9 ΣΤΑ 10 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Η οικονομική κρίση έχει πλήξει το σύνολο των φαρμακείων της χώρας σε ποσοστό 95,6%, όπως καταδεικνύει η πανελλαδική έρευνα της ΜΑRC, που έγινε για λογαριασμό του Π.Φ.Σ.

«Ο οικονομικός στραγγαλισμός των φαρμακείων δεν έχει τελειωμό. Οι φαρμακοποιοί τρία χρόνια ταλαιπωρούνται και βρίσκονται στο στόχαστρο της Πολιτείας λες και αυτοί είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την σπατάλη στην Δημόσια Υγεία . Ο κόμπος έφθασε στο χτένι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου ,στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία αποτυπώθηκε η τραγική κατάσταση των φαρμακείων της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έρευνας , 9 στα 10 φαρμακεία αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως «χρωστούμενα από το Δημόσιο», «μείωση τζίρου» και «προβλήματα ρευστότητας». Το 81,7% αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες και το 56,6% ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα. Το 38% των φαρμακείων αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο». Στην πράξη μιλάμε για 4.000 φαρμακεία!!! Έχει μεγάλη σημασία να τονιστεί ότι σε ποσοστό 33,7% τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες.ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΩΣΤΑΕΙ…

Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο, όπως εκτιμά των 67,5% των ερωτηθέντων φαρμακοποιών. Ακολουθεί η έλλειψη ρευστότητας με 46,2%, η μείωση του τζίρου με 27,5%, η μη άμεση εξόφληση από τους πελάτες με 9,4%, τα χρωστούμενα στις αποθήκες με 7,8%, ο κίνδυνος κλεισίματος με 5,4% και τα προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες με 4,4%.

Αν προχωρήσουμε σε βαθύτερη ανάλυση θα διαπιστώσουμε ότι στα φαρμακεία που λειτουργούν λιγότερο από έξι χρόνια, το 16,8% αναφέρει ως σημαντικότερο πρόβλημα τα χρωστούμενα στις αποθήκες, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που αναφέρουν τα παλαιότερα φαρμακεία. Επίσης σχεδόν υπερτριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα, συγκεντρώνει το πρόβλημα της μη άμεσης εξόφλησης από τους πελάτες – στα φαρμακεία που λειτουργούν σε μέρη με λιγότερους από 10.000 κατοίκους (17% κάτω από 10.000 κατοίκους, 6,5% από 10.000-50.000 και 6,3% σε μέρη άνω των 50.000 κατοίκων)

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΟ 2013

Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 28,47%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στα 4 φαρμακεία αναμένει πτώση του τζίρου μεγαλύτερη από 40%. Το 56,2% των φαρμακοποιών, εκτιμά ότι θα αισθανθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης το 2013, ενώ το 22,9% τις αισθάνεται ήδη αυτή την περίοδο. Όσον αφορά τη διάρκεια της κρίσης το 63,5 % θεωρεί ότι θα τελειώσει αργότερα από το 2015

Το 14% των φαρμακείων μείωσε το προσωπικό του τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το 5,6% το αύξησε. Ένα στα τέσσερα φαρμακεία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού του το επόμενο χρονικό διάστημα. Το 72,55 των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει αλλαγές στους όρους πιστώσεων, από τους προμηθευτές – αποθήκες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά παρατηρούνται στα παλαιά φαρμακεία και σε εκείνα που είναι εκτός Αττικής.

«Μετά από τρία χρόνια αλλεπάλληλων κτυπημάτων, το φαρμακείο της γειτονιάς παραμένει και θα παραμείνει, βασικός πυλώνας της φαρμακευτικής περίθαλψης , απέναντι σε πολύ μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα, που απλώς εποφθαλμιούν το μερίδιο του στην αγορά χωρίς κοινωνικά ερείσματα» , κατέληξε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.

Φαρμακείο & Κρίση
Πανελλαδική έρευνα σε φαρμακοποιούς
    Στην κορυφή