100.000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από 100.000 θάνατοι ετησίως, οφείλονται στις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων. Στις ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, αν. καθηγητής του τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με θέμα «Η συμβολή των φαρμακείων στην πρόληψη για βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και εξοικονόμηση πόρων από τη δευτεροβάθμια περίθαλψη».

Ο κ. Δεμέτζος τόνισε πως τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων φανερώνουν ότι περισσότερα από 130 φάρμακα έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία, για λόγους ασφάλειας, τα τελευταία 40 χρόνια. Επίσης, το 50% των φαρμάκων αποσύρονται από την κυκλοφορία εντός των δύο πρώτων ετών. Είναι δύσκολο, δε, να υπολογισθεί το κόστος των Α.Ε για το σύστημα υγείας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, παρεμβαίνοντας, τόνισε πως «Ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι καθοριστικός στον τομέα της πρόληψης και της φροντίδας υγείας, τόσο με την επιστημονική συμβουλή του για την ορθολογική χρήση φαρμάκων όσο και με την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσα από το φαρμακείο». Επίσης συμπλήρωσε πως περίπου 500.000.000 ευρώ αναμένεται να είναι το όφελος για το Ασφαλιστικό Σύστημα, από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στις οποίες καθοριστικό ρόλο έχουν τα 12.000 φαρμακεία που λειτουργούν στη χώρα μας.

Ο κ. Αμπατζόγλου επανέλαβε την πρόταση-προσφορά προς την Πολιτεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Μιλώντας ο γεν. γραμματέας του ΠΦΣ κ. Δημήτριος Καραγεωργίου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης των πολιτών στην ορθή χρήση των φαρμάκων, ιδίως στις παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, ως μέσο ορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και ασφάλειας της χρήσης φαρμάκων, καθώς και στη χρήση των 12.000 σημείων-φαρμακείων ως κέντρα ενημέρωσης σε εθνικές καμπάνιες της Υγείας.

Ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, φαρμακοποιός-οικονομολόγος Υγείας, είπε πως το κοινοτικό φαρμακείο εξυπηρετεί καθημερινά θέματα υγείας μεγάλου αριθμού πολιτών-ασθενών, επειδή η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη, έχει συγκεκριμένο ωράριο και πάντα υπάρχει ένας επιστήμονας υγείας σε αυτό.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Θ. Αμπατζόγλου κατέληξε πως η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να σταματήσει να θεωρεί τους φαρμακοποιούς ως μοναδικούς υπαίτιους για τη φαρμακευτική δαπάνη και να συνεργασθεί μαζί τους για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.


    Στην κορυφή