7ο ΣYNEΔΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ"


[[image]] Η Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας με Πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Γκινόπουλο Διευθυντή της Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Γ.Ν. Πατρών «Ο ’Aγιος Ανδρέας», οργανώνει το 7ο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας Δυτικής Ελλάδας με κύριο θέμα «Διατροφή και Καρκίνος» στις 9 & 10 Δεκεμβρίου 2011, στο Ξενοδοχείο Porto-Rio, στην Πάτρα.

Το Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας Δυτικής Ελλάδας, οργανώνεται κάθε 2 χρόνια, που ως γνωστό πρωταρχικό στόχο έχει την πρόληψη ενάντια στον καρκίνο, προσεγγίζοντας εκατοντάδες Παθολόγους-Ογκολόγους, Λοιμωξιολόγους, Χειρουργούς, Μαιευτήρες-Γυναικολόγους, Βιολόγους, Αιματολόγους, Ακτινολόγους, Γαστρεντερολόγους, Πνευμονολόγους, Καρδιολόγους και Διαιτολόγους-Διατροφολόγους.

Το ειδικό αντικείμενο «Διατροφή και Καρκίνος» που ασχολείται κυρίως το φετινό Συνέδριο, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Παναγιώτης Γκινόπουλος, «είναι κυρίαρχα πλούσιος τομέας που μπορεί δικαιωματικά να έχει τον κύριο λόγο στην πρόληψη του καρκίνου και όντως αυτό αναδεικνύεται από την πρόοδο της έρευνας συνεχώς» και συνεχίζει «Η διατροφή μας εκτός του ότι επηρεάζει τη νοσηρότητα του πληθυσμού γενικότερα αλλά και ειδικότερα, επηρεάζει ίσως και άνω του 50% την επίπτωση των νεοπλασιών γενικότερα. ’ρα, η καθημερινή διατροφή μας είναι ολοένα και ισχυρότερο όπλο κατά του καρκίνου γενικότερα. Αυτό και άλλα εξειδικευμένα θέματα θα προσπαθήσει ν' αναδείξει το Συνέδριό μας και να προτείνει λύσεις πρόληψης, προσαρμόζοντας την καθημερινή μας διατροφή σε ολοένα και υγιεινότερο μοντέλο κατανάλωσης όπως φαίνεται να είναι εκείνο της Μεσογειακής διατροφής που εγκαταλείψαμε, βέβαια ενισχυμένη με επιμέρους τροποποιήσεις».

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει τις εξής Θεματικές Ενότητες:

Διατροφή στην Αιτιολογία του Καρκίνου
Πρόληψη: Δυνατότητες του σήμερα μέσω πρώιμης διάγνωσης
Ποιοτική και ποσοτική διατροφή στους ογκολογικούς ασθενείς - Επιπτώσεις
Προβληματισμοί στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού
Κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου στο γενικό πληθυσμό και σε ομάδες υψηλού κινδύνου: πρόληψη, αξιολόγηση και συμβουλευτική
Αξιολόγηση του ογκολογικού ασθενούς και διάγνωση προκαχεξίας-καχεξίας
Υποστηρικτική προσέγγιση της απώλειας βάρους

Λοιμώξεις σε ογκολογικούς ασθενείς
Δυνατότητες πρόληψης του καρκίνου στο γενικό πληθυσμό
Διατροφική υποστήριξη ογκολογικού ασθενούς
Στοχευμένες Θεραπείες - Παρόν και Μέλλον
Ωμικές τεχνολογίες στην πρόληψη και την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η Διάλεξη του Γέροντα Επιφάνιου του Ιερού Καθίσματος Αγίου Ευσταθίου Μυλοπόταμου, Μετόχιο Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, με θέμα «Η μοναστηριακή διατροφή», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στη 13:30.
    Στην κορυφή