20 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ


Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία αναφορά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέχρι τώρα 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη, ενώ η δραστηριότητα της γρίπης συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδα. Τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν εξακολουθούν να είναι το Α(Η3Ν2) και το Β.

Κατά την εβδομάδα 5 έως 11 Μαρτίου, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριφώδη συνδρομή εμφανίζουν πτώση σε σύγκριση με την προηγουμένη εβδομάδα, εξακολουθούν να παραμένουν όμως σε υψηλό επίπεδα.

Βρίσκονται επίσης σε πολύ υψηλοτέρα επίπεδα από αυτά της αντίστοιχης εβδομάδας της περσινής περιόδου 2010 - 2011 και της περιόδου της πανδημίας 2009 - 2010, όπου κατά την ίδια εβδομάδα βρισκόταν σε αποδρομή το επιδημικό και το πανδημικό κύμα αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι απαιτείται καταγραφή πτώσης της δραστηριότητας της γρίπης επί τουλάχιστον δύο συνέχεις εβδομάδες, προκειμένου να τεκμηριωθεί είσοδος σε περίοδο αποδρομής του επιδημικού κύματος. Αναλυτικά:

  • Κατά την εβδομάδα 5 έως 11 Μάρτιου, ανεστάλησαν στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης συνολικά 190 κλινικά δείγματα. Τα 107 (56,3%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης. Τα 55 (51,4%) από τα θετικά δείγματα ήταν ιός γρίπης τύπου Β και τα 52 (48,6%) ήταν Ίος γρίπης τύπου Α(Η3Ν2).
  • Μέχρι την Πέμπτη 15 Μάρτιου (ώρα 13:00), στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 83 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που χρειαστήκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τέσσερα σοβαρά περιστατικά που δεν νοσηλευτήκαν σε ΜΕΘ.
  • Έχουν, επίσης, καταγραφεί 20 θάνατοι. Αφορούν 16 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη που χρειαστήκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και τέσσερις ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ένα από τα είκοσι αυτά κρούσματα ήταν εισαγόμενο.

Η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αίτιες παρουσίασε οριακή αύξηση σε σχέση με την αναμενόμενη.


    Στην κορυφή