2,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ


Σημερα 2.500.000 Έλληνες πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση, καθιστώντας τις ρευματικές παθήσεις ως ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα. Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (Ε.Ι.Ρ.Ε.), στα πλαίσια του κοινωνικού του έργου και στην προσπάθεια σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού σε πανελλήνια κλίμακα, πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 και ώρα 18:00-21:00, στην Αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος» του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Γαλατσίου «Βασίλης Παπαδιονυσίου», την 11η κατά σειρά Ημερίδα Ενημέρωσης του Κοινού για τις Ρευματικές Παθήσεις. Η ανοιχτή εκδήλωση προς το κοινό του Γαλατσίου με θέμα «Ρευματικές παθήσεις: Ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα» οργανώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Γαλατσίου και είχε μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πλήθους κόσμου και τοπικών φορέων.

Την Εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Λιόλιος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κυριάκος Τσίρος, ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Αθανάσιος Μπούρας και ο Πρόεδρος του Ε.Ι.Ρ.Ε. κ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος. Το θέμα της Ημερίδας κάλυψαν με τις εισηγήσεις τους η κ. Αικατερίνη Σφυρόερα, Ρευματολόγος, ο κ. Ευθύμιος Σταυρόπουλος, Ρευματολόγος, Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και ο κ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος, Ρευματολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ε.Ι.Ρ.Ε.

Ο κ. Σταυρόπουλος στην εισήγησή του με θέμα «Τι είναι & ποιες είναι οι ρευματικές παθήσεις και ποια είναι τα συμπτώματά τους» τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200, και είναι οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλαδή των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και σπονδυλικής στήλης ενώ ότι κύριο και κοινό σύμπτωμα των ρευματικών παθήσεων είναι ο πόνος σε αρθρώσεις ή τένοντες ή τη μέση ή τον αυχένα».

Η κα Σφυρόερα στην εισήγησή της με θέμα «Επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων στους αρρώστους και στο κοινωνικό σύνολο» τόνισε ότι: «Σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Ε.Ι.Ρ.Ε., οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα διότι είναι πολύ συχνές, αφού 2.500.000 Έλληνες πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση. Επιπλέον, οι ρευματικές παθήσεις, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, είναι το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται για το 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.), 30% των απουσιών από την εργασία και 20% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων), τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό, δηλ. στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών.»

Ο κ. Ανδριανάκος στην εισήγησή του με θέμα «Πρόληψη και Θεραπεία των ρευματικών παθήσεων επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Υπάρχουν δυνατότητες πρόληψης για ορισμένες ρευματικές παθήσεις και σήμερα είναι εφικτή η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων και η δραστική μείωση των δυσμενών τους επιπτώσεων με δύο προϋποθέσεις, όπως έδειξε η έρευνα του Ε.Ι.Ρ.Ε., την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση. Τέλος, για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων αυτών απαιτείται η ενημέρωση του κοινού.» Ο κ. Ανδριανάκος τόνισε ιδιαίτερα ότι «Η ανακάλυψη, τα τελευταία χρόνια, των βιολογικών παραγόντων και η εισαγωγή τους στη θεραπευτική αντιμετώπιση αρκετών φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπευτική εξέλιξη στη Ρευματολογία και συνέβαλε καθοριστικά στη δυνατότητα επίτευξης ύφεσης αυτών των σοβαρών παθήσεων». Ωστόσο, ο κ. Ανδριανάκος επισήμανε ότι «Οι πολλοί Έλληνες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις δεν είναι χρήστες των σύγχρονων θεραπευτικών δυνατοτήτων που τους προσφέρει η Ρευματολογία. Ο λόγος είναι, όπως απέδειξε η έρευνα του Ιδρύματος, ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις καθυστερούν πολύ να επισκεφθούν τους ειδικούς γιατρούς, δηλ. τους ρευματολόγους. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μη ορθή διάγνωση και τη μη εφαρμογή σωστής θεραπείας και έτσι την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις ή και σε άλλα όργανα καθώς και την πρόκληση σοβαρών λειτουργικών διαταραχών ή αναπηρίας».

Οι Ημερίδες Ενημέρωσης του Κοινού για τις Ρευματικές Παθήσεις οργανώνονται από το Ε.Ι.Ρ.Ε. σε συνεργασία με τους Δήμους και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων.

Την Ημερίδα έκλεισε η Δημοτική Χορωδία Γαλατσίου με την εκτέλεση γνωστών μουσικών έργων.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας MSD.


Λίγα Λόγια για τις Ρευματικές Παθήσεις

Οι ρευματικές παθήσεις είναι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλ. των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και σπονδυλικής στήλης. Αρκετές ρευματικές παθήσεις, όπως π.χ. οι αυτοάνοσες, προσβάλλουν και άλλα όργανα, όπως π.χ. την καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια, τους πνεύμονες, τα αγγεία, τα νεύρα κ.ά.
Κύριο σύμπτωμα τους είναι ο πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις ή/και σε τένοντες ή μυς ή στη μέση ή στον αυχένα. Άλλα συμπτώματα είναι η δυσκαμψία των αρθρώσεων, δηλ. η δυσκολία στις κινήσεις ιδιαίτερα μετά από ανάπαυση και η διόγκωση ή η ευαισθησία στην πίεση μιας ή περισσότερων αρθρώσεων.
Οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200, και κατατάσσονται σε 6 ομάδες:
α) Φλεγμονώδεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, αγγειίτιδες κ.λπ.) που είναι και οι σοβαρότερες, β) Οστεοαρθρίτιδες, γ) Οσφυαλγία – ισχιαλγία, δ) Αυχεναλγία – αυχενικό σύνδρομο, ε) Παθήσεις εξωαρθρικού ρευματισμού (περιαρθρίτιδες, τενοντίτιδες κ.λπ.) και στ) Διάφορες ρευματικές παθήσεις (Οστεοπόρωση κ.λπ.).

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΙΡΕ) – www.elire.gr

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών είναι κοινωφελές ίδρυμα που συστάθηκε από γιατρούς ρευματολόγους και έχει ως στόχους:
1. Τη συμβολή του στην αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων στη χώρα μας
2. Την υποστήριξη ερευνητικών εργασιών
3. Την απονομή βραβείων και τη χορήγηση υποτροφιών σε νέους ρευματολόγους για
μετεκπαίδευση στον τομέα της Ρευματολογίας
4. Την εκπόνηση και πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων
5. Την οργάνωση πανελληνίων ή διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων για τις ρευματικές
παθήσεις και
6. Τη διαφώτιση του Κοινού και των Αρχών της χώρας επί του προβλήματος των ρευματικών παθήσεων και των μεθόδων της αντιμετώπισής του.


    Στην κορυφή