ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ, ΑIDS ΚΑΙ ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚ ΣΠΡΕΝΓΚΕΡ ΣΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσκεψη του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Dr. Μ. Sprenger, στα γραφεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, στο Μαρούσι μαζί με ομάδα εμπειρογνωμόνων. Κατά τη συνάντηση ο Dr. Sprenger ενημερώθηκε για την πορεία των προγραμμάτων δημόσιας υγείας που υλοποιεί το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και αφορούν στην μικροβιακή αντοχή, στην επιδημία HIV/AIDS σε χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ), καθώς και για την ελονοσία. Επίσης, παρουσιάστηκαν δεδομένα από τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού φορέα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα.

Ο Dr. Sprenger τόνισε ότι η μικροβιακή αντοχή στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πολύ, γεγονός που συνεπάγεται κινδύνους για τους ασθενείς, αλλά και ανάγκη ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών και εφαρμογή απλών και φθηνών προληπτικών μέτρων, όπως η υγιεινή των χεριών. Επίσης, αποδίδοντας τα εύσημα στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. δήλωσε ότι υπάρχει τεχνογνωσία στη χώρα μας και είναι αναγκαία και η πολιτική βούληση για να μειωθεί το πρόβλημα της αντοχής στα ελληνικά νοσοκομεία. Υπάρχει ανάγκη συντονισμένης εφαρμογής μέτρων για τον έλεγχο των λοιμώξεων καθώς και εφαρμογής του σχεδίου δράσης με επιτήρηση από τον καθ’ύλην αρμόδιο φορέα.

Όσον αφορά στο θέμα της επιδημίας HIV/AIDS σε ΧΕΝ επισήμανε τον δεκαπλασιασμό των κρουσμάτων τα τελευταία δύο χρόνια και την ανάγκη μέτρων καταπολέμησης της επιδημίας, όπως το πρόγραμμα δωρεάν χορήγησης βελονών και συρίγγων, η γρήγορη πρόσβαση σε υπηρεσίες απεξάρτησης, καθώς και ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές. Ο Dr. Sprenger επικρότησε τις προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας του HIV/AIDS στην χώρα μας, και τη λειτουργία 27 νέων κέντρων απεξάρτησης από τον ΟΚΑΝΑ, ενώ ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, σχολίασε την πιθανότητα σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων αν συνεχιστεί η επιδημία.

Τέλος, δήλωσε πως τα λίγα περιστατικά ελονοσίας είναι δυνητικά απειλητικά για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, επικροτώντας παράλληλα τις μέχρι τώρα δράσεις και το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της νόσου από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνεργασία με το ECDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


    Στην κορυφή