4o ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ



Το 4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, με θέμα «Μνημόνιο και Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Θεσσαλονίκη, από 17-19 Ιουνίου 2011.

Στο συνέδριο παρακολούθησαν πλήθος συνέδρων (φαρμακοποιοί νοσηλευτικών ιδρυμάτων, φαρμακοποιοί της κοινότητας, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φορέων υγείας, οργανισμών και φαρμακευτικών εταιρειών).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε εισηγήσεις, στρογγυλό τραπέζι και συζητήσεις σε επίκαιρα θέματα, όπως Φάρμακο και Δημόσια Υγεία, Ανεπιθύμητες Ενέργειες Φαρμάκων – Φαρμακοεπαγρύπνηση, Γενόσημα Φάρμακα, Βιο-ομοειδη (BIOSIMILARS), κλινική φαρμακευτική, Μελέτες Βιοϊσοδυναμίας φαρμάκων, διαγωνισμοί –προμήθειες φαρμάκων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, φάρμακο και κοινωνική ασφάλιση, ρυθμίσεις και πολιτικές στο φάρμακο.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ εισηγητών και κοινού ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και δεν περιορίστηκε στην απλή ενημέρωση των συνέδρων στα παραπάνω φλέγοντα θέματα υγείας, αλλά επεκτάθηκε και στην εξαγωγή των παρακάτω βασικών συμπερασμάτων:

• Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και απαιτείται η πρόσβαση όλων των πολιτών στην απαραίτητη φαρμακοθεραπεία, η οποία, υπό την σκιά του μνημονίου, απαιτεί την επαναδιαπραγμάτευση εννοιών, αξιών και ρόλων.
• Η συμμετοχή του φαρμακοποιού στην ασφαλή και αποτελεσματική φαρμακοθεραπεία είναι ο μόνος αναγκαίος και ικανός τρόπος εξασφάλισης της απαιτούμενης ανταποδοτικότητας της.
• Τα φαρμακεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια ορθολογικής χορήγησης φαρμάκου, αναφορικά με νομοθετικούς και οικονομοτεχνικούς κανόνες και όρους (π.χ. προμήθειες, διαγωνισμοί, αποζημίωση από ασφαλιστικούς φορείς), υπό την προϋπόθεση της στελέχωσης τους με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό και την παροχή των βασικών εργαλείων και υλικοτεχνικών υποδομών.

Οι παρουσιάσεις του συνεδρίου θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «Δελτίο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής» και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ (www.pefni.gr)


    Στην κορυφή