11 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ - 47 ΕΧΟΥΝ ΝΟΣΗΛΕΥΘΕΙ ΣΕ ΜΕΘ


Σε έξαρση βρίσκεται και φέτος αυτή την εποχή η γρίπη και γενικότερα οι ιώσεις, ενώ σύμφωνα με τα στοιχειά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν χάσει τη ζωή της 11 άνθρωποι, ενώ 47 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα παραπάνω προκύπτουν απο την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την εβδομάδα 20 έως 26 Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

- Οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπωδη συνδρομή παρουσιάζουν μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένουν όμως σε υψηλά επίπεδα. Βρίσκονται επίσης σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απο αυτά της αντίστοιχης εβδομάδας της περσινής περιόδου 2010 - 2011 και της περιόδου της πανδημίας 2009 - 2010.

- Κατά την εβδομάδα 20 - 26 Φεβρουάριου, απεστάλησαν στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης συνολικά 97 κλινικά δείγματα. Τα 63 (65%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης. Τα 40 (63,5%) απο τα θετικά δείγματα ήταν ιός γρίπης τύπου Β και τα 23 (36,5%) ήταν ιός γρίπης τύπου Α(Η3Ν2).

- Μέχρι την Πέμπτη 1 Μαρτίου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σαράντα επτά (47) σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ειναι σοβαρό περιστατικό που δεν νοσηλεύθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

- Μέχρι την Πέμπτη 1 Μαρτίου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί έντεκα (11) θάνατοι. Οι εν λόγω θάνατοι αφορούν σε 10 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και σε έναν ασθενή που δεν νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ. Ένα απο τα έντεκα αυτά κρούσματα ήταν εισαγόμενο.

- Η θνησιμότητα στην Ελλάδα απο όλες τις αιτίες κυμάνθηκε στα πλαίσια της αναμενόμενης.

Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν εξακολουθούν να είναι το Β και το Α (Η3Ν2).



    Στην κορυφή