Συνιστώμενες Θεραπείες για την πάθηση: Αμβλυωπία

Αναζήτηση Θεραπειών - Παθήσεων:


Αμβλυωπία Θεραπεία/ αντιμετώπιση


Η αντιμετώπιση της αμβλυωπίας είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν πραγματοποιείται νωρίς στη ζωή του παιδιού ,συνήθως πριν την ηλικία των επτά ετών. Είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί η αντιμετώπιση οποιουδήποτε διαθλαστικού προβλήματος ή ανισομετρωπίας ,καθότι η αμβλυωπία μπορεί ορισμένες φορές να επιλυθεί μόνο με την εφαρμογή διορθωτικών γυαλιών οράσεως.

Το επόμενο βήμα είναι να αναγκασθεί το παιδί να χρησιμοποιεί τον οφθαλμό με την ελαττωμένη όραση (αδύναμο μάτι). Από το 2004 υπάρχουν δύο τρόποι να επιτευχθεί αυτό:

- με εφαρμογή αυτοκόλλητου οφθαλμικού καλύμματος. Ένα ειδικό αδιαφανές αυτοκόλλητο τοποθετείται και καλύπτει τον ισχυρό οφθαλμό για εβδομάδες ως και μήνες. Αυτή η μέθοδος θεραπείας αναγκάζει το παιδί να χρησιμοποιεί τον αμβλυωπικό οφθαλμό. Ο αποκλεισμός του ισχυρού ματιού διεγείρει την όραση στο αδύναμο και βοηθά έτσι στην πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τμήματος του εγκεφάλου που διαχειρίζεται την όραση. Ο αποκλεισμός μπορεί να είναι για μερικό χρόνο ή συνεχής. Μελέτες στις αρχές του 2000 έδειξαν ότι ο αποκλεισμός για βραχύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός. Στην περίπτωση μέτριας αμβλυωπίας, δύο ώρες αποκλεισμού ημερησίως επί τέσσερις μήνες απέφεραν το ίδιο όφελος με εξάωρο ημερήσιο αποκλεισμό για τον ίδιο χρόνο. Επίσης, η συμμόρφωση με την αγωγή αποκλεισμού βελτιώθηκε σημαντικά με τη βραχύτερη διάρκεια της ημερήσιας εφαρμογής. Το θεραπευτικό σχέδιο πρέπει να συζητηθεί με τον ιατρό ώστε να καθορισθεί η διάρκεια εφαρμογής του αποκλεισμού. Όταν το παιδί φοράει το αυτοκόλλητο , οι ασκήσεις του ματιού που έχουν ορισθεί από τον θεράποντα, μπορεί να αναγκάσουν τον αμβλυωπικό οφθαλμό να εστιάζει και να λειτουργεί σωστά. Αυτό καλείται θεραπεία όρασης ή εκπαίδευση της όρασης. Ακόμη και κατόπιν της αποκατάστασης της όρασης στον αδύναμο οφθαλμό, ο περιοδικός αποκλεισμός μπορεί να απαιτηθεί για χρονική διάρκεια ορισμένων ετών προκειμένου να διατηρηθεί η βελτίωση.

- ατροπίνη. Αυτή η θεραπεία επιφυλάσσεται για παιδιά που δεν μπορούν να φορέσουν αυτοκόλλητο αποκλεισμού ή όταν η συμμόρφωση με αυτό ενδέχεται να αποτελέσει θέμα. Μια σταγόνα φαρμάκου που ονομάζεται ατροπίνη εφαρμόζεται στον ισχυρό οφθαλμό μια φορά την ημέρα προκειμένου να θολώσει προσωρινά την όρασή του. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα προτιμάει να χρησιμοποιεί τον οφθαλμό με αμβλυωπία. Η θεραπεία με ατροπίνη διεγείρει την όραση στον αδύναμο οφθαλμό και βοηθά έτσι στην πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τμήματος του εγκεφάλου που διαχειρίζεται την όραση.Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.