48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ & Αυτοδιοίκησης, συμμετέχοντας στον συντονισμό των Εργαζομένων στις δομές Υγείας-Πρόνοιας και Κατά των Εξαρτήσεων, προκηρύσσει 48ώρη Απεργία για την 22η και 23η Σεπτέμβρη 2011. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι σήμερα ανακοίνωσαν τα παρακάτω:

"Τελευταίο επεισόδιο στο «ενδιαφέρον» της Κυβέρνησης για τα Κέντρα Πρόληψης το σχέδιο νόμου «Κώδικας Ναρκωτικών» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 09/09/2011, το οποίο δεν περιλαμβάνει καμία από τις προϊσχύουσες διατάξεις που ρυθμίζουν την ίδρυση, λειτουργία, χρηματοδότηση, επιστημονική παρακολούθηση και εποπτεία των Κέντρων Πρόληψης καθώς και την διοικητική και λειτουργική τους σχέση με τον ΟΚΑΝΑ, ενώ προβλέπει την συνεργασία του ΟΚΑΝΑ σε αυτόν τον τομέα με ιδιωτικούς φορείς…

Καλούμε τα μέλη του Σωματείου, τους αποδέκτες των Υπηρεσιών των Κέντρων Πρόληψης (τους Γονείς, τους Εκπαιδευτικούς, τις Συλλογικότητες- ζωντανά κύτταρα των τοπικών Κοινωνιών, τους λειτουργούς, αλλά και εκπροσώπους φορέων όπως η Εκκλησία, η Δικαιοσύνη, η Αυτοδιοίκηση κλπ.), κάθε Πολίτη αυτής της χώρας, να διαδηλώσουν μαζί μας, καθώς και με τα συναδελφικά σωματεία, μπροστά στο Υπουργείο Οικονομικών, τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, διεκδικώντας το αυτονόητο:

- Η δραματική περιστολή των δημοσίων δαπανών που επιτάσσει η «τρόικα» να μην περιλαμβάνει τη διάλυση όλων των δομών φροντίδας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τον εξοβελισμό κάθε κυττάρου δωρεάν πρόληψης των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνουμε ως λαός.

Δηλαδή:
1. Την κατάργηση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για περικοπές ως 50% των επιχορηγήσεων των δομών, που ουσιαστικά σημαίνει αναστολή της χρηματοδότησης όλων των φορέων ψυχικής υγείας, πρόνοιας και κατά των εξαρτήσεων.
2. Την κατάργηση των εγκυκλίων για εργασιακή εφεδρεία του προσωπικού στις παραπάνω δομές, όπου πραγματικά δεν περισσεύει ούτε ένας εργαζόμενος. Στα Κέντρα Πρόληψης, για παράδειγμα, η αναλογία προσωπικού προς τον πληθυσμό αγγίζει σήμερα το 1/25.000!
3. Την ανατροπή των σχεδίων για συγχωνεύσεις και καταργήσεις κοινωνικών δομών, τα οποία πλέον δεν διαψεύδει η Κυβέρνηση. Ήδη ένα Κέντρο Πρόληψης έχει μπει στη «λίστα Πάγκαλου» για την «ορθολογική διαχείριση του προσωπικού».
4. Την διασφάλιση ότι στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012, δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ λιγότερο από αυτά που χρειάζονται οι δομές για να λειτουργήσουν, δεν θα περικοπούν περεταίρω οι ήδη δραματικά περικομμένοι προϋπολογισμοί, από τότε που άρχισαν να εφαρμόζονται τα «μνημόνια».
5. Την καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων στα Κέντρα Πρόληψης από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο έχει κηρύξει «στάση πληρωμών» στην Πρόληψη τα τελευταία δύο χρόνια. Ήδη σε 5 Κέντρα δεν έχουν πληρωθεί οι μισθοί.

Κάποιοι ίσως πουν ότι οι στόχοι αυτοί είναι «εξωπραγματικοί», ότι θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την κατάσταση, για να εξευμενιστούν οι πιστωτές, να κόψουμε «ανάγκες πολυτελείας», όπως η πρόληψη των εξαρτήσεων και η ποιοτική φροντίδα στον χώρο της ψυχικής υγείας, και αυτό «για να σωθεί η πατρίδα». Αλλά καμιά πατρίδα δεν σώζεται με το τον λαό της ενέχυρο στους δανειστές, τις τράπεζες, τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους εγχώριους διαπλεκόμενους «μεγαλοκαρχαρίες». Ο αγώνας των Ελλήνων Εργαζομένων, που δυσκολεύει σημαντικά σχεδιασμούς κοινωνικού πισωγυρίσματος στην προηγούμενη εκατονταετία, συμβάλλει αλυσιδωτά σε εξελίξεις και εκρήξεις σε όλη την Ευρώπη, από τις οποίες αυτές και μόνο μπορεί να έλθει η ελπίδα άλλων πολιτικών και οικονομικών προταγμάτων, που θα έχουν ως κέντρο τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι το χρήμα. Ο αγώνας αυτός μόνο αν «αμαυρωθεί», θα καθυστερήσει κάπως να έχει αποτελέσματα στην ενδυνάμωση των συνειδήσεων των βίαια «φτωχοποιημένων» πολιτών αυτής της χώρας. Σε αυτή την καθυστέρηση ποντάρουν, «για να ολοκληρώσουν το έργο τους» και προωθούν μύθους που προάγουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό»: «τεμπέληδες Δημόσιοι Υπάλληλοι, ανεύθυνοι επαγγελματίες, εργαζόμενοι που εργάζονται σε κοινωνικά προγράμματα βολεμένοι…»

Όμως οι Πολίτες δεν θα ακούσουν αυτά, γιατί πλέον ξέρουν! Και θα πυκνώσουν τις ομάδες των διαδηλωτών μπροστά στο Υπουργείο Οικονομικών, τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου στις 23 Σεπτέμβρη, μετατρέποντας τη διαδήλωση των Εργαζομένων Ψυχικής Υγείας-Πρόνοιας και Κατά των Εξαρτήσεων σε σταθμό της έκφρασης της αγανάκτησης και της οργής των πολιτών όλης της χώρας κατά των «Μνημονίων».

Καλούμε όλες και όλους σε συμμετοχή στην 48ωρη απεργία και σε μαζική προσέλευση στο Υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, στις 10.00πμ".












    Στην κορυφή