιο Αττικής. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις επίμονες παρεμβάσεις του Δημάρχου Αμαρουσίου και Αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, μαζί με Δημάρχους από τις όμορες περιοχές σχετικά με το θέμα της μη δημιουργίας θεραπευτικής μονάδας φαρμακευτικής υποστήριξης του Ο.ΚΑ.ΝΑ στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης υπό τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, και παρουσία της προέδρου του Ο.ΚΑ.ΚΑ Μελπομένης Μαλιώρη, ο Γιώργος Πατούλης, τοποθετούμενος σχετικά με το ζήτημα, ανέφερε τα εξής: «Ένα λάθος και μία λάθος κατεύθυνση του Ο.ΚΑ.ΝΑ στο κέντρο της Αθήνας δεν λύνεται με ένα νέο λάθος στο ΚΑΤ και στο Αττικό Νοσοκομείο. Εν κρυπτώ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΑΤ αποφάσισε χωρίς καμία περαιτέρω ενημέρωση από κανέναν. Πρόκειται για στρεβλότητα από μέρους του Υπουργείου Υγείας στη διαχείριση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος. Ωστόσο, έστω και τώρα, χαιρετίζουμε την απόφαση για διάλογο».

«Σε ένα εξειδικευμένο τραυματολογικό κέντρο, όπως είναι το ΚΑΤ, δεν μπορεί να δημιουργηθεί μονάδα αποκατάστασης για εξαρτώμενα από τοξικές ουσίες άτομα. Πρέπει να επιλεγούν άλλα νοσοκομεία με χαμηλούς συντελεστές πληρότητας σε κρεβάτια και επισκεψιμότητα» τόνισε ο κ. Πατούλης, και πρότεινε: «Επιτέλους ας δει το Υπουργείο τί συμβαίνει στην Ευρώπη για να αντιληφθεί πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Μέσα στα νοσοκομεία. Σε όλα τα γενικά νοσοκομεία ταυτόχρονα ώστε να αντιμετωπίζονται με χαμηλή πυκνότητα τέτοια περιστατικά» ξεκαθαρίζοντας ότι «κάθε άλλη ενέργεια του Υπουργείου είναι αντιεπιστημονική και θα μας βρει αντίθετους».

Μετά από τις τοποθετήσεις και των Δημάρχων Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου, Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, Αιγάλεω Χρήστου Καρδαρά, εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού, του Τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιου Γιαννόπουλου, των εκπροσώπων των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, του ΛΑ.Ο.Σ Ουρανίας Παπανδρέου, αποφασίστηκε σε δεκαπέντε ημέρες να υπάρξει νέα συνάντηση προκειμένου να παρουσιάσει το Υπουργείο τη νέα του πρόταση.

Σημειώνεται ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις του Δήμου Αμαρουσίου και των όμορων Δήμων στην απόφαση της Διοίκησης του νοσοκομείου και Υπουργείου Υγείας για την εγκατάσταση μονάδας του Ο.ΚΑ.ΝΑ στο ΚΑΤ, η ηγεσία του Υπουργείου απέσυρε την πρόταση για τρία νοσοκομεία στο νομό Αττικής, και στο πρότυπο των προτάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το μοντέλο της εγκατάστασης θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του Οργανισμού σε 17 νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Τη λίστα με τα νοσοκομεία στα οποία θα δημιουργηθούν οι νέες μονάδες, θα ανακοινώσει ο Υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, σε δεκαπέντε ημέρες.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκος Μπόλαρης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Χρήστος Αηδόνης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νικόλαος Χιωτάκης, Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας κ.α.


    Στην κορυφή