63ΧΡΟΝΗ ΚΑΙ 68ΧΡΟΝΗ ΔΟΤΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ


Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε Δωρεά Οργάνων από την Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ της Αθήνας. Δότρια ήταν μια 63χρονη που κατέληξε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής 23/9/11, κατόπιν της πιστοποίησης του εγκεφαλικού θανάτου και της συναίνεσης της οικογένειας της δότριας. Το περιστατικό συντονίστηκε από τον Τοπικό Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων, ιατρό, κ. Παναγιώτη Χλωροκώστα και τον ιατρό αναισθησιολόγο κ. Σ. Κοντογιάννη. Τόσο η οικογένεια όσο και οι ιατροί της ΜΕ! Θ γνώριζαν την επιθυμία της εκλιπούσας να είναι δωρήτρια οργάνων, μιας και ήταν εργαζόμενη στο ΝΙΜΙΤΣ.

Λόγω της ηλικίας και της κλινικής κατάστασης της δότριας οι πνεύμονες και η καρδιά δεν ήταν μεταμοσχεύσιμα. Το χειρουργείο, προγραμματίσθηκε για τις 16.00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Προσήλθε η ομάδα λήψης της κλινικής μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού για τους νεφρούς. Το ήπαρ αφαιρέθηκε από την ομάδα του Λαϊκού και στάλθηκε αεροπορικώς στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης όμως τελικά λόγω του μεγέθους και της εικόνας του, κρίθηκε ακατάλληλο και δεν μεταμοσχεύτηκε. Προσήλθε επίσης η ομάδα του Οφθαλμιατρείου Αθηνών για κερατοειδείς.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής:

Και οι δύο νεφροί με βάση την Εθνική Λίστα Υποψηφίων Ληπτών μεταμοσχεύτηκαν στο Λαϊκό.
• Ο ένας νεφρός σε γυναίκα 43 ετών,η οποία υποβαλλόταν 5 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
• Ο δεύτερος νεφρός, σε άντρα 40 ετών, που υποβαλλόταν 4 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
• Οι κερατοειδείς σε δύο ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών.
Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε Δωρεά Οργάνων από την Μ.Α.Φ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Δότρια ήταν μια 68χρονη Αγγλίδα που κατέληξε μετά από ρήξη ανευρύσματος.


    Στην κορυφή