Συνιστώμενες Θεραπείες για την πάθηση: Εξωτερική ωτίτιδα

Αναζήτηση Θεραπειών - Παθήσεων:


Εξωτερική ωτίτιδα Θεραπεία/ αντιμετώπιση

Η εξωτερική ωτίτιδα δεν είναι επικίνδυνη ασθένεια και συχνά υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Στη θεραπεία βοηθά η πλύση του μολυσμένου αυτιού με ένα κοινό αντισηπτικό. Για την ανακούφιση από τον πόνο βοηθά η χρήση ζεστών επιθεμάτων στο μολυσμένο αυτί καθώς επίσης και παυσίπονων όπως η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) ή η ασπιρίνη. Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, το μολυσμένο αυτί πρέπει να διατηρείται στεγνό, ακόμη και στο ντους, με τη χρήση ωτασπίδων ή φορώντας σκουφάκι μπάνιου.

Εάν ο πόνος επιδεινώνεται ή δεν βελτιώνεται μέσα σε 24 ώρες, ή για την ταχύτερη ανακούφιση από τον πόνο και για να αποτραπεί η εξάπλωση της μόλυνσης, είναι προτιμότερη η επίσκεψη στον γιατρό. Ο γιατρός θα καθαρίσει το αυτί με ειδικό ωτοσκόπιο-αναρροφητήρα που ανακουφίζει από τον ερεθισμό και τον πόνο. Αντιβιοτικά εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα του έξω ακουστικού πόρου (τοπικά αντιβιοτικά) για την καταπολέμηση της μόλυνσης. Τα αντιβιοτικά αυτά συνδυάζονται συχνά σε σκευάσματα που περιέχουν ένα στεροειδές φάρμακο που μειώνει τη φαγούρα, τη φλεγμονή και το πρήξιμο στο εσωτερικού του αυτιού. Για την πλήρη θεραπεία, χορηγούνται συνήθως και σταγόνες αρκετές φορές την ημέρα για 7 έως 10 ημέρες.

Εάν η είσοδος του αυτιού έχει φράξει λόγω του πρηξίματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια λεπτή ράβδος από βαμβάκι που θα βοηθήσει την αποτελεσματικότερη εισαγωγή των σταγόνων στο αυτί. Η ράβδος εμποτίζεται αρκετές φορές την ημέρα με τα ενδεδειγμένα φάρμακα ώστε να είναι διαρκώς εμποτισμένη. Αφότου αφαιρεθεί η ράβδος, συνήθως μετά από περίπου 48 ώρες, τα φάρμακα εισάγονται στο αυτί τρεις έως τέσσερις φορές κάθε ημέρα.

Για τη βαριάς μορφής μόλυνση, μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά από το στόμα. Εάν η εξωτερική ωτίτιδα έχει προκληθεί από την εισαγωγή ξένου σώματος στο αυτί, η μόλυνση δεν θα υποχωρήσει έως ότου αφαιρεθεί το ξένο σώμα.

Στην κακοήθη εξωτερική ωτίτιδα, σχεδόν πάντα τα αντιβιοτικά χορηγούνται ενδοφλεβίως με ορό. Εάν η αξονική ή μαγνητική τομογραφία δείξει ότι η μόλυνση έχει εξαπλωθεί, η ενδοφλέβια αντιβίωση πρέπει να συνεχιστεί για έξι έως οκτώ εβδομάδες. Εάν η μόλυνση είναι σε πιο αρχικό στάδιο, δύο εβδομάδες ενδοφλέβιας αντιβίωσης είναι αρκετή, αρκεί να ακολουθήσει για έξι εβδομάδες αντιβίωση από το στόμα.


Εναλλακτική θεραπεία

Το λάδι του φυτού βέρβασκος (Verbascum thapsus) έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει και να θεραπεύσει τη μόλυνση του αυτιού (μια έως τρεις σταγόνες κάθε τρεις ώρες). Το σκόρδο (Allium sativum) είναι επίσης ένα φυσικό αντιβιοτικό. Ο χυμός σκόρδου μπορεί να συνδυαστεί με ίσα μέρη γλυκερίνης και ενός εκδόχου λαδιού, όπως π.χ. της ελιάς, και να τοποθετείται (μια έως τρεις σταγόνες) στο μολυσμένο αυτί κάθε τρεις ώρες.Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.