10ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ


Στις 5 Οκτωβρίου στις 19.30 με μια επιστημονική Τελετή Έναρξης στο ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα, αρχίζουν τις εργασίες τους τα δύο σημαντικά Συνέδρια υπό την Προεδρία του Καθηγητού Σωτηρίου Α. Ράπτη, Αθήνα, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π.) και του Καθηγητού Ramon Pujol, Μαδρίτη, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εσωτερικής Παθολογίας. Οι γλώσσες του Συνεδρίου είναι η ελληνική και η αγγλική και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υγείας, καθώς και της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι διοργανωτές, όπως και ιδιαιτέρως τονίζεται, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, Καθηγητής Felix Unger και ο επίτιμος Πρόεδρος της EFIM (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εσωτερικής Παθολογίας), Καθηγητής Ugo Carcassi (Ιταλία), ο οποίος την 4η Οκτωβρίου του 1995 ίδρυσε μαζί με τον Καθηγητή Σωτήριο Α. Ράπτη στην Αθήνα την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Γι’ αυτό και ο τίτλος του χαιρετισμού του κ. Carcassi είναι “Why Athens”.

Φέτος η Ιπποκράτειος διάλεξη θα έχει το επίκαιρο θέμα "The European Health Economy in the Financial Crisis'’, στην οποία θα προεδρεύσει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η διάλεξη θα δοθεί από τον Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Αννοβέρου και Πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας των Οικονομικών της Υγείας, J.-Matthias Graf von der Schulenburg. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο διακεκριμένος ομιλητής είναι τρισέγγονος του Στρατηγού, Johann-Matthias Graf von der Schulenburg, που έμεινε στην ιστορία του τόπου μας ως ο υπερασπιστής και απελευθερωτής της Κέρκυρας κατά την τουρκική πολιορκία του 1716, το άγαλμα του οποίου διασώζεται μπροστά από το παλαιό φρούριο της πόλης της Κέρκυρας.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου πλαισιώνουν 145 διακεκριμένοι, Έλληνες και ξένοι, προσκεκλημένοι ομιλητές, από 19 χώρες, με 26 διαλέξεις, 11 στρογγυλά τραπέζια, 5 συνεδρίες παρουσίασης κλινικών περιπτώσεων, καθώς και πρόεδροι συνεδριών από 50 διεθνείς και 20 ελληνικές πανεπιστημιακές κλινικές και νοσοκομεία. Επιπλέον, θα λάβουν χώρα 11 συνεδρίες παρουσίασης 67 προφορικών ανακοινώσεων και 38 συνεδρίες παρουσίασης 388 αναρτημένων ανακοινώσεων.

Καινοτομία του Συνεδρίου αποτελούν τα e-posters, με τη χρήση τεχνολογίας που αξιοποιείται από τη NASA, το MIT, το NIH, το Πανεπιστήμιο Harvard και το John Hopkins University, για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μια έρευνα του American Forest & Paper Association, «η ηλεκτρονική υποβολή και παρουσίαση των posters μειώνει σημαντικά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη χρήση των παραδοσιακών αναρτημένων ανακοινώσεων, δεδομένου ότι για κάθε 1000 posters που τυπώνονται, σπαταλούνται 70.000 λίτρα νερού και κόβονται 3 μεγάλα δέντρα μόνο για την παραγωγή του χαρτιού που απαιτείται».

Στις δύο καλύτερες παρουσιάσεις εργασιών ειδικευομένων ιατρών (ενός Έλληνα κι ενός αλλοδαπού), θα απονεμηθεί το βραβείο «Ηρακλή Φίλη», που δίδεται κάθε χρόνο από την Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας στη μνήμη του Δρ. Η. Φίλη, διακεκριμένου ιατρού, ιδρυτικού μέλους της Ε.Ε.Ε.Π. και Προέδρου της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ (500 ευρώ έκαστος)που προσφέρεται από την οικογένειά του.

Στους συμμετέχοντες του Συνεδρίου θα απονεμηθούν 17 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης από το European Accreditation Council for Continuing Medical Education (EACCME) European της Union of Medical Specialists (UEMS), αμοιβαία αναγνωρίσιμα από την American Medical Association (AMA).
Οι περιλήψεις εργασιών του Συνεδρίου έχουν δημοσιευτεί στο τεύχος 22 / ένθετο 1 του European Journal of Internal Medicine (EJIM) που εκδίδεται από την Elsevier Publishing.

Μεταξύ των πολλών σημαντικών ανακοινώσεων σημειώνεται την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, η διάλεξη του Καθηγητή Hans-Ulrich Haering, από το ονομαστό Πανεπιστήμιο του Tuebingen της Γερμανίας, για το ρόλο του ήπατος και του εγκεφάλου στη γένεση της παχυσαρκίας, με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων, ιδιαίτερης κλινικής σημασίας, από την πρωτοποριακή δουλειά του. Την ίδια ημέρα η Πρόεδρος του Αμερικανικού Ιατρικού Κολεγίου, Καθηγήτρια Virginia L. Hood, θα μιλήσει για τη «Φροντίδα υγείας με υψηλή αξία και χαμηλό κόστος». Από τα στρογγυλά τραπέζια της ίδιας ημέρας υπό την προεδρία του Καθηγητή Ευστρ. Μαλτέζου, θα υπάρχουν εισηγήσεις για την αντίσταση στην ινσουλίνη από τον Καθηγητή Γ. Δημητριάδη, για την αντίσταση στη χημειοθεραπεία των λοιμώξεων από την Καθηγήτρια Ε. Γιαμαρέλλου και την αντίσταση στη χημειοθεραπεία του καρκίνου από τον Αν. Καθηγητή Χ. Παπαδημητρίου. Ο Καθηγητής Γ. Νταλέκος θα προεδρεύσει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα τη «Σημερινή αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β και C».

Την Παρασκευή 7/10, o Καθηγητής Α. Βαγενάκης θα διεξέλθει το θέμα διαχείρισης της υποκλινικής νόσου του θυρεοειδούς, ο Λέκτορας Αιματολογίας Παναγ. Τσιριγώτης θα δώσει διάλεξη για τη χρήση βλαστικών κυττάρων και ο Καθηγητής W. Scherbaum για το ρόλο των γαστρεντερικών ορμονών στην αντιμετώπιση του τύπου 2 διαβήτη. Την ίδια ημέρα στο στρογγυλό τραπέζι «Σταυροδρόμι στην υγεία των γυναικών: Αυτοανοσία, Μεταβολικό σύνδρομο, Καρδιαγγειακός κίνδυνος και καρκίνος» που συντονίζουν η Καθηγήτρια P. Schumm_Draeger και η Eπ. Καθηγήτρια Ε. Μπουτάτη και θα γίνουν αντίστοιχες εισηγήσεις από τον Καθηγητή D. Séréni, Eπ. Καθηγήτρια Ε. Μπουτάτη, αν. Διευθύντρια Γ. Κολοβού, την Καθηγήτρια Ε. Διαμάντη-Κανταράκη και την Επ. Καθηγήτρια Μ. Πέππα,
Το Σάββατο 8/10, μεταξύ των άλλων, ο Καθηγητής Ν. Κατσιλάμπρος θα δώσει διάλεξη για το «Μεταγευματικό Δυσμεταβολισμό» και το επιστημονικό πρόγραμμα θα κλείσει με τον Καθηγητή Μ. Lahav που θα αναφερθεί στη σημασία των τελομερών.


Το πλήρες Τελικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου με αναλυτικό κατάλογο όλων των ομιλητών είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο www.efim2011.org

Η Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π.) ιδρύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1987 από τριανταοχτώ εξέχοντες Έλληνες Παθολόγους ως επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με μέλη σε όλη την Ελλάδα, προωθώντας του ιδρυτικούς σκοπούς της δηλαδή την «προάσπιση και αναβάθμιση της ειδικότητας της Εσωτερικής Παθολογίας» και την «ανάληψη δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην προαγωγή της υγείας του κοινωνικού συνόλου».

Η European Federation of Internal Medicine (EFIM) ιδρύθηκε την 4η Οκτωβρίου του 1995 στην Αθήνα, από τον Καθηγητή U. Carcassi (Ιταλία) και τον Καθηγητή Σ. Α. Ράπτη (Αθήνα), ως επιστημονικός φορέας που συνένωσε όλες τις επιστημονικές εταιρείες εσωτερικής παθολογίας στην Ευρώπη, με σκοπό την προαγωγή της ειδικότητας και εν τέλει τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Σήμερα αριθμεί 32 χώρες-μέλη και εκπροσωπεί περισσότερους από 35.000 ειδικευμένους και ειδικευόμενους συναδέλφους στο πεδίο της Εσωτερικής Παθολογίας.


    Στην κορυφή