Συνιστώμενες Θεραπείες για την πάθηση: Καρκίνος του μαστού

Αναζήτηση Θεραπειών - Παθήσεων:


Καρκίνος του μαστού Θεραπεία/ αντιμετώπιση


Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, αν ο καρκίνος είναι ευαίσθητος σε ορισμένες ορμόνες και αν ο καρκίνος παράγει αυξημένο αριθμό ενός γονιδίου που ονομάζεται HER2/neu.

Γενικά, στις θεραπείες του καρκίνου περιλαμβάνονται:
 • Χημειοθεραπευτικά φάρμακα που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα
 • Ακτινοθεραπεία που καταστρέφει τους καρκινικούς ιστούς
 • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των καρκινικών ιστών ή των όγκων, μαστεκτομή για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του μαστού και πιθανόν των γειτονικών ιστών.


Άλλες θεραπείες:
 • Ορμονική θεραπεία που μπλοκάρει την παραγωγή ορμονών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη όγκων
 • Στοχευμένη θεραπεία στην ανάπτυξη και λειτουργία των καρκινικών κυττάρων

Μια νέα σειρά φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς αρωματάσης, όπως η εξεμεστάνη, έχει αποδειχτεί ότι αποδίδουν το ίδιο αν όχι καλύτερα από την ταμοξιφένη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Η στοχευόμενη θεραπεία, που ονομάζεται και βιολογική θεραπεία, είναι ένας νεότερος τύπος θεραπεία του καρκίνου.

Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να είναι τοπική ή συστημική.
 • Οι τοπικές θεραπείες εφαρμόζονται μόνο στην πάσχουσα περιοχή. Η ακτινοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση είναι μορφές τοπικής θεραπείας.
 • Οι συστημικές θεραπείες επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα. Η χημειοθεραπεία είναι μια μορφή συστημικής θεραπείας.


Οι περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν σε συνδυασμό θεραπειών. Για γυναίκες που βρίσκονται στα στάδια Ι, ΙΙ και ΙΙΙ καρκίνου του μαστού, o κύριος στόχος είναι να θεραπεύσουν τον καρκίνο και να προλάβουν την επανεμφάνισή του. Για γυναίκες στο στάδιο ΙV καρκίνου, ο στόχος είναι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να παραταθεί η ζωή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος στο στάδιο ΙV δεν μπορεί να θεραπευθεί.
 • Στάδια Ο και πορογενές καρκίνωμα in situ (CDIS) – Αφαίρεση του όγκου συν ακτινοθεραπεία ή μαστεκτομή είναι η βασική θεραπεία. Υπάρχει κάποια διχογνωμία ως προς την αποτελεσματικότερη θεραπεία του πορογενούς καρκινώματος in situ.
 • Στάδια Ι και ΙΙ – Αφαίρεση του όγκου συν ακτινοθεραπεία με μερική αφαίρεση λεμφαδένων είναι η βασική θεραπεία. Η ορμονοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η βιολογική θεραπεία μπορεί να ακολουθήσουν τη χειρουργική επέμβαση.
 • Στάδιο ΙΙΙ – Η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση που ακολουθείται πιθανόν από χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και βιολογική θεραπεία.
 • Στάδιο IV – Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή συνδυασμό αυτών των θεραπειών.
Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να κάνουν εξετάσεις αίματος, μαστογραφία και άλλες εξετάσεις για έλεγχο μετά τη θεραπεία.

Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.