10ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΧΛΙΑΚΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Πριν από μερικά χρόνια η κώφωση δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί ούτε με τα πιο ισχυρό ακουστικό βαρηκοίας και πολλές φορές το αποτέλεσμα ήταν η κωφαλαλία, και η μόνη δυνατή λύση η νοηματική γλώσσα.

Σήμερα, το κοχλιακό εμφύτευμα, μια μικρή επαναστατική συσκευή (πολλοί το αποκαλούν το βιονικό αυτί) μπορεί να αποκαταστήσει αίσθηση ακοής ακόμη και στην πλήρη κώφωση.

Όπως εξηγεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του 10ου Πανευρωπαικού Συνεδρίου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων στα παιδιά (ξενοδοχείο Divani Apollon Palace στη Βουλιαγμένη, 12-15 Μαίου 2011), Θωμάς Νικολόπουλος «τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη χρήση των κοχλιακών εμφυτευμάτων και πολλά κωφά παιδιά μπορούν να μαθαίνουν όχι μόνο την Ελληνική προφορική γλώσσα αλλά και Αγγλικά και Γερμανικά και άλλες γλώσσες!

Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα?


Πρόκειται για μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που έχει δυο μέρη – το εσωτερικό και το εξωτερικό. Το μεν εσωτερικό τμήμα εμφυτεύεται μέσα στο αυτί κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης από έμπειρο και εξειδικευμένο ωτοχειρουργό. Το δε εξωτερικό τμήμα μοιάζει με ένα ακουστικό βαρηκοίας πίσω από το αυτί. Στην δε ερώτηση αν κάνει για όλους τους κωφούς, ο κ Νικολόπουλος απάντησε ότι λόγω του ότι πάνω από 90% των κωφών έχουν κοχλιακή βλάβη, το εμφύτευμα είναι ικανό να δώσει αίσθηση ακοής στην πλειοψηφία των κωφών. ‘Όμως η αίσθηση αυτή δεν θα είναι το ίδιο χρήσιμη σε όλους. Ενήλικες και παιδιά που έχασαν την ακοή τους αφού είχαν πρώτα αναπτύξει ομιλία είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για την επέμβαση αυτή. Το άλλο άκρο, δηλαδή αυτοί που θα βοηθηθούν λιγότερο ή καθόλου, είναι οι ενήλικες, εκ γεννετής κωφοί, που χρησιμοποιούν την νοηματική σαν γλώσσα επικοινωνίας και δεν έχουν αναπτύξει τη προφορική γλώσσα. Ακόμη και αυτοί πιθανότατα θα ακούσουν τους καθημερινούς θορύβους, όπως τα αυτοκίνητα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν την ομιλία.

Αν όμως οι εκ γεννετής κωφοί ενήλικες έχουν ήδη καταφέρει να μιλήσουν και η προφορική γλώσσα είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας, το κοχλιακό εμφύτευμα μπορεί να τους βοηθήσει, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, και να τους ευκολύνει σημαντικά την καθημερινή τους ζωή δίνοντάς τους σημαντική ακουστική αντίληψη.

Τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά είναι υποψήφια για την επέμβαση.

Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο, τα παιδιά, που είναι εκ γεννετής κωφά, αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα των υποψηφίων για κοχλιακή εμφύτευση. Αν και δεν άκουσαν ποτέ και δεν έχουν ακουστικές μνήμες, η ακοή μέσω του εμφυτεύματος είναι πολλές φορές αρκετή για την ανάπτυξη ακουστικής αντίληψης και στη συνέχεια του προφορικού λόγου, με την αναγκαία εκπαίδευση. Ο καθηγητής O’Donoghue από το Πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία, επίσημος προσκλημένος στο Συνέδριο τονίζει ‘Οσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο!. Εφ’ όσον βέβαια έχει επιβεβαιωθεί η κώφωση και έχουν δοκιμαστεί ακουστικά βαρηκοίας χωρίς αποτέλεσμα’. Στην δε ερώτηση αν χρειάζεται εκπαίδευση, ο καθηγητής συμπληρώνει ‘Για τους ενήλικες και παιδιά που είχαν ομιλία όταν συνέβη η κώφωση, δεν χρειάζεται εντατική εκπαίδευση και λογοθεραπεία. Συνήθως μέσα σε ένα, το πολύ δύο χρόνια, με λίγη βοήθεια, αποκτούν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Σε αρκετά όμως μικρά, εκ γεννετής κωφά, παιδιά χρειάζονται αρκετά χρόνια υποστήριξης, εκπαίδευσης, και λογοθεραπείας..

Το Πανευρωπαικό Συνέδριο Κοχλιακών Εμφυτευμάτων θα γίνει φέτος στην Αθηνα

Στις 12-15 Μαίου στο Divani Appolon Palace στη Βουλιαγμένη και είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας διότι φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια Κοχλιακής Εμφύτευσης. Είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένεται να το παρακολουθήσουν πάνω απο 1.500 ιατροί και επαγγελματίες υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία, Κίνα, και άλλες χώρες).

Που απευθύνεται;

Απευθύνεται σε Γιατρούς, Ερευνητές, Λογοθεραπευτές, και Εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με το αντικείμενο της Ωτορινολαρυγγολογίας, Ακοολογίας, Λογοθεραπείας, Εκπαίδευσης, και Παιδιατρικής και στους νέους Συναδέλφους που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στον νευραλγικό αυτό τομέα. Εκτός από τις πολλές στρογγυλές τράπεζες και ομιλίες για κοχλιακά εμφυτεύματα, περιλαμβάνει και ειδικά workshops ακοολογίας, ακουστικών βαρηκοίας, λογοθεραπείας, και ειδικής εκπαίδευσης.

Κοχλιακό εμφύτευμα - ένα μικρό ‘θαύμα’

Ο κ Νικολόπουλος μας προσγειώνει στην πραγματικότητα ‘μπορεί να είναι για πολλούς ένα μικρό ‘θαύμα’ αλλά για να αποδώσει, όπως όλα τα ανθρώπινα θαύματα, θέλει επιμονή, υπομονή, αγάπη, και συχνά πολύ δουλειά από πολλούς ανθρώπους (ΩΡΛ, εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές, και πάνω απ’ όλα τους γονείς)’

Περισσότεροι από 1500 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του 10ου Πανευρωπαικού Συνεδρίου για τα Κοχλιακά Εμφυτεύματα στα παιδιά καταθέτοντας την κλινική τους εμπειρία και τις διεθνείς μελέτες που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση των κώφωσης.


    Στην κορυφή