7.500 ΑΝΤΡΕΣ ΕΞΕΤΑΣΘΗΚΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ


Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Εβδομάδα Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Προστάτη (20 - 25 Σεπτεμβρίου 2010) που διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η ενέργεια αυτή υλοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη στις 15 Σεπτεμβρίου και έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 7.500 άνδρες ηλικίας 50-75 ετών να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση μέτρησης Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (Ολικού PSA) στις μονάδες του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε συνεργαζόμενα κέντρα σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης, με τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου από τους εξεταζόμενους, συγκεντρώθηκε πρωτογενές υλικό που θα αξιοποιηθεί σε επιστημονική έρευνα σχετική με τη νόσο.

416 άνδρες από το σύνολο των εξεταζομένων, δηλαδή ένα ποσοστό 5.5% παρουσίασαν συγκριτικά αυξημένες τιμές της εξέτασης Ολικού PSA. Στη συνέχεια, αυτοί ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για την ανάγκη δευτερογενούς κλινικού ελέγχου και τους προσφέρθηκε δωρεάν και χωρίς πρόσθετη αιμοληψία η εξέταση του Ελεύθερου κλάσματος του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (Free PSA) κατόπιν σύστασης του ουρολόγου τους. Επίσης, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ προσέφερε σε όλους τους παραπάνω άνδρες μία δωρεάν επίσκεψη - εκτίμηση της εξέτασης PSA από ιατρό ουρολόγο στη Βιοκλινική Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Με την μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, καθώς και με την ευρύτερη εκστρατεία ενημέρωσης που έγινε μέσα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, όπως και από τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας ανταποκρίθηκε στην ανάγκη των πολιτών για ενημέρωση, έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση της νόσου του καρκίνου του προστάτη. Η συγκεκριμένη αυτή νόσος συνιστά σήμερα το συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες άνω των 50 ετών, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υπεύθυνος για το 9% των θανάτων από καρκίνο.


    Στην κορυφή