2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ


Οι ρευματικές παθήσεις δεν αφορούν μόνο τις αρθρώσεις!

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει λανθασμένα πως τα ρευματικά νοσήματα προσβάλλουν μόνο τις αρθρώσεις! Όμως τα νοσήματα αυτά προσβάλλουν και τη σπονδυλική στήλη, τις αρτηρίες και φλέβες, τα νεύρα, τους πνεύμονες, το δέρμα, τους νεφρούς, τους μύες, την καρδιά και το έντερο!

Οι ρευματικές παθήσεις είναι παθήσεις των αρθρώσεων, των μυών που κινούν τις αρθρώσεις και του συνδετικού ιστού, που υπάρχει σε όλα τα όργανα του σώματος και αφορούν 1 στους 4 ενήλικες! Τα τελευταία στοιχεία για τη νόσο και οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετωπισής της θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του 2ο Συνεδρίου Ρευματικών και Αυτοάνοσων παθήσεων που αρχίζει την Παρασκευή 21 και λήγει την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, στη Λάρισα.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας κ. Λάζαρος Σακκάς, Διευθυντής, Πανεπιστημιακή Ρευματολογικής Κλινικής, Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και Adjunct Professor, Center of Molecular Medicine, Old Dominion University, Norfolk, VA, USA, και η Λέκτορας Ρευματολογίας, Ρευματολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κα Χριστίνα Κατσιαρή, πολλές ρευματικές παθήσεις προκαλούνται από ουσίες που παράγει το ίδιο το σώμα μας και στρέφονται κατά του ίδιου του εαυτού μας, και γι’ αυτό ονομάζονται αυτοάνοσα νοσήματα. Οι πιο συχνές παθήσεις είναι οι αρθρίτιδες, δηλαδή παθήσεις που προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις. Όταν η φλεγμονή διατηρείται στο σώμα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις αρθρώσεις και σε άλλα όργανα.

Για παράδειγμα, όπως τόνισαν οι ομιλητές, όταν κάποιος έχει πόνο στις αρθρώσεις, αυτό είναι ρευματική πάθηση. Όταν ένα νέο άτομο νοιώθει πιασμένος στη μέση το πρωί, ή έχει διογκωμένες (πρησμένες) αρθρώσεις, αυτό οφείλεται σε ρευματική πάθηση. Όταν ένα νέο άτομο πάθει θρόμβωση στο πόδι, ή μια έγκυος γυναίκα έχει επανειλημμένες αποβολές αυτό μάλλον οφείλεται σε ρευματική πάθηση. Όταν ένα άτομο έχει βλάβες στους πνεύμονες και λαχανιάζει με λίγη προσπάθεια, αυτό μπορεί να είναι ρευματική πάθηση. Όταν κάποιος έχει οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ρευματική πάθηση. Όταν κάποιος έχει πληγές στο δέρμα, ή γάγγραινα στα δάκτυλα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ρευματική πάθηση. Όταν ένα άτομο πάνω από 50 ετών έχει πονοκέφαλο, με αναιμία, αυτό οφείλεται σε ρευματική πάθηση. Όταν ένα ηλικιωμένο άτομο έχει ξαφνική τύφλωση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ρευματική πάθηση. Όταν ένα άτομο δυσκολεύεται να σηκωθεί από την καρέκλα, και χρειάζεται υποβοήθηση με τα χέρια, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ρευματική πάθηση. Όταν κάποιος πάθει παράλυση σε χέρι ή πόδι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ρευματική πάθηση. Όταν κάποιος έχει υψηλό πυρετό και δεν βρίσκεται μικρόβιο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ρευματική πάθηση.

Το συνέδριο, τονίζει ο κ. Σακκάς, έχει σαν σκοπό την ενημέρωση των ιατρών στις νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία των ρευματικών παθήσεων. Περιλαμβάνονται θέματα, που αφορούν το γενικό ιατρό, όπως η διερεύνηση της αναιμίας, η διάγνωση και θεραπεία αγγειίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και οι τελευταίες εξελίξεις στην αγκυλοποιητική σπονδυλιτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα και οστεοπόρωση, και οδηγίες για την αντιμετώπιση του οζώδους ερυθήματος και τη χρήση κορτιζόνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Επίσης θέματα όπως νευροπάθεια, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα, νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, αυτοφλεγμονώδη νοσήματα της παιδικής ηλικίας και των ενηλίκων, νόσος του Still, οστεονέκρωση, και οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τη θεραπεία της νεφρίτιδας του λύκου. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αγωγή θεραπεύει τις παθήσεις αυτές ενώ η καθυστέρηση στη θεραπευτική αγωγή αυξάνει τις πιθανότητες για αναπηρία.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου

    Στην κορυφή