Συνιστώμενες Θεραπείες για την πάθηση: Οστεοπόρωση

Αναζήτηση Θεραπειών - Παθήσεων:


Οστεοπόρωση Θεραπεία/ αντιμετώπιση

Σκοπός της θεραπείας είναι:
  • η ρύθμιση του πόνου που προκαλεί η πάθηση - ανακούφιση συμπτωμάτων
  • να αναστείλει ή να επιβραδύνει το ρυθμό απώλειας της οστικής μάζας
  • η πρόληψη σκελετικών καταγμάτων με τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων για την ενδυνάμωση των οστών
  • η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας των πτώσεων, άρα και του καταγματικού κινδύνου

Υπάρχουν διαφορετικά είδη θεραπευτικής αγωγής της οστεοπόρωσης, συμπεριλαμβανομένου και τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και πλήθος φαρμακευτικών σκευασμάτων.


Τα φαρμακευτικά σκευάσματα για ενδυνάμωση των οστών, λαμβάνονται όταν:

  • η διάγνωση της οστεοπόρωσης τέθηκε μετά από μέτρηση της οστικής πυκνότητας
  • μετά από μέτρηση της οστικής πυκνότητας τίθεται η διάγνωση της οστεοπενίας (λεπτά οστά/ ελαφρά-μέτρια απώλεια οστικής μάζας, αλλά όχι οστεοπόρωση σοβαρή απώλεια οστικής μάζας) ή υπάρχει σκελετικό κάταγμα.

ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ


Τα δισφωφονικά αποτελούν τα φάρμακα πρώτης επιλογής στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και για την πρόληψη και για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.
  • Τα διφωσφονικά που λαμβάνονται δια του στόματος, περιλαμβάνουν την αλεντρονάτη (Fosamax), την ιμπαντρονάτη (Boniva) και τη ρισεντρονάτη (Actonel). Τα περισσότερα από αυτά λαμβάνονται δια του στόματος, συνήθως μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά το μήνα.
  • Τα ενδοφλέβια λαμβανόμενα δισφωφονικά λαμβάνονται λιγότερο συχνά.

ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΗ


Η καλσιτονίνη είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που επιβραδύνει το ρυθμό της οστικής απώλειας κι ανακουφίζει από το οστικό άλγος (αναλγητική δράση). Κυκλοφορεί σε μορφή ενδομυϊκής ένεσης ή σε μορφή ρινικού σπρέι. Οι κύριες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει αυτό το σκεύασμα, είναι ο ρινικός ερεθισμός στην περίπτωση χρήσης του σπρέι ή ναυτία από την ενδομυϊκή ένεση.

Η καλσιτονίνη φαίνεται να είναι λιγότερο δραστική από τα δισφωφονικά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΡΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


Σπάνια χρησιμοποιούνται πια τα οιστρογόνα ή η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και δεν ενδείκνυται ως θεραπεία σε γυναίκα ήδη πάσχουσα από τη νόσο. Σε κάποιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες σημειώθηκε βελτίωση της ασθενούς που λαμβάνει θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα και αδυνατεί να λάβει άλλη θεραπευτική αγωγή πρόληψης ή αγωγής της οστεοπόρωσης, ο ιατρός ίσως συστήσει τη συνέχιση αυτής της αγωγής. Αν επιθυμείτε τη λήψη αυτής της θεραπείας, συζητείστε με το θεράπων ιατρός σας, τους παράγοντες κινδύνου.


ΠΑΡΑΑΘΥΡΟΕΙΔΕΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ


Η τεριπαρατίδη (Forteo) εγκρίνεται ως θεραπευτική αγωγή των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, πάσχουσες από σοβαρή οστεοπόρωση και διατρέχουν υψηλό καταγματικό κίνδυνο. Το φαρμακευτικό αυτό σκεύασμα λαμβάνεται υποδόρια, σε καθημερινές δόσεις. Ο κάθε ασθενής μπορεί να κάνει την ένεση μόνος του κατ’ οίκον.

ΡΑΛΟΞΙΦΑΙΝΗ


Η ραλοξιφαίνη (Evista) χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Η ραλοξιφαίνη είναι σκεύασμα παρόμοιο με την ταμοξιφαίνη, σκεύασμα ευρέως χρησιμοποιούμενο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Η θεραπεία με ραλοξιφαίνη, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα των σπονδυλικών καταγμάτων κατά 50% περίπου. Ωστόσο δεν αποφαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο άλλων σκελετικών καταγμάτων, όπως τα κατάγματα του ισχίου. Ενδέχεται να παίζει προληπτικό ρόλο στις καρδιακές παθήσεις και στον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο υπολείπεται σε ερευνητικές μελέτες.

Η πιο σοβαρή παρενέργεια που μπορεί να προκαλέσει η ραλοξιφαίνη, είναι η μικρή πιθανότητα θρόμβωσης των φλεβών των κάτω άκρων (εν των βάθη φλεβική θρόμβωση) ή των πνευμόνων (πνευμονική εμβολή).


ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Η τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σκελετικών καταγμάτων σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση. Μερικές από τις προτεινόμενες ασκήσεις περιλαμβάνουν:
  • Ασκήσεις καύσης λίπους – περπάτημα, τζόγκινγκ, τένις, χορός
  • Ασκήσεις αντίστασης – ελεύθερα βάρη, όργανα με βάρη, λάστιχα
  • Ασκήσεις ισορροπίας – tai chi, yoga
  • Ποδηλασία σε καθηλωμένο ποδήλατο
  • Όργανα κωπηλασίας

Αποφύγετε ασκήσεις που ενέχουν κίνδυνο πτώσης ή ασκήσεις υψηλής σωματικής σύγκρουσης που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάγματα.

ΔΙΑΙΤΑ

Λαμβάνεται καθημερινά τουλάχιστον 1200 mg.ασβεστίου και 800-1000 U.I βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D3 βοηθά τον οργανισμό στην απορρόφηση του ασβεστίου. Ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει συμπληρώματα διατροφής για τη λήψη της απαιτούμενης βιταμίνης D3 και ασβεστίου.

Ακολουθήστε μια διατροφή που να σας παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου, βιταμίνης D3 και πρωτεΐνης. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην αρκεί για την πλήρη αναστολή της απώλειας της οστικής μάζας, παρέχει ωστόσο στον οργανισμό επαρκή ποσότητα μετάλλων για τον σχηματισμό και τη συντήρηση των οστών.

Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο είναι:


  • Τυρί
  • Παγωτό
  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι κι κράμβη / λαχανίδες
  • Γάλα χαμηλά σε λιπαρά
  • Σολομός
  • Σαρδέλες (με τα κόκαλα)
  • Τόφου (προϊόν από το γάλα της σόγιας)
  • Γιαούρτι


ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ


Σταματήστε το κάπνισμα. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα οστά και σας θέτει σε κίνδυνο πτώσης κι ενδεχόμενου κατάγματος.


ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΤΩΣΕΩΝ


Είναι πολύ σημαντικό να προληφθούν ενδεχόμενες πτώσεις. Αποφύγετε τα ηρεμιστικά σκευάσματα κι εξασφαλίστε ασφαλές περιβάλλον εντός του σπιτιού προς αποφυγή πρόκλησης καταγμάτων. Σιγουρευτείτε ότι η όραση σας είναι σε καλή κατάσταση. Άλλοι τρόποι αποφυγής των πτώσεων περιλαμβάνουν:
  • Αποφύγετε να περπατάτε μόνοι σας τις μέρες εξαιρετικού ψύχους
  • Τοποθετείστε μπάρες στο λουτρό
  • Φορέστε υποδήματα πλήρως ανατομικά και κατάλληλα για εσάς


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Ο ιατρός σας μπορεί να παρακολουθεί και να αξιολογεί τη θετική αντίδραση σας στη θεραπευτική αγωγή, με μια σειρά μετρήσεων της μεταλλικής οστικής πυκνότητας, κάθε 1-2 χρόνια.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα, οφείλουν να κάνουν τακτικές μαμμογραφίες, εξετάσεις πυελικής χώρας κι εξετάσεις ΠΑΠ.


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ


Δεν υπάρχει χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Ωστόσο υπάρχει η λεγόμενη σπονδυλοπλαστική, η οποία είναι μια μη χειρουργική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση ενός η περισσοτέρων επώδυνων σπονδύλων, οι οποίοι αποδυναμώθηκαν και συμπιέστηκαν (κάταγμα) από οστεοπόρωση. Η συγκεκριμένη επέμβαση, μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη καταγμάτων των αδύναμων σπονδύλων, μέσω ενδυνάμωσης των οστών στη σπονδυλική στήλη.

Η επέμβαση αυτή περιλαμβάνει την ενέσιμη εισαγωγή του ειδικού πολυμερές (κολλητική ουσία ταχείας σκλήρυνσης) στους σπονδύλους που είναι πορώδες (τμήματα που έχουν υποστεί κάταγμα ή αδύναμα), καλύπτει αυτά τα κενά που υπάρχουν και κάνει τον σπόνδυλο πιο σταθερό και πιο ανθεκτικό σε μελλοντικό κάταγμα. Μια παρόμοια επέμβαση που λέγεται κυφοπλαστική, έγκειται στη διόρθωση του σχήματος του σπονδυλικού σώματος, με τη βοήθεια ειδικού μπαλονιού και την έγχυση ενισχυτικών ουσιών εντός του σπονδυλικού σώματος έπειτα από την ανάταξη του (το ειδικό μπαλόνι αφαιρείτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης).



























Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.