ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


Την αναθεώρηση του όρου «πανδημία», ώστε να μη λαμβάνει υπόψη μόνο τη διάδοση αλλά και τη σοβαρότητα μίας μεταδοτικής ασθένειας, ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο ψήφισμά τους, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η αντίδραση που προκλήθηκε παγκοσμίως από τη διάδοση της νέας γρίπης ήταν δυσανάλογη της σοβαρότητάς της. Η πανδημία σκότωσε συνολικά 2.900 ανθρώπους στην Ευρώπη, μέχρι το τέλος του Απριλίου του 2010, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος από εκείνον τον νεκρών από εποχική γρίπη, που έφτασαν τις 40.000.

Ο συναγερμός που σήμανε επειδή ο ΠΟΥ χαρακτήρισε πανδημία την εξάπλωση του ιού είχε ως αποτέλεσμα μία από τις πλέον δαπανηρές εκστρατείες εμβολιασμού στην ιστορία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η Βρετανία ξόδεψε 1,3 δισ. ευρώ σε εμβόλια και η Γαλλία περίπου 700 εκατ. ευρώ, όταν το κόστος για τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης ανήλθε σε 87 εκατ. ευρώ.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερη συνεργασία, μεγαλύτερη ανεξαρτησία και μεγαλύτερη διαφάνεια στις περιπτώσεις πανδημιών. Ζητούν επίσης αναθεώρηση και των σχεδίων πρόληψης μελλοντικών πανδημιών, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία.

Όσον αφορά στα εμβόλια, επισημαίνουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για την ποιότητα, την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τους και υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στην αξιολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων που συστήνονται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ άλλων, τονίζουν, θα πρέπει να δημοσιοποιείται κάθε τι που ενδεχομένως να καθιστά μεροληπτική τη γνωμοδότηση των ειδικών που αξιολογούν τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή