2% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C


Υπολογίζεται ότι 170 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνια Ηπατίτιδα C ενώ 3-4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα περίπου το 2% του πληθυσμού έχει χρόνια Ηπατίτιδα C και ένα μεγάλος μέρος αυτών δεν το γνωρίζουν καθώς η ηπατίτιδα C είναι μια αθόρυβη νόσος.

Κάποιος μπορεί να νοσεί και να μην το γνωρίζει εάν δεν υποβληθεί στον απαραίτητο έλεγχο. Η σημασία της πρόληψης της ΗπατίτιδαςC είναι πολύ μεγάλη, καθώς όταν ο ιός μολύνει το ήπαρ, προκαλεί φλεγμονή που σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει καταστροφή του ήπατος(κίρρωση) ή ακόμη και καρκίνο.

Στις 14 Μαρτίου έγινε η παρουσίαση της νέας Καμπάνιας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα C, η οποία υλοποιείται από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

η Καμπάνια της PRAKSIS εστιάζει με καίριο τρόπο τόσο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την «αθόρυβη» αυτή νόσο, όσο και στην παρότρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου για την πραγματοποίηση προληπτικών ελέγχων στα Πολυιατρεία της PRAKSIS, αναδεικνύοντας την ατομική ευθύνη όλων για τον περιορισμό της λοίμωξης.

Ηπατίτιδα C: Εγώ γνωρίζω και προσέχω! Εσύ;

H καμπάνια της ΜΚΟ PRAKSIS, θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών ξεκινώντας σήμερα Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012. Βασικό εργαλείο της καμπάνιας αποτελεί η τηλεφωνική γραμμή της PRAKSIS 800 11 11 600 (χωρίς χρέωση),στην οποία θα μπορεί κάποιος να καλεί προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες και να ενημερωθεί για το τέστ που μπορεί να κάνει στα Πολυιατρεία της PRAKSIS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το τεστ με το σάλιο θα γίνεται δωρεάν, ανώνυμα και γρήγορα και τα αποτελέσματα του θα βγαίνουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Η ενημέρωση του γενικού κοινού θα γίνεται μέσω τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, έντυπων και ηλεκτρονικών καταχωρήσεων καθώς και μέσω διανομής προωθητικού υλικού –ενημερωτικού εντύπου, αφίσας, T-shirt - τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέσω της PRAKSIS και άλλων ιδιωτικών και δημόσιων φορέων. Τα σποτάκια της καμπάνιας θα μεταδίδονται για μεγάλο χρονικό διάστημα από όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας.

Στη Συνέντευξη Τύπου ο κος Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος ΔΣ της PRAKSIS παρουσίασε το σύνολο των δράσεων και το επικοινωνιακό υλικό της καμπάνιας, τονίζοντας τη σημαντικότητα της πρόληψης και έγκυρης διάγνωσης της νόσου. Επίσης, δήλωσε μεταξύ άλλων «H PRAKSISκαθημερινά καταγράφει αιτήματα περιστατικών που αφορούν σε διάφορα ιατρικά θέματα. Την τελευταία χρονική περίοδο, υπάρχει αύξηση των περιστατικών που επισκέπτονται τις δομές μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνήθως χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών και έχουν διάγνωση Ηπατίτιδας C. Παράλληλα, οι κλήσεις στην υφιστάμενη Τηλεφωνική μας Γραμμή (800 11 11 600) που μέχρι και σήμερα ενημερώνει τόσο για τον Hiv όσο και για την Ηπατίτιδα B δείχνουν ότι υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού και για την Ηπατίτιδα C. Για αυτούς τους λόγους σχεδιάσαμε μία καμπάνια που βασικό στόχο θα έχει να μιλάει ηχηρά για αυτή τη σιωπηρή ασθένεια, χωρίς τρομολαγνικούς όρους, χωρίς φοβικές προεκτάσεις και με κύριο στόχο την ενημέρωση και την έγκαιρη εξέταση»

Στη συνέχεια, ο κος Στυλιανός Καραταπάνης, Πρόεδρος της ΕΕΜΗ, παρουσίασε τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «Υπάρχει ανάγκη στη χώρα μας για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων στη χώρα μας, ειδικά σε νόσους όπως η Ηπατίτιδα C που σήμερα αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Η συγκεκριμένη καμπάνια θα βοηθήσει αποτελεσματικά στη διάγνωση ενός μέρους του πληθυσμού που νοσεί χωρίς να το γνωρίζει περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο όπου είναι εφικτό τις περαιτέρω σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου ».

Στην εκστρατεία ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα C, συμμετέχουν προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο, τον αθλητισμό, τη δημοσιογραφία, κ.α. προσφέροντας την έμπρακτη υποστήριξη τους στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα στην καμπάνια συμμετέχουν: Γρ. Βαλλιανάτος, Κ. Βαξεβάνης, Π. Ζούνη, Ν. Θωμάς, Μ. Καρακίτσου,Κ. Μισιχρόνη, Π. Μουζουράκης, Α. Μωαβία, Λ. Παπαϊωάννου, Λ. Παπακώστας, Φ.Χαλικά.

Η καμπάνια υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας MSD (Merck Sharp & Dohme).    Στην κορυφή