11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ


ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημοσιοποιεί σοκαριστικά στοιχεία που αφορούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και αναρωτιόμαστε … πόσο δύσκολο είναι σήμερα να είσαι παιδί?

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

Βάσει στοιχείων που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα 78 εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ένας στους τέσσερις είναι παιδί. Με άλλα λόγια, 14.820.000 παιδιά, δηλαδή το 19% των παιδιών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλούνται από τη φτώχεια.

Το 2005 το ποσοστό αυτό στα 27 κράτη μέλη έφτανε το 19% για τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο του πληθυσμού ήταν 16%.

Συμπέρασμα: Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Ακόμη, βάσει εκτιμήσεων του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children), το 2012:

Ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος αναμένεται να αγγίξει τα 2.000.000 παγκοσμίως.

8.000.000 ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να εξαφανιστούν.

Συνολικά, 300.000.000 παιδιά αυτής της γενιάς ενδέχεται να κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ενηλικίωσή τους.

Όσο αποκρουστική και αν ακούγεται, αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία ζούμε.

Θέλουμε αλήθεια ένα τέτοιο κόσμο για τα παιδιά;

Βάσει του ετήσιου report του Child Helpline International (CHI) για το 2009:

Οι Τηλεφωνικές Γραμμές Βοήθειας σε όλο τον κόσμο δέχτηκαν 14.087.484 κλήσεις.

Εδώ και 16 χρόνια, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που αποστολή του έχει την προάσπιση και την προστασία των παιδιών έχει στηρίξει υλικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και ιατρικά περισσότερα από 30.000 παιδιά.

Κι όμως, λόγω έλλειψης χώρων δεν είχαμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στη φιλοξενία ακόμη 1230 παιδιών. Και ο αριθμός των παιδιών που έχουν ανάγκη αυξάνεται καθημερινά.

Τα τελευταία χρόνια, 1 στους 5 Έλληνες, παιδιά και ενήλικες, έχουν καλέσει στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Χαμόγελου, με στόχο να καταγγείλουν ή να ζητήσουν στήριξη για την κάλυψη σημαντικής ανάγκης κάποιου παιδιού.    Στην κορυφή