6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Στο πλαίσιο του 6ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή “ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ” το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL στην Αθήνα, από 21 έως 23 Ιανουαρίου 2011, θα συναντηθούν για μία επιστημονικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με επίκεντρο την παρουσίαση νέων ερευνητικών και θεραπευτικών δεδομένων στο πλαίσιο των σύγχρονων Δερματολογικών εξελίξεων, δερματολόγοι από όλη την Ελλάδα. Πρόεδρος του Συνέδριου είναι ο καθηγητής Δερματολογίας Νικόλαος Σταυριανέας.

Ανάμεσα στους καταξιωμένους Πανεπιστημιακούς Ομιλητές, και όχι μόνο, από την χώρα μας θα βρίσκονται αυθεντίες με παγκόσμια ακτινοβολία για τις έρευνες στο αντικείμενό τους από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Έτσι θα κατατεθούν τα νέα ερευνητικά δεδομένα για την ατοπική δερματίτιδα τόσο σε επίπεδο βασικής έρευνας όσο και θεραπευτικής αντιμετώπισης από τους καθηγητές Τ. Theoharides από τη Βοστώνη, Η.Π.Α και T. Luger από την Γερμανία.

Η θεραπεία της κοινής πέμφιγας που αποτελεί βαρύτατο αυτοάνοσο πομφολυγώδες νόσημα αποτελούσε πρόκληση. Υπήρχαν κορτιζοάντοχες πέμφιγες που δεν ρυθμίζονταν ακόμα και με υψηλές δόσεις συστηματικής χορήγησης κορτικοειδών μ'όλα τα ανεπιθύμητα των δόσεων αυτών. Το μονοκλωνικό αντίσωμα ΑΝΤΙ-CD20 αποτελεί ''στοχευμένη'' θεραπεία για τους ασθενείς αυτούς και ήδη παρουσιάζεται η εμπειρία μας από τους ασθενείς με πέμφιγα που νοσηλεύσαμε και επιτυχώς θεραπεύσαμε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», μια θεραπεία πρωτοποριακή για τη χώρα μας. Οι ανταποκρίσεις των ασθενών στο μονοκλωνικό αυτό ΑΝΤΙ-CD20 αντίσωμα είναι 100% με ελεύθερο υποτροπής διάστημα πλέον του έτους και χωρίς να λαμβάνουν πια κορτικοστεροειδή.

Από πλευράς πρόληψης καρκίνου των έξω γεννητικών οργάνων και του τραχήλου της μήτρας που συνδέεται με την HPV λοίμωξη η χρήση του τετραδύναμου HPV εμβολίου φαίνεται ότι μελλοντικώς θα εκμηδενίσει την εμφάνιση του καρκίνου των περιοχών αυτών. Οι σύγχρονοι δερματολόγοι που η ειδικότητα τους περιλαμβάνει και την αφροδισιολογία μιας και η HPV λοίμωξη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα πρωτοστατούν στην πρόταση για την χρήση του.

Ειδική συνεδρία θα αφορά στην χρήση και εφαρμογές των σύγχρονων Lasers στο τομέα της δερματολογικής αισθητικής - κοσμετολογικής δερματολογίας, καθώς και συνεδρία της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής.

Η Ψωρίαση τα τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως έχει μελετηθεί σε βάθος, τόσο ερευνητικώς όσο και από πλευράς συννοσηρότητας. Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα αυτή προσέφερε νέες θεραπευτικές δυνατότητες τις λεγόμενες ‘‘Βιολογικές” θεραπείες που στοχεύουν ειδικές κυτταροκίνες, που εμπλέκονται στους μηχανισμούς της ψωρίασης. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι ψωριασικοί ασθενείς εμφανίζουν συννοσηρότητες. Είναι επιρρεπέστεροι σε ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου, εμφράγματος, φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, αρθριτικής προσβολής, ψυχολογικών και ψυχιατρικών προβλημάτων και άλλων εκδηλώσεων από άλλα συστήματα.

Η μελέτη όλων αυτών των παραμέτρων νοσηρότητας που γίνεται συστηματικώς στο ‘‘Ιατρείο Ψωρίασης” του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» παρουσιάζεται σε μορφή στρογγυλού τραπεζιού από διακεκριμένους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων. Σκοπός της επιστημονικής αυτής επικοινωνίας είναι η ανάδειξη της επίπτωσης των παραπάνω νόσων στο πληθυσμό των Ελλήνων ασθενών με ψωρίαση αλλά και η πιθανή τους βελτίωση μετά την χρήση των στοχευμένων ‘‘Βιολογικών” θεραπειών. Στο στρογγυλό αυτό τραπέζι συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες Πανεπιστημιακοί από τον χώρο της Δερματολογίας, Καρδιολογίας, Λοιμώξεων, Ενδοκρινολογίας, Πνευμονολογίας , Ρευματολογίας.

Τέλος, στην Συνεδρία της Κυριακής 23 Ιανουαρίου 2011 παρουσιάζονται τα νεότερα σημαντικά δεδομένα από τη Διεθνή Βιβλιογραφία που δημοσιεύθηκαν στα έγκριτα επιστημονικά διεθνή Δερματολογικά περιοδικά το 2010 μετά από επιλογή τους. Έτσι γίνεται αναφορά σε θέματα Κλινικής Δερματολογίας, Ερευνητικής Δερματολογίας, Δερματολογικής Ογκολογίας και Μελανώματος, Αφροδισιολογίας - AIDS και Ιστοπαθολογίας του Δέρματος.

Βεβαίως, το Συνέδριο λήγει με βραβεύσεις των καλύτερων εργασιών που υποβλήθηκαν σε αυτό και επιλέχθηκαν από την ειδική επιτροπή Βράβευσης.

Το 6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με διεθνή συμμετοχή «Αττικές Δερματολογικές Ημέρες» ανεβάζει πολύ ψηλά τον δείκτη της έγκυρης και έγκριτης επιστημονικής ενημέρωσης στη Δερματολογία, και όχι μόνο, και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL από τις 21 έως 23 Ιανουαρίου 2011.


    Στην κορυφή