Συνιστώμενες Θεραπείες για την πάθηση: Οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο

Αναζήτηση Θεραπειών - Παθήσεων:


Οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο Θεραπεία/ αντιμετώπιση

Το εγκεφαλικό επεισόδιο χρήζει άμεση ιατρικής αντιμετώπισης κι αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Η άμεση θεραπευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει στη διάσωση και τη μείωση των επακόλουθων ανικανοτητών. Καλέστε το 166, τον οικογενειακό σας ιατρό ή ζητείστε άμεση ιατρική βοήθεια, μόλις τα πρώτα συμπτώματα εμφανιστούν.

Ο ασθενής που υπέστη το εγκεφαλικό επεισόδιο, επείγει να διακομιστεί στα επείγοντα περιστατικά, προκειμένου να προσδιοριστεί η φύση του επεισοδίου, δηλαδή να τεθεί η διάγνωση της αιμορραγικής ή αποφρακτικής θρομβοτικής αιτίας (έμφρακτο ή αιμορραγία), ούτως ώστε να του δοθεί η ανάλογη φαρμακευτική αγωγή, μέσα σε 3 ώρες από τη στιγμή που υπέστη το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται η ενδονοσοκομείακή θεραπευτική αγωγή.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θρομβολυτική αγωγή μπορεί να είναι η θεραπεία έναρξης στην περίπτωση που το αίτιο είναι κάποιο πήγμα αίματος (έμφρακτο). Τα σκευάσματα αυτά βοηθούν στη λύση των πηγμάτων αίματος και την επαναφορά της ομαλής αιματικής ροής στη ζημιογόνα περιοχή. Ωστόσο τα σκευάσματα αυτά δεν μπορούν να ληφθούν από τον οποιοδήποτε οργανισμό.
  • Για να έχει επιτυχία η θρομβόληση θα πρέπει να γίνει εντός 3 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
  • Μια αξονική τομογραφία μπορεί να φανεί διαγνωστική για το αν το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει προκληθεί από θρόμβο ή αιμορραγία. Στην περίπτωση που οφείλεται σε αιμορραγία τα αντιθρομβολυτικά φάρμακα θα οδηγήσουν μεγαλύτερη αιμορραγία.


Άλλες θεραπείες εξαρτώνται από την αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου:

  • Χρησιμοποιούνται αντιπηκτικά φάρμακα για εγκεφαλικό που οφείλεται σε πήγματα αίματος (έμφρακτο), όπως η ηπαρίνη ή η βαρφαρίνη (κουμαντινικά).
  • Άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα ενδέχεται να ληφθούν προκειμένου να ελέγξουν άλλα συμπτώματα, όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση. Για τις έντονες κεφαλαλγίες μπορούν να χορηγηθούν παυσίπονα.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις, εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου κι ακτινολόγων, μπορούν με τη βοήθεια αγγειογραφίας, να εντοπίσουν το θρομβομένο αγγείο και να το διανοίξουν.
  • Για οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο από αιμορραγία, συχνά απαιτείται η χειρουργική αντιμετώπιση, προκειμένου να παροχετευτεί η ποσότητα του αίματος της εγκεφαλικής αιμορραγίας, ούτως ώστε να επανέλθει η ομαλή λειτουργία των προσβεβλημένων εγκεφαλικών αγγείων.
  • Χειρουργική αποκατάσταση των καρωτιδικών αρτηριών. Βλ. επίσης νόσος καρωτιδικών αρτηριών και χειρουργικών τους αποκατάστασης.

Θρεπτικά συστατικά και υγρά, μπορεί να είναι απαραίτητα, ιδίως στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολίες κατάποσης. Αυτά μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλεβίως ή μέσω παρεντερικής σίτισης (γαστροστομία). Οι δυσκολίες κατάποσης μπορεί να είναι μόνιμες ή παροδικές.


ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


Στόχος της μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης είναι ο ασθενής να αποκαταστήσει τις περισσότερες σωματικές του λειτουργίες και να αποτρέψει μελλοντικά εγκεφαλικά επεισόδια (προστασία από τους παράγοντες κινδύνου). Ο χρόνος αποκατάστασης και η ανάγκη μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αναλογικά με τα συμπτώματα, η αποκατάσταση μπορεί να περιλαμβάνει:
  • Επαγγελματικό προσανατολισμό
  • Φυσιοθεραπεία
  • Λογοθεραπεία

Θεραπείες που αφορούν την αλλαγή θέσης και την ποικιλία των σωματικών ασκήσεων, μπορούν να αποτελέσουν πρόληψη των επιπλοκών του οξύ εγκεφαλικού επεισοδίου, επιπλοκές όπως οι φλεγμονές και τα έλκη κατάκλισης. Συνίσταται στα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να ασκούνται σωματικά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας, όπως εικόνες προφορικά συνθήματα, καθώς κι άλλες τεχνικές, ίσως να φάνούν χρήσιμα κι αναγκαία εργαλεία σε κάποιες περιπτώσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ο καθετηριασμός της ουροδόχου κύστης και ειδικά προγράμματα αφόδευσης.

Σημαντικό είναι επίσης και η ασφάλεια του σπιτιού τους. Πολλά άτομα δεν διαθέτουν αντίληψη του περιβάλλοντος από την πάσχουσα μεριά του σώματός τους. Πολλοί το αντιμετωπίζουν με αδιαφορία ή έλλειψη κρίσης, κάτι που απαιτεί να ληφθούν διάφορα μέτρα προστασίας.

Οι βοηθοί θα μπορούσαν να επιδείξουν στα πάσχοντα άτομα εικόνες, να τους επιδεικνύουν επανειλημμένα το πώς θα πρέπει να τελέσουν μία λειτουργία ή να χρησιμοποιήσουν άλλες στρατηγικές επικοινωνίας, τα οποία εξαρτώνται από τον τύπο και τα προβλήματα ομιλίας.

Η φροντίδα στο σπίτι, στα γηροκομεία και στα αναρρωτήρια, απαιτεί την κατάλληλη ασφαλής διαρρύθμιση του περιβάλλοντος, να πληροί τις αναγκαίες ιατρικές ανάγκες και τον έλεγχο επιθετικών συμπεριφορών.

Χρήσιμο θα ήταν να στραφείτε σε κάποιον οικογενειακό σύμβουλο, ώστε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις αλλαγές στη φροντίδα των πασχόντων εντός σπιτιού. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσουν και νοσηλευτικό προσωπικό και κάποιες εθελοντικές και προστατευτικές υπηρεσίες.

Ίσως φανεί χρήσιμο να λάβετε και νομικές συμβουλές. Προκειμένου να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για το άτομο που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, να λάβετε κατευθυντήριες γραμμές και πληρεξούσιο.Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.