8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


Υπολογίζεται οτι 500.000 φυσικοθεραπευτές σ’ όλο τον κόσμο, 130 εθνικοί σύλλογοι φυσικοθεραπευτών και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, όπου κάποια στιγμή λόγω της ασθένειάς τους δέχτηκαν τις φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες, τιμούν την ημέρα αυτή τη φυσικοθεραπεία.

Η φυσικοθεραπεία, όπως είναι γνωστή η θεραπεία με φυσικά μέσα, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και στις μέρες μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως. Ο φυσικοθεραπευτής προσφέρει υπηρεσίες υγείας με στόχο την ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της, διά βίου, μέγιστης κινητικής και λειτουργικής ικανότητας, ιδιαίτερα όπου η κίνηση και η λειτουργικότητα απειλούνται από το γήρας, τραυματισμούς, νόσους ή/και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Στην Ελλάδα, η φυσικοθεραπεία ανήκει στις επιστήμες υγείας και είναι μια συνεχώς ανερχόμενη και δυναμική επιστήμη. Εδώ και 60 χρόνια, οι Έλληνες φυσικοθεραπευτές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με στόχο την αποκατάσταση και την πρόληψη κάθε τραυματισμού και νόσου, συμβάλλοντας σημαντικά στην συνολική αποκατάσταση της υγείας των πολιτών.

Οι φυσικοθεραπευτές στην Ελλάδα είναι περίπου 7.500.
Το 50,41% είναι γυναίκες και το 49,59% είναι άνδρες.
Το 87,73% είναι απόφοιτοι των 4 Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Τ.Ε.Ι. και 12,27% είναι απόφοιτοι ισοτίμων σχολών του εξωτερικού.
Το 15,0% εργάζεται στα δημόσια νοσοκομεία., το 48,5% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, το 12,5% είναι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, το 4,0% είναι δημοτικοί υπάλληλοι και το 20% είναι άνεργοι.
Την τελευταία δεκαετία οι φυσικοθεραπευτές πραγματοποίησαν μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Ελλάδος και στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει στην πλατεία Συντάγματος στις 8 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για τον ρόλο και τη συμβολή της φυσικοθεραπείας ως επιστήμη της υγείας.

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 ως τις 16:00 στην πλατεία Συντάγματος, σε ειδικό περίπτερο, οι πολίτες θα πληροφορηθούν τι είναι και τι μπορεί να προσφέρει η φυσικοθεραπεία και πού μπορούν να αναζητήσουν φυσικοθεραπευτή. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν συμβουλές για την ορθή στάση του σώματος τους με ειδικό μηχάνημα ανάλυσης στάσης και βάδισης.



    Στην κορυφή

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
03/09/2015

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), σε συνεργασία με το Δίκτυο Διάδοσης σχετικά με την Πρόληψη των Πτώσεων των Ηλικιωμένων (The Preventionof Falls Network for Dissemination - ΡroFouND), αποφάσισε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας – 8 Σεπτεμβρίου,την οποία έχει καθιερώσει η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας ( WCPT) με θέμα «Κίνηση για την Υγεία», να συμβάλλει στην «Αξιοποίηση των Δυνατοτήτων» των ηλικιωμένων.

Έτσι, αντί μιας ημέρας, καθιερώνεται η εβδομάδα από 7-13 Σεπτεμβρίου για εκδηλώσεις και δράσεις στο πλαίσιοτης Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας. Στην εβδομάδα αυτή τα Ιδιωτικά Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας καθώς και οι Δημόσιοι Φορείς παροχής Φυσικοθεραπευτικών Υπηρεσιών (Νοσοκομεία, ΚΑΠΗ κλπ), σε πόλεις όλης της χώρας, αναλαμβάνουν δωρεάν να αξιολογήσουν, ενημερώσουν και προτείνουν στους ηλικιωμένους τα καλύτερα θεραπευτικά σχήματα για την αποφυγή των πτώσεων.

Στόχος της προσπάθειας μας είναι η πρόληψη των πτώσεων, μέσα από την ενημέρωση, την αξιολόγηση και την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών και των καταλληλότερων ασκήσεων για την αποφυγή των πτώσεων,στους ηλικιωμένους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών θεωρεί ότι το Κοινωνικό Κράτος πρέπει να επενδύσει στην πρόληψη, με κυρίαρχο τον ρόλο του φυσικοθεραπευτή στον τομέα αυτό. Με την επένδυση στην πρόληψη δύναται να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι για την Υγεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν και να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.



ΠΟΥ: Οι πτώσεις, κύρια αιτία τραυματισμών για τους ηλικιωμένους

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών υπολογίζεται σήμερα στα 650.000.000, ενώ το 2050 προβλέπεται να αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια (WHO 2011). Η Ελλάδα θεωρείται από τις πλέον «γηρασμένες» χώρες, με κριτήριο τους δείκτες γήρανσης και εξάρτησης και κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία των τραυματισμών στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και η πέμπτη αιτία θανάτου των ηλικιωμένων. Η συχνότητά τους μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, νοσοκομειακή περίθαλψη και αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος των τραυματισμών από πτώσεις στις ΗΠΑ, χωρίς την εισαγωγή στο νοσοκομείο κυμαίνεται από 3.476 έως 10.749 δολάρια ανά πτώση και το κόστος αυξάνεται στα 26.483 δολάρια για όσους νοσηλεύονται.

Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση επηρεάζει πολλούς παράγοντες κινδύνου και ασθενειών και συνεπώς μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη γενική πρόληψη των πτώσεων και να οδηγήσει στη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με διεθνείς ερευνητικές εργασίες, η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και οι θεραπευτικές ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος έπειτα από πτώση, σε άτομα άνω των 60 ετών.
    Στην κορυφή