ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ZHTOYN OI NΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ


Η δωρεά και η μεταμόσχευση οργάνων θεωρείται πράξη ύψιστης αγάπης, εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού. "Στην Ελλάδα, η Πολιτεία, όχι μόνο δεν βοηθά να αυξηθούν οι μεταμοσχεύσεις, αλλά θέτει σε κίνδυνο όλους εκείνους που έχουν κάνει ήδη μεταμόσχευση." επισημαίνει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και προσθέτει:

"Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς για να μπορέσουν να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να διατηρήσει το μόσχευμα, πρέπει να παίρνουν συγκεκριμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για όλη τους τη ζωή.

Τα φάρμακα αυτά καθορίζουν τη διατήρηση του μοσχεύματος και γι΄ αυτό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και σταθερά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς υποβάλλονται τακτικά σε συγκεκριμένες εξετάσεις.

Η ΖΩΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΣΟΒΑΡΑ !!!

Από τη Δευτέρα 01/10/2012, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει πλέον μόνο την τιμή αναφοράς ανά κατηγορία φαρμάκου (ανώτατη τιμή αποζημίωσης) και δραστική ουσία, δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή, και ο γιατρός θα συνταγογραφεί τη δραστική ουσία και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Στην περίπτωση που το προτεινόμενο φάρμακο είναι ακριβότερο από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, τότε ο γιατρός πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο ότι εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή του επί της τιμής αναφοράς θα επιβαρυνθεί και με την διαφορά τιμής!

Σήμερα, με το μέτρο αυτό, καταδικάζονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους, με άμεσο κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματός τους.

Αυτό συμβαίνει, όταν, για καθαρά οικονομικούς λόγους αναγκάζονται να αλλάζουν τα φάρμακά που χρειάζονται ανάλογα με την τιμή τους αλλά και τη δυνατότητα που έχουν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να μην έχουν, τη συγκεκριμένη και σταθερή αγωγή που θα μπορεί να διατηρήσει τα σταθερά επίπεδα που χρειάζονται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμα και αν υπάρξει μια μικρή χρηματική εξοικονόμηση, θα εξαλειφθεί από την ανάγκη των μεταμοσχευμένων να κάνουν ακόμα πιο συχνά τις απαραίτητες και συγκεκριμένες εξετάσεις που χρειάζονται.

Οι οικονομικοί λόγοι δεν μπορεί να αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα σε θέματα υγείας, ειδικά στις περιπτώσεις των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων τα οποία είναι απαραίτητα όχι μόνο για τη διατήρηση του μοσχεύματος αλλά και της ίδιας της ζωής των μεταμοσχευμένων."


    Στην κορυφή