120.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΨΩΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Xιλιάδες ασθενείς με ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής,καθυστερούν να επισκεφτούν το δερματολόγο τους, γιατί νομίζουν ότι έχουν πιτυρίδα και χρησιμοποιούν σαμπουάν τα οποία μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής ανέρχονται σε120.000. Τα φυσικά συμπτώματα του κνησμού και των λεπιών δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ασθενών, ενώ η προκατάληψη του περιβάλλοντος, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό,χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.Πολλοί είναι εκείνοι που λανθασμένα θεωρούν τη νόσο μεταδοτική και ζητούν από τους ασθενείς να απομακρυνθούν από τις πισίνες και τα κομμωτήρια.

«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν νέες εξελιγμένες τοπικές θεραπείες διαθέσιμες για τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Έχουμε νέες φαρμακοτεχνικές μορφές ειδικά σχεδιασμένες για το τριχωτό της κεφαλής, που δε μυρίζουν, δεν ερεθίζουν το δέρμα, είναι εύκολες στη χρήση και προσφέρουν αποτέλεσμα ακόμη και σε μία εβδομάδα»ανέφερε ο ο Αν. Καθηγητής Δερματολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος. «Το Xamiol®gelγια παράδειγμα εφαρμόζεται μόνο μία φορά την ημέρα και το 30% των ασθενών καθαρίζει ή σχεδόν καθαρίζει από την πρώτη εβδομάδα, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα το ποσοστό φτάνει περίπου στο 60%».

Μέχρι τώρα οι θεραπείες για το τριχωτό της κεφαλής είχαν δυσάρεστη οσμή, άφηναν λεκέδες σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα και απαιτούσαν ενασχόληση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκαλώντας επιπλέον επιβάρυνση και άγχος στους ασθενείς.Δεν είναι τυχαίο που το 40% των ασθενών δε συμμορφώνεται με τη θεραπεία με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μία νέα μορφή gel,το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά ημερησίως. Το νέο gel είναι ένας συνδυασμός δυο ουσιών, της καλσιποτριόλης και της βηταμεθαζόνης (Xamiol®gel60gr).Η νέα μορφή είναι ένα άνυδρο gel(oleogel)που προσφέρει μαλακτικές ιδιότητες.Δεν περιέχει αλκοόλ και έτσι δεν ερεθίζει και δεν ξηραίνει το δέρμα.

«Εάν κάποιος έχει δοκιμάσει διάφορα αντιπιτυριδικά σαμπουάν χωρίς αποτέλεσμα,καλό θα ήταν να επισκεφτεί το δερματολόγο του, γιατί μπορεί να πάσχει από ψωρίαση.Εμείς οι δερματολόγοι έχουμε πολλά όπλα να αντιμετωπίσουμε αυτή την πάθηση και οι ασθενείς μπορούν να είναι πιο αισιόδοξοι, ότι μπορούν να ζουν καλά με την ψωρίαση»αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ρηγόπουλος,δίνοντας ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα.


Σχετικά με την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής


Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής εμφανίζεται όταν λανθασμένα σήματα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, προκαλούν τη γρήγορη αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος. Στην ψωρίαση τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται κάθε τρεις με πέντε ημέρες, αντί για κάθε 28 με 30ημέρες στο υγιές δέρμα, προκαλώντας το περισσεύουν δέρμα να συσσωρεύεται στην επιφάνεια με την μορφή κόκκινων πλακών με αργυρόχρωμα λέπια.

1στους 50 ανθρώπους πάσχει από ψωρίαση,ενώ από αυτούς το 60% έχουν ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής δεν είναι μεταδοτική,ωστόσο η τάση των ανθρώπων γύρω μας να κοιτούν επίμονα, κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται βρώμικοι, στιγματισμένοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματική κούραση– οι άνθρωποι παραπονιούνται από αίσθημα καύσου, σφίξιμο και τόσο έντονο κνησμό και δεν μπορούν να κοιμηθούν ή να λειτουργήσουν στην εργασία τους. Η επιθυμία τους να ξύνονται όλη την ώρα,κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άγχος, ντροπή, απελπισία και θυμό.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, ωστόσο η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο. Η ψωρίαση μπορεί να πυροδοτηθεί από την αλλαγή του καιρού, από τραύμα στο δέρμα ή συναισθηματικό άγχος, από αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή, κάπνισμα και κάποιες μολυσματικές λοιμώξεις, όπως η στρεπτοκοκκική λοίμωξη.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, η οποία είναι χρόνια υποτροπιάζουσα δερματική διαδικασία, ωστόσο μπορεί κανείς να την διαχειριστεί αποτελεσματικά. Τοπικές θεραπείες – θεραπείες που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα – αποτελούν συνήθως θεραπείες πρώτης γραμμής, καθώς φαίνεται ότι είναι κατάλληλες για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής ή πιτυρίδα;

ΨΩΡΙΑΣΗ – ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ


    Στην κορυφή