800 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ


Προειδοποίηση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ότι αν δεν εξοφληθούν τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2012 θα σταματήσουν από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου να νοσηλεύουν με πίστωση ασφαλισμένους του Ταμείου απηύθυναν σήμερα οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Νοσοκομείων, Κλινικών και Διαγνωστικών Κέντρων. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν από τη Δευτέρα το 100% των της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολόγιου, και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ. Οι κινητοποιήσεις είναι πενθήμερης διάρκειας, δηλαδή η πρώτη θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Η συνέχειά της θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που πιθανόν προκύψουν.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας προχωρούν σε αγωγές για τη διεκδίκηση των οφειλών των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τις Κλινικές, ποσού 780 εκατομμυρίων ευρώ, της περιόδου 2007 - 2011, τόσο για το κεφάλαιο και για τις νόμιμες προσαυξήσεις. Οι αγωγές θα υποβληθούν εντός του Οκτωβρίου προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής τους.

«Οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν υπό το βάρος των δυσβάστακτων για τις επιχειρήσεις οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας», δήλωσαν σήμερα, σε Συνέντευξη Τύπου, οι κ.κ. Ανδρέας Καρταπάνης (Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών), Βασίλης Μπαρδής (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών), Γρηγόρης Σαραφιανός (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών), Γιώργος Βουγιούκας (Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων) και Λεωνίδας Αναγνώστου (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας).

Σύμφωνα με τους ομιλητές, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας, έως τον Δεκέμβριο του 2011, αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Οφείλονται, δηλαδή, δεδουλευμένες απαιτήσεις τουλάχιστον 36 μηνών.

Οι οφειλές του 2012 ανέρχονται στο ποσόν των 200 εκατομμυρίων ευρώ, αφού οι κλινικές έχουν πληρωθεί έως και τον Απρίλιο. Κάθε μήνα προστίθενται περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. Συγχρόνως δε, εκκρεμεί η απόδοση του παρακρατηθέντος 10% των αμοιβών τους από τον Ιανουάριο του 2012.

«Οι περαιτέρω ενέργειές μας θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει η πολιτεία απέναντι σε αυτά που διεκδικούμε», τόνισαν οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Νοσοκομείων, Κλινικών και Διαγνωστικών Κέντρων.


Κοινό μέτωπο

«Τελικά ο ΕΟΠΥΥ κατόρθωσε να ενώσει όλους τους παρόχους υγείας και να βρει απέναντί της κοινό μέτωπο», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Καρταπάνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Μπαρδής, η παύση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας και τους προμηθευτές, πλην των φαρμακοποιών, οδηγεί ένα κλάδο ιδιαίτερα δυναμικό, όπως αυτός της ιδιωτικής υγείας, σε αφανισμό θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Αναγνώστου, τα μικρά και μεσαία εργαστήρια βρίσκονται κυριολεκτικά στο κόκκινο. «Οι οφειλές από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ για όλους τους παρόχους μαζί και έχουν τις ίδιες επιπτώσεις σε μικρούς και μεγάλους, σε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της συσπείρωσης ετερόκλητων μονάδων. Ο κοινός ¨εχθρός¨ είναι ο κίνδυνος χρεοκοπίας των μονάδων μας», δήλωσε.


Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο τα εργαστήρια και οι λοιπές ιδιωτικές μονάδες υγείας βρίσκονται στο «κόκκινο» - εξήγησε ο κ. Αναγνώστου – είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι πλέον ο μοναδικός τους πελάτης.


Χτυπούν το καμπανάκι

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, ο οποίος εκπροσωπεί 150 μικρές και μεσαίες Ιδιωτικές Κλινικές σε όλη τη χώρα.

«Η κατάσταση για τις κλινικές που εκπροσωπώ είναι οριακή, βρισκόμαστε όλοι στο ¨κόκκινο¨ και είμαστε όχι στο παρά 5 αλλά στο παρά 1 της αναστολής λειτουργίας μας. Σκεφτείτε ότι σε αυτή την περίπτωση θα συμπαρασύρουμε στην ανεργία 25.000 εργαζόμενους (νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό) και εκατοντάδες επιχειρήσεις προμηθευτών μας», τόνισε.

Όπως αναφέρθηκε, πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να προμηθευτούν φάρμακα, αναλώσιμο υλικό, υλικά επεμβάσεων, οξυγόνο, φίλτρα και υλικά αιμοκάθαρσης, τρόφιμα, φυσικό αέριο και πολλά απαραίτητα για την νοσηλεία των ασθενών. «Όλοι ζητούν πληρωμή μετρητοίς και οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού έχουν προ πολλού κλείσει», πρόσθεσε.

«Εκβιαστήκαμε μέσω του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ να συνάψουμε σύμβαση μαζί του, για όλες τις υπηρεσίες που παρέχουμε με βάσει την άδειά μας, με ποινή στην αντίθετη περίπτωση την άρνηση αποζημίωσης των ασφαλισμένων του αν λάμβαναν υπηρεσίες από μη συμβεβλημένες κλινικές. Ενώ λοιπόν απαίτησαν να αγοράσουν το σύνολο των παρεχομένων από τον ιδιωτικό τομέα υπηρεσιών, αρνούνται να τις πληρώσουν, χωρίς να θέλουν ταυτόχρονα να τροποποιήσουν τον κανονισμό λειτουργίας», σημείωσε ο κ. Καρταπάνης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάριο Σαλμά, κατήγγειλε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ που παρουσιάστηκε, συντάχθηκε αυθαίρετα, βασιζόμενος σε λάθος στοιχεία. «Σε κάθε περίπτωση βρίσκεται εκτός πραγματικότητας», τόνισε.


«Ζητούμε ίση μεταχείριση»

Στη συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας _ σημείωσε ο κ. Καρταπάνης _ παρουσιάστηκαν από την πλευρά του Υπουργείου στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι τον Σεπτέμβριο εξαντλείται το κονδύλι για την ιδιωτική Υγεία.

«Δεν αντιδικούμε με άλλες κατηγορίες προμηθευτών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι καλά κάνουν και διεκδικούν τα οφειλόμενα προς αυτούς. Ζητούμε όμως και απαιτούμε ίση μεταχείριση. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ή να βρίσκονται κονδύλια μόνο για μια κατηγορία προμηθευτών και για όλους τους υπόλοιπους να λέει ο κ. Σαλμάς ότι έχει μόνο 100 εκ. μέχρι το τέλος του έτους, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για δύο μήνες, όταν τα τελευταία χρήματα που πήραμε αφορούσαν την προκαταβολή του Απριλίου και εκκρεμούν οι εκκαθαρίσεις των τεσσάρων πρώτων μηνών καθώς και το σύνολο των υπολοίπων», πρόσθεσε ο κ. Καρταπάνης.

Κατά τον κ. Γιώργο Βουγιούκα η πραγματικότητα είναι διαφορετική απ’ αυτή που παρουσιάστηκε στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. «Οπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που ήρθαν αργότερα στην κατοχή μας από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, στον κωδικό για παρακλινικές εξετάσεις έγιναν πολλαπλές μειώσεις στον προϋπολογισμό του και από τα αρχικά προϋπολογισθέντα 350 εκ. ευρώ , αφού πέρασαν στα 270 εκ. ευρώ, κατέληξαν στο πενιχρό ποσό των 187 εκ. ευρώ του κυρίου Αν. Υπουργού, δηλαδή 20 ευρώ ανά ασφαλισμένο ως ετήσια δαπάνη για παρακλινικές εξετάσεις, όταν με τα διεθνή πρότυπα η δαπάνη για εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις είναι το 0,5% του Α.Ε.Π. κάθε χώρας , το οποίον για την πατρίδα μας μεταφράζεται σε 1 δις ευρώ περίπου», ανέφερε ο κ. Βουγιούκας.


Τι ζητούν οι εκπρόσωποι του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας

1. Ανακοίνωση δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής όλων των απαιτήσεων μας για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν κατά το 2012, συμπεριλαμβανομένου και του 10% που έχει παρακρατηθεί, με την δικαιολογία της τελικής εκκαθάρισης.

2. Σαφή δέσμευση με νομικές ρήτρες για αποπληρωμή των οφειλομένων εντός 45 ημερών βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

3. Έκδοση νομοθετικής ρύθμισης με πλήρη αποσαφήνιση της αποπληρωμής των απαιτήσεων μας έως και το 2011, χωρίς κανένα απολύτως “κούρεμα” ή εναλλακτικά συμψηφισμός τους με υποχρεώσεις μας προς τα ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο.

4. Θεσμοθέτηση της απευθείας καταβολής των εισφορών του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ και χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

5. Καμία έκπτωση επί του κρατικού τιμολογίου σε όλες τις κατηγορίες των παροχών (που στις περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις έχει να αναπροσαρμοστεί από το 1991), καθώς και στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια.

6. Προσδιορισμός και λειτουργία ελεγκτικού μηχανισμού για την παρακολούθηση της εξέλιξης των δαπανών του Οργανισμού ανά κωδικό δαπάνης.

7. Ξεχωριστοί κωδικοί δαπανών ανά κατηγορία παρόχου και άμεση επαναδιαπραγμάτευση του καταμερισμού των δαπανών, καθώς το 4,2% για παρακλινικές εξετάσεις ( εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις ), το 11% για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και το 1,8% για ιατρικές επισκέψεις, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και έξω από κάθε διεθνή πρακτική.

8. Θεσμοθέτηση εκπροσώπησης όλων των παρόχων του Οργανισμού στην παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του.

9. Επαναπροσδιορισμός της ποσόστωσης της κατανομής των δαπανών στον προϋπολογισμό του 2013.


    Στην κορυφή