2 νέες επαναστατικές μέθοδοι της πλαστικής χειρουργικής κατευθείαν απο την Αμερική


Από την Νέα Υόρκη έρχονται δύο νέες επαναστατικές μέθοδοι πλαστικής χειρουργικής που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο 31ο Συνέδριο Αισθητικής Χειρουργικής (31st Aesthetic Surgery Symposium – December 2011).

Οι νέες αυτές τεχνικές είναι ελάχιστα επεμβατικές και έρχονται να ενισχύσουν τις δυνατότητες που διαθέτει έως σήμερα η παραδοσιακή αισθητική πλαστική χειρουργική.



ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ BRAVA & ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΛΙΠΟΥΣ


Η αυξητική στήθους με την προσθήκη λίπους της ασθενούς αποτελεί μία τεχνική η οποία χρησιμοποιείται ήδη στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής. Για την εφαρμογή της μεθόδου απαιτείται συνήθως μεγάλη ποσότητα λίπους, να τοποθετηθεί στο στήθος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ικανοποιητική αύξηση στο μέγεθός του.

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες μπορεί να σημειωθεί σημαντική αύξηση στην ποιότητα των αποτελεσμάτων της αυξητικής στήθους με λίπος από την ίδια την ασθενή, αν προηγουμένως έχει εφαρμοστεί αναρρόφηση του με την μέθοδο Brava.
Η Brava λειτουργεί με τη βοήθεια μιας αντλίας κενού, η οποία εφαρμόζεται γύρω από το στήθος σαν «βεντούζα», δημιουργώντας αρνητική πίεση - αναρρόφηση, με αποτέλεσμα να το μεγεθύνει. Την αντλία αυτή η ασθενής την χρησιμοποιεί για 3-4 εβδομάδες, για 10 ώρες την ημέρα περίπου. Η ελαφρά αναρρόφηση δημιουργεί νέα αγγεία, που σε συνδυασμό με την τοποθέτηση αυτόλογου λίπους αυξάνουν τον όγκο του στήθους.

Το μέχρι τώρα μειονέκτημα της μεθόδου Brava ήταν πως όταν σταματούσε η διάταση του στήθους, μετά την περίοδο των 4 εβδομάδων, υπήρχε απώλεια ενός σημαντικού ποσοστού της μεγέθυνσης. Έτσι, λοιπόν, αυτό που συνηθίζεται πλέον είναι η εφαρμογή της μεθόδου Brava - με την διάταση του στήθους - για ένα μήνα και στη συνέχεια όταν το στήθος βρεθεί στην μέγιστη διάτασή του να πραγματοποιείται η έγχυση αυτόλογου λίπους της ασθενούς, ώστε το αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί να είναι μόνιμο. Η έγχυση λίπους αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες 200 - 300 cc για το κάθε στήθος, γεγονός που επιφέρει σημαντική αύξηση. Έπειτα μιας και το στήθος παρουσιάζει αυξημένη αγγείωση μετά την διάταση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην χάνεται η ποσότητα του λίπους που εγχύεται μέσα στον οργανισμό.

Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο της εναπόθεσης λίπους στο στήθος χωρίς να εφαρμοστεί η μέθοδος της αρνητικής πίεσης και της αναρρόφησης του στήθους. Αυτή η τοποθέτηση λίπους σε μικρότερες ποσότητες γίνεται μέσα σε μία ή δύο συνεδρίες με μεσοδιάστημα 6 μηνών, μπορεί να γίνει και να γίνουν δυο διαδοχικές συνεδρίες.

Επίσης η απορρόφηση λίπους με ειδικές κάνουλες που είναι ατραυματικές, επιτυγχάνει να μην τραυματίζεται τόσο το λίπος που μεταφέρεται, κι έτσι να είναι αυξημένη η πιθανότητα να «πιάσει» το αποτέλεσμα και να είναι ακόμη πιο μόνιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα κατά την απεικόνιση με της μαστογραφίας, καθώς οι ακτινολόγοι μπορούν να διαφοροποιήσουν μια μικρο αποτιτάνωση αν προέρχεται από κάποιο κακοήθες νόσημα ή από προηγούμενη εναπόθεση λίπους.


ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΛΙΠΟΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ένας νέος επαναστατικός τρόπος λιπομεταφοράς, που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο στην Αμερική προσφέρει την δυνατότητα τοποθέτησης λίπους σε περιοχές του προσώπου, όπου πριν δεν ήταν εφικτό λόγω της λεπτότητας των χειρισμών που απαιτούνταν.

Η μέθοδος συνίσταται στην συλλογή λίπους από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος με πολύ λεπτές, ειδικές κάνουλες (που διαθέτουν πολύ μικρές τρυπούλες), έτσι ώστε τα λιποκύτταρα τα οποία αφαιρούνται να είναι αρκετά μικρά. Το λίπος που συγκεντρώνεται από τις περιοχές αυτές, περνά από μια ειδική επεξεργασία με την φυγόκεντρο - σε συγκεκριμένες στροφές και για μικρό χρονικό διάστημα - έτσι ώστε ν’ αποφευχθεί η πιθανή καταστροφή των λιποκυττάρων. Στη συνέχεια το λίπος αυτό ενγχύεται στις περιοχές του προσώπου που χρειάζεται με τις ειδικές κάνουλες τελευταίας τεχνολογίας. Οι κάνουλες αυτές ενώ έχουν το ίδιο μέγεθος με μία βελόνα, παρόλ’ αυτά δεν έχουν αιχμηρή άκρη. Για να γίνουν τόσο λεπτές και να μην σπάνε είναι κατασκευασμένες από ειδικό μέταλλο.

Με τη χρήση τους μπορεί να πραγματοποιηθεί τοποθέτηση του λίπους σε σημεία του προσώπου – λεπτές γραμμές - , ατραυματικά, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες το λίπος αυτό να «πιάσει» και να μην απορροφηθεί μελλοντικά από τον οργανισμό.

Οι περιοχές του προσώπου όπου χάνεται ο όγκος είναι και οι ιδανικές για την εφαρμογή της μεθόδου. Όπως είναι το μέτωπο, ιδιαίτερα ανάμεσα στα φρύδια, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Εκεί μπορεί να τοποθετηθεί λίπος για να γεμίσουμε περισσότερο τα σημεία. Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί την χρήση του botox, η μέθοδος αυτή δρα συμπληρωματικά. Επίσης ένα άλλο σημάδι γήρανσης είναι η απώλεια όγκου των φρυδιών. Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός χάρη στις πολύ λεπτές κάνουλες τοποθετεί ανάμεσα στα φρύδια μικρή ποσότητα λίπους, γεμίζει την περιοχή, με αποτέλεσμα να έχει μετά μια πιο νεανική εικόνα. Το σημείο του φρυδιού που τοποθετείται συνήθως λίπος είναι το έξω μισό, άλλωστε είναι αυτό που χάνει και τον όγκο του. Έπειτα αυξάνοντας τον όγκο του φρυδιού πραγματοποιείται έμμεσα και ανόρθωση της περιοχής.

Άλλες περιοχές που μπορεί να τοποθετήσουμε λίπος είναι στο κάτω βλέφαρο, εκεί όπου ενώνεται το μαλακό δέρμα του βλεφάρου με το σκληρότερο δέρμα από την περιοχή της παρειάς. Εκεί μπορούμε να εισάγουμε λίπος σε βάθος και ν’ αφήσουμε μια μικρή ποσότητα για να γεμίσουμε την περιοχή και να φαίνεται πιο γεμάτη.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίπος για να τονίσουμε τα ζυγωματικά, καθώς και για ν’ αυξήσουμε τα χείλη ή να γεμίσουμε τις ρινοχειλικές αύλακες.

Το βασικό πλεονέκτημα της νέας αυτής μεθόδου είναι οι είναι πάρα πολύ λεπτές-ατραυματικές κάνουλες (σαν βελόνες), που χρησιμοποιούνται περιορίζοντας σημαντικά το πρήξιμο και το μελάνιασμα. Επίσης επειδή η άκρη τους είναι αμβλία, και όχι αιχμηρή, μειώνεται η πιθανότητα το λίπος να μπει μέσα σε αγγεία και να δημιουργήσει άλλα προβλήματα.

Μια άλλη εφαρμογή που μπορεί να βρει η λιπομεταφορά είναι στην βελτίωση της εμφάνισης των ουλών. Έχει παρατηρηθεί πως με την πάροδο των χρόνων τα λιποκύτταρα που μεταφέρουμε από ένα σημείο του προσώπου σε ένα άλλο περιέχουν βλαστοκύτταρα, με αποτέλεσμα στα σημεία εκείνα που γίνεται η εφαρμογή να βελτιώνεται η ποιότητα του δέρματος, πάνω από το λίπος το οποίο ενγχύουμε.

Έτσι λοιπόν όταν γεμίζουμε μια περιοχή του προσώπου εκτός από την αύξηση όγκου και την πιο νεανική όψη που επιτυγχάνουμε, ταυτόχρονα βελτιώνεται κι η ποιότητα του δέρματος.

Απόστολος Γαϊτάνης
Πλαστικός Χειρουργός, MD CCST
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής
Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS
www.agaitanis.gr


    Στην κορυφή