1% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ


Τις τελευταίες εξελίξεις και νέα σημαντικά δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή παρουσίασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δρ. Γεώργιος Παρχαρίδης, καθώς και ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκλεγμένος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Δρ. Παναγιώτης Βάρδας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκε η νέα καινοτόμος αγωγή, δαβιγατράνη (που χορηγείται από το στόμα και εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συγκεκριμένο φάρμακο θεωρείται ως η μεγαλύτερη εξέλιξη μετά από διάστημα 50 ετών στους αντιπηκτικούς παράγοντες που έχουν λάβει έγκριση για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, την πιο συνηθισμένη μορφή αρρυθμίας της καρδιάς.

Σημειώνεται ότι 350,000 άνθρωποι λαμβάνουν ήδη δαβιγατράνη (dabigatran), για τη συγκεκριμένη ένδειξη, στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και σε αρκετές ακόμα χώρες, μειώνοντας τον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους.

Η εξέλιξη αυτή αφορά σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, καθώς 1 στους 4 ενήλικες άνω των 40 ετών εκδηλώνει κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Πιο συγκεκριμένα 4,5 εκ. Ευρωπαίοι πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή. Στην Ελλάδα, 100.000 άνθρωποι πάσχουν από αυτή την αρρυθμία και βάση διεθνών επιδημιολογικών δεδομένων, το 4% των Ελλήνων άνω των 60 ετών και το 9% άνω των 80 ετών εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή.

Σε σχετική δήλωσή του ο Παναγιώτης Βάρδας ανέφερε: “50 χρόνια μετά από την εμφάνιση της βαρφαρίνης, σήμερα με τη δαβιγατράνη, η αντιθρομβωτική αγωγή στην κολπική μαρμαρυγή αναβαθμίζεται σημαντικά, καθώς ο ασθενής κερδίζει σε ποιότητα ζωής, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και τελικά σε προστασία από τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια”.
Αντίστοιχα ο Γεώργιος Παρχαρίδης σημείωσε ότι: “Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία συχνά εμφανιζόμενη αρρυθμία. Υπολογίζεται ότι περίπου 150,000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και προσβάλλει πάνω από 1% του γενικού πληθυσμού αλλά η παρουσία της αυξάνεται σε 10% σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών.Η σοβαρότερη επιπλοκή της νόσου, που είναι η εκδήλωση εμβολικού εγκεφαλκού επεισοδίου, μπορεί να προληφθεί με τη κατάλληλη αντιθρομβωτική θεραπεία.”
Η αγωγή με δαβιγατράνη, σε αντίθεση με την αγωγή με τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα κουμαρινικά αντιπηκτικά, δεν απαιτεί επαναλαμβανόμενες εργαστηριακές εξετάσεις και αλλαγές της δόσης, δεν επηρεάζεται από την τροφή και έχει μικρή πιθανότητα αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα.
Η έγκριση της δαβιγατράνης για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή βασίζεται μεταξύ άλλων επιστημονικών δεδομένων και στα αποτελέσματα της μελέτης RE-LY®, μιας από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί ποτέ για την κολπική μαρμαρυγή σε περισσότερους από 18.000 ασθενείς.

Σημειώνεται ότι η δαβιγατράνη (dabigatran) διατίθεται ήδη σε ασθενείς για τη νέα ένδειξη, καθώς, επίσης, από το 2008, έχει λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την πρωτογενή πρόληψη των φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων (φλεβική θρόμβωση στα κάτω άκρα και πνευμονική εμβολή) σε ενήλικες που έχουν υποβληθεί σε εκλεκτική χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος.


    Στην κορυφή