Συνιστώμενες Θεραπείες για την πάθηση: Ουδετεροπενία

Αναζήτηση Θεραπειών - Παθήσεων:


Ουδετεροπενία Θεραπεία/ αντιμετώπιση

Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από την αιτία πρόκλησής της.Φαρμακευτικά σκευάσματα


Η αντιβιοτική αγωγή είναι η θεραπεία εκλογής για τους ασθενείς που παρουσιάζουν πυρετό κι άλλα σημεία λοίμωξης. Κάποια αντιβιοτικά σκευάσματα που χορηγούνται στους καρκινοπαθείς περιλαμβάνουν την ιμιπενέμη, τη μεροπενέμη, την αμινογλουκοσίδη, την αντιψευδομοναδιακή πενικιλίνη, τη ριφαμπίνη και τη βανκομυκίνη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά σχήματα συνδυασμού διαφόρων τύπων αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση λοιμώξεων, όμως κάποια σκευάσματα ενδέχεται να είναι τοξικά ή αρκετά δαπανηρά.

Οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, μπορούν να λάβουν φαρμακευτικά σκευάσματα, ακόμη κι όταν η κλινική τους εικόνα παρουσιάζεται καλή, ώστε να επανέλθουν στο φυσιολογικό, τα λευκά αιμοσφαίρια. Ένας αυξητικός παράγοντας του αίματος, που ονομάζεται sargramostim (Λευκίνη, Προκίνη), διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Ένα άλλο σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως στους καρκινοπαθείς, για την αντιμετώπιση της ουδετεροπενίας είναι η κυτοκίνη G-CSF (ανθρώπινος παράγοντας διέγερσης αποικιών κοκκιοκυττάρων). Η ουσία αυτή συνήθως παράγεται από το σώμα σε χαμηλά επίπεδα. Η δράση της G-CSF έγκειται στη βοήθεια που παρέχει στον οργανισμό να παράγει περισσότερα ουδετερόφιλα, ώστε να μπορέσει να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, κυρίως στην περίπτωση της αντίστασης στην φαρμακευτική αγωγή, κατά την οποία αρκετά βακτηρίδια δεν εξοντώνονται με τα αντιβιοτικά.

Σημαντικό είναι επίσης η στενή παρακολούθηση του ασθενούς, καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Κάτι τέτοιο ωστόσο χρήζει ενδονοσοκομειακή παραμονή για αρκετούς πάσχοντες, ενώ για άλλους η λήψη της αγωγής μπορεί να γίνει κατ’ οίκον.Εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες


Στις καθημερινές σας συνήθειες θα πρέπει να συμπεριλάβετε τη λήψη μιας καλά και ισορροπημένης διατροφής, πολλές ώρες ύπνου και κατάλληλη για εσάς σωματική άσκηση. Αποφύγετε την κατανάλωση μη καλά ψημένου κρέατος, που μπορεί να περιέχουν ζημιογόνα βακτήρια. Όσον αφορά τον καθορισμό μιας κατάλληλης και υγιεινής διατροφής, συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.

Το ψυχολογικό στρες μπορεί κι αυτό με τη σειρά του να μειώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το άτομο ευάλωτο σε ασθένειες. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η ψυχολογική υποστήριξη που μπορεί να δοθεί από τα οικογενειακά μέλη, καθώς και τους φίλους, αλλά και από ομάδες υποστήριξης και πνευματικών πατέρων.
Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.