15.000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Για 8η χρονιά, η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Β.Ε διοργανώνει 15 με 17 Μαρτίου 2012 στη Θεσσαλονίκη, το ετήσιο συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, με διεθνή συμμετοχή, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Hyatt Regency.

Κεντρικό ρόλο στα θέματα του συνεδρίου κατέχει η πρόληψη της αθηροσκλήρωσης μέσω της διαχείρισης των προδιαθεσικών παραγόντων της. Όπως τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β.Ε. Απόστολος Ευθυμιάδης, το συνέδριο έχει ιδιαίτερη επιστημονική σημασία καθώς θα παρουσιαστούν όλες οι σύγχρονες απόψεις και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας, της αρτηριακής υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, ενώ ταυτόχρονα θα τονιστούν με έμφαση τα οφέλη της άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής. Παράλληλα στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται όλες οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την εργαστηριακή διερεύνηση και την επεμβατική ή μη αντιμετώπιση της εγκατεστημένης καρδιαγγειακής νόσου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας Α. Ευθυμιάδη, οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες από τις επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης στη χώρα μας είναι τραγικές. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 40.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου και σημειώνονται 15.000 θάνατοι. Το κόστος αντιμετώπισης των επιπλοκών της νόσου, όπως οι θεραπείες, τα νοσήλια, οι αναπηρίες ή οι συντάξεις, υπολογίζεται ετησίως σε 7 δις ευρώ στην Ελλάδα και 200 δις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Λόγω των πολυποίκιλων επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου η πρόληψη και η εξέλιξη της αθηροσκληρωτικής Νόσου, σε επίπεδο διαιτητικό και θεραπευτικό, κρίνεται επιβεβλημένη. Έτσι μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν στο 8ο ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β.Ε., είναι οι νέες κοινές Κατευθυντήριες Οδηγίες που ανακοίνωσαν, μετά από 10 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης.

Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν είναι ότι διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο οι άρρωστοι με:

1. Τεκμηριωμένη καρδιαγγειακή νόσο, με επεμβατικές ή μη επεμβατικές δοκιμασίες
2. με διαβήτη τύπου 2 & με διαβήτη τύπου 1, με βλάβη των οργάνων-στόχων (όπως μικρολευκωματινουρία)
3. με μέτρια έως σοβαρή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια [σπειραματική διήθηση (GFR), 60 ml/min/1.73 m2).

Σε όλους αυτούς, συνιστάται η LDL (κακή) χοληστερίνη να είναι < 70 mg/dl , η με τη φαρμακευτική αγωγή να μειώνεται τουλάχιστον >50% από την αρχική τιμή.

Με βάση τα νέα στοιχεία των οδηγιών:

Οι άρρωστοι με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, μπαίνουν επίσημα στην κατηγορία των πολύ Υψηλού Κινδύνου, επομένως χρειάζονται επιθετική αντιμετώπιση των λιπιδίων τους.

Σύμφωνα με καταγραφές και εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Νεφρολογικής Εταιρείας, οι άρρωστοι αυτοί προσεγγίζουν το 1.000.000, εκ των οποίων πάνω από 500.000 υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη. Στην περίπτωση αυτή μεγάλη είναι η συμβολή της μελέτη Sharp, που ανακοινώθηκε και δημοσιεύθηκε προ έτους. Όπως επισήμανε ο κ. Ευθυμιάδης είναι κλινική μελέτη σε περισσότερους από 9.000 ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Απέδειξε, μετά από σχεδόν πέντε έτη παρακολούθησης, τη δυνατότητα του συνδυασμού εζετιμίμπης / σιμβαστατίνης να μειώνει τα μείζονα αγγειακά και αθηροσκληρωτικά συμβάματα κατά 17%, χωρίς να επιβαρύνει την εξέλιξη της νόσου και ούτε το προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας της θεραπείας.

Σε ότι αφορά τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, που αντιστοιχούν στο 7-8% του πληθυσμού, ο καθηγητής Καρδιολογίας ανέφερε ότι θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου, ισοδύναμοι της στεφανιαίας νόσου, και πρέπει, μαζί με τη ρύθμιση του σακχάρου, να παίρνουν υπολιπιδαιμικά φάρμακα.

Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας υπάρχουν 1.000.000 άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν την ασθένεια τους. Λαμβάνοντας υπόψη και τη γήρανση του πληθυσμού, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιασθεί σε περίπου 20 χρόνια. Είναι επίσης γνωστό ότι ο σακχαροδιαβητικός άρρωστος θα πεθάνει από καρδιαγγειακές επιπλοκές (έμφραγμα) και πολύ συχνά οδηγείται στο διαβητικό πόδι, την τύφλωση ή τη νεφρική ανεπάρκεια.

Στις Κατευθυντήριες Οδηγίες δίνεται έμφαση στα υγιεινοδιαιτητικά μέσα που πρέπει να εφαρμόζονται (δίαιτα, με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και της παχυσαρκίας, την σωστή άσκηση και την αποφυγή στου στρες. Ακόμη συνιστούν τροφές με εμπλουτισμό με φυτόλες, στανόλες και στη χρησιμοποίηση τροφών με αντιοξειδωτικές ουσίες.

Σύγχρονη Φαρμακευτική Αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου 2

Ο πρόεδρος της ΕΑΒΕ έκανε ακόμη εκτενή αναφορά στα σύγχρονα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου 2. Όπως είπε στο συνέδριο θα παρουσιαστούν δεδομένα για το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της μελέτης LEADER® που αφορά τη λιραγλουτίδη , αλλά και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους ασθενείς με διαβήτη η σιταγλιπτίνη, που αν αποδειχθεί από κλινικές μελέτες που διεξάγονται ήδη θα δώσει μία νέα διάσταση στη συνολική θεώρηση του μεγάλου προβλήματος που λέγεται σακχαρώδης διαβήτης.

Συγκεκριμένα για τη Σιταγλιπτίνη σημείωσε: Εδώ και μερικά χρόνια για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κυκλοφορεί σκεύασμα που περιέχει σιταγλιπτίνη.

Είναι μέλος μιας κατηγορίας από του στόματος υπογλυκαιμικών φαρμάκων, που ονομάζονται αναστολείς της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης-4 (DPP-4). Η βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου που παρατηρείται με αυτό τον παράγοντα μπορεί να επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης των επιπέδων των ενεργών ορμονών που ονομάζονται ινκρετίνες, που είναι μέρος ενδογενούς συστήματος που εμπλέκεται στη φυσιολογική ρύθμιση της ομοιόστασης της γλυκόζης. Αυξάνοντας τα επίπεδα των ενεργών ινκρετινών, η σιταγλιπτίνη αυξάνει την απελευθέρωση της ινσουλίνης και μειώνει τα επίπεδα της γλυκαγόνης με ένα γλυκοζοεξαρτώμενο τρόπο.

Στις 4 Ιανουαρίου 2012, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε επίσημη έγκριση για τη χρήση της Σιταγλιπτίνης (σε περιεκτικότητες των 50mg & 25mg) σε ασθενείς με ΣΔτ2 με μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, θα παρουσιαστούν δεδομένα που αφορούν στη δράση του GLP-1 στο καρδιαγγειακό και για πρώτη φορά λεπτομέρειες για το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της μελέτης LEADER®.

Λιραγλουτίδη: Ανήκει στα υπογλυκαιμικά φάρμακα, που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά και είναι ένα ανάλογο του ανθρώπινου GLP-1 (προσομοιάζον με τη Γλυκαγόνη Πεπτίδιο-1).

Το GLP-1 είναι μια φυσική εντερική ορμόνη που διαδραματίζει κύριο ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων γλυκαιμίας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στο διαβήτη τύπου 2, τόσο η παραγωγή αλλά κυρίως η δράση του GLP-1 είναι συχνά μειωμένη. Δρα διεγείροντας την παραγωγή ινσουλίνης μόνον όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά. Έχει λάβει ένδειξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη θεραπεία ενηλίκων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 για την επίτευξη γλυκαιμικού ελέγχου σε συνδυασμό με μετφορμίνη ή σουλφονυλουρία.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 η θεραπεία με τη Σιταγλιπτινη είναι τα παρακάτω :

1. Διαθέτει φυσιολογικό μηχανισμό δράσης

2. Μεγάλη αποτελεσματικότητα συνοδευόμενη από σημαντική μείωση όλων των γλυκαιμικών παραμέτρων: μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C), μείωση της προγευματικής γλυκόζης (FPG), μείωση της μεταγευματικής γλυκόζης (PPG).

3. Δεν προκαλεί υπογλυκαιμικά επεισόδια, σε αντίθεση με ευρέως χρησιμοποιούμενα ιδιοσκευάσματα.

4. Δεν επηρεάζει το σωματικό βάρος των ασθενών, σε αντίθεση με ευρέως χρησιμοποιούμενα ιδιοσκευάσματα.

5. Εκτιμάται, από τα μέχρι σήμερα δεδομένα ότι, βελτιώνει τη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος, γεγονός, που εφ’όσον αποδειχθεί από κλινικές μελέτες που διεξάγονται ήδη, θα δώσει μία νέα διάσταση στη συνολική θεώρηση του μεγάλου προβλήματος που λέγεται σακχαρώδης διαβήτης.


Η λιραγλουτίδη όπως έχει αποδειχθεί:

- προσφέρει σημαντική βελτίωση της γλυκαιμίας
- προσφέρει μείωση του σωματικού βάρους
- προσφέρει μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης
- βελτιώνει τη λειτουργικότητα των β- κυττάρων

Η λιραγλουτίδη χορηγείται μία φορά ημερησίως οποιαδήποτε στιγμή, ανεξάρτητα από τα γεύματα και μπορεί να εγχυθεί υποδόρια στην κοιλιά, στο μηρό ή στο βραχίονα. Η θέση και η ώρα της ένεσης μπορούν να αλλάξουν χωρίς προσαρμογή της δόσης. Παρόλα αυτά, είναι προτιμότερο η λιραγλουτίδη να χορηγείται περίπου την ίδια ώρα της ημέρας, όταν έχει επιλεγεί η πιο εξυπηρετική ώρα.

Το Μάιο του 2010 η Φαρμακευτική Εταιρεία που διαθέτει το φάρμακο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της μελέτης με τίτλο LEADER® (Liraglutide Effect and Action in Diabetes: Evaluation of Cardiovascular Outcome Results). Πρόκειται για μια μακροχρόνια, πολυκεντρική, πολυεθνική, τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη φάσης 3b, στην οποία έχουν ήδη ενταχθεί 8.613 ασθενείς παγκοσμίως. Η μελέτη θα διαρκέσει 5 έτη.

Στις Κατευθυντήριες Οδηγίες επισημαίνεται η συμβολή των υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, κύρια των στατινών, που θεωρούνται αποτελεσματικά φάρμακα, με καλή συμμόρφωση και ανεκτικότητα. Σημειώνω, ενδεικτικά τις μελέτες HPS, με σιμβαστατίνη, Prove-It, με ατορβαστατίνη, Jupiter, με ροζουβαστατίνη, που δείχνουν όλες τη θαυμάσια αποτελεσματικότητα των στατινών αυτών στο λιπιδαιμικό profile και τα κλινικά οφέλη.








    Στην κορυφή