800 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΨΥΧΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ


Το ετήσιο κόστος των εγκεφαλικών ή ψυχικών νοσημάτων στην Ευρώπη έχει φθάσει τα 800 δισ. ευρώ, με την ήπειρό μας να αντιμετωπίζει πολιτική, κοινωνική και οικονομική «ωρολογιακή βόμβα», καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
Μελέτη του Ευρωπαϊκού Εγκεφαλικού Συμβουλίου (ECB) εκτιμά ότι το κόστος νοσημάτων, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η αϋπνία και η άνοια, θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, για να καταστεί η «υπ'αριθμόν ένα οικονομική πρόκληση για τον ευρωπαϊκό τομέα υγείας». Η εκτίμηση του κόστους έρχεται να ενισχύσει έκθεση του προηγούμενου μήνα, που έδειξε ότι σχεδόν 165 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (ποσοστό 38% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ) πάσχουν από κάποιο ψυχικό νόσημα.

Το ποσόν των 800 δισ. ευρώ -που αντιστοιχεί σε 1.550 ευρώ ανά κάτοικο της Ευρώπης- είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο προηγούμενης μελέτης του ECB από το 2005. Οι ειδικοί καλούν τώρα σε αύξηση της χρηματοδότησης στην έρευνα γύρω από τα ψυχικά νοσήματα. Ορισμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες, όπως η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca, από τη μεριά τους καλούν τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν με επιπλέον κεφάλαια τη σχετική έρευνα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει τον φαρμακευτικό τομέα, αλλά και η αποτυχία των ερευνητικών προσπαθειών, ευθύνονται για την αύξηση του κόστους αντιμετώπισης των ψυχικών νοσημάτων. Την ίδια ώρα, η τάση των φαρμακευτικών εταιριών να εγκαταλείπουν την Ευρώπη, επιλέγοντας επενδυτικούς προορισμούς σε ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία, έχει υποσκάψει τις συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη.

Η μελέτη του ECB εξέτασε περισσότερες από εκατό ψυχικές και νευρολογικές παθήσεις, από την ημικρανία, τον πονοκέφαλο και τις διαταραχές του ύπνου, μέχρι και τα εγκεφαλικά επεισόδια, την ασθένεια του Πάρκινσον, τα ψυχωτικά σύνδρομα και την άνοια, για να καταλήξει ότι οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους είναι «τεράστιες και επεκτεινόμενες».

Το κόστος των εγκεφαλικών διαταραχών είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις ή ο καρκίνος. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καρδιοπάθειας εκτιμά το κόστος των καρδιαγγειακών παθήσεων στα 192 δισ. ευρώ για το 2008 και το συνολικό υγειονομικό κόστος του καρκίνου στα 150 με 250 δισ. ευρώ.

Πηγή Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


    Στην κορυφή