ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ


Η ρεσβερατρόλη, η «θαυματουργή» ουσία που περιέχεται στο κόκκινο κρασί και η οποία, με βάση προηγούμενες έρευνες, έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για την καρδιά, με επέκταση του προσδόκιμου ζωής, με βελτίωση του μεταβολισμού και αποφυγή του διαβήτη, καθώς και με άλλα οφέλη για την υγεία, ακόμα και κατά του καρκίνου, δεν φαίνεται να έχει ευεργετική δράση σε μεσήλικες υγιείς γυναίκες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που δημιουργεί αμφιβολίες για το πόσο τελικά ωφέλιμη είναι η εν λόγω ουσία.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον (Σεν Λιούις), με επικεφαλής τον καθηγητή επιστήμης της διαιτολογίας Σάμιουελ Κλάιν, διευθυντή του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού "Cell Metabolism", μελέτησαν επί 12 εβδομάδες 29 υγιείς γυναίκες μετά το στάδιο της εμμηνόπαυσης, από τις οποίες οι μισές έπαιρναν ένα συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης και οι άλλες μισές ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο).

Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας έπαιρναν καθημερινά 75 μιλιγκράμ ρεσβερατρόλης, την ίδια ποσότητα που θα ελάμβαναν αν έπιναν κάθε μέρα μια πολύ μεγάλη ποσότητα (γύρω στα οκτώ λίτρα) κόκκινου κρασιού. Οι ερευνητές μέτρησαν την ανταπόκριση αυτών των γυναικών στην ινσουλίνη και το ρυθμό απορρόφησης γλυκόζης από τους μυς τους, ώστε να διαπιστωθεί η επίπτωση της ρεσβερατρόλης στον μεταβολισμό τους.

Όμως, αντίθετα με άλλες μελέτες, η νέα έρευνα δεν διαπίστωσε κάποια βελτίωση του μεταβολισμού σε όσες είχαν πάρει τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης, σε σχέση με όσες έπαιρναν τα χάπια πλασέμπο. Ακόμα, οι ερευνητές πήραν μικρά δείγματα από ιστό μυών και λίπους από το σώμα των γυναικών που έπαιρναν τη ρεσβερατρόλη, αλλά δεν βρήκαν ευεργετικές μεταβολές στον μεταβολισμό των κυττάρων.

Τα χάπια ρεσβερατρόλης τείνουν να γίνουν όλο και πιο δημοφιλή, χάρη στα διαφημιζόμενα οφέλη της εν λόγω ουσίας, καθώς απαλλάσσουν κάποιον από την ανάγκη να πιει κανείς πολύ κρασί. Οι ετήσιες πωλήσεις συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης εμφανίζουν συνεχή άνοδο.

Έως τώρα, σύμφωνα με τον Σάμιουελ Κλάιν, πολύ λίγες μελέτες είχαν εξετάσει την επίδραση της ρεσβερατρόλης πάνω σε υγιή άτομα, καθώς οι πιο πολλές έρευνες έχουν γίνει σε διαβητικούς και σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές. Ο καθηγητή επιστήμης της διαιτολογίας επεσήμανε ότι αν και η νέα μελέτη δεν επιβεβαίωσε κάποια οφέλη από τη ρεσβερατρόλη για τους υγιείς, δεν αποκλείει την πιθανότητα η συγκεκριμένη ουσία να είναι ωφέλιμη για όσους έχουν διαταραγμένο μεταβολισμό.

Αν όμως η ρεσβερατρόλη δεν παρέχει το πολυδιαφημιζόμενο όφελος για την υγεία (κάτι που πάντως θα πρέπει να επιβεβαιώσουν στο μέλλον και άλλες σχετικές έρευνες), γιατί τότε όσοι πίνουν τακτικά -αλλά με μέτρο- κόκκινο κρασί, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη ή καρδιολογικό πρόβλημα; Κατά τον Σάμιουελ Κλάιν, πρέπει να περιέχεται κάτι άλλο στο κόκκινο κρασί, που παρέχει οφέλη για την υγεία, ενώ δεν απέκλεισε ότι η ρεσβερατρόλη δρα προστατευτικά σε συνέργεια με αυτή την άλλη ενεργή ουσία του κρασιού.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή